Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zwemonderdeel valt letterlijk in het water, Xterra Namen wordt duatlon zaterdag
Felix Forissier pakte in 2023 de Europese titel Xterra op de Citadel van Namen (foto: Xterra Europe)
Multisports

Zwemonderdeel valt letterlijk in het water, Xterra Namen wordt duatlon zaterdag

Er kan zaterdag 8 juni niet gezwommen worden in de Maas en dus wordt de Xterra Belgium een duatlon, net zoals bij de allereerste editie in 2016. De waterstand en het debiet van de Maas zijn door de overvloedige regenval van de afgelopen weken te hoog en de organisatie heeft daarom samen met de autoriteiten beslist om het zwemmen te annuleren. De Xterra Belgium, dit jaar ook Belgisch kampioenschap cross-triatlon, wordt dus net zoals in 2016 een duatlon, met start en finish opnieuw boven op de Citadel. De 1.500 meter zwemmen wordt vervangen door 4,5 km lopen. Ook voor alle andere afstanden geldt dat het een duatlon wordt.

Het zat er helaas al even aan te komen. Door de overvloedige regenval van de afgelopen weken is het debiet in de Maas te hoog, met een sterke stroming tot gevolg. Daardoor kan de veiligheid van de triatleten niet gewaarborgd worden. Woensdag hakte de organisatie samen met de autoriteiten de knoop definitief door. Er werd beslist om het zwemmen voor alle wedstrijden te annuleren. In 2016 was dat bij de eerste editie ook al het geval, ook toen door een te hoge waterstand in de Maas. Het werd destijds wel een feestelijke editie, want de start en de finish bovenop de Citadel hebben ook wel wat.

Links en rechts klinkt er wat kritiek van deelnemers omdat er pas laat gecommuniceerd is en omdat een aantal atleten al betaald hadden voor een gehuurde wetsuit. Op de sociale media van Xterra Belgium wordt overigens nauwelijks met een woord gerept over het geannuleerde zwemonderdeel. Maar het grootste deel van de triatleten lijkt vooral veel begrip te hebben voor de beslissing van de organisatie. Het is ons overigens nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor het Belgisch kampioenschap cross-triatlon en of er alsnog medailles worden uitgedeeld nu het een duatlon wordt.