Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Valerie Barthelemy meteen op podium bij debuut in 70.3 Ironman Pro Series triatlon in Boulder
Valerie Barthelemy finisht derde in de 70.3 Ironman Boulder (foto: Ironman/Patrick McDermott)
Nieuws

Valerie Barthelemy meteen op podium bij debuut in 70.3 Ironman Pro Series triatlon in Boulder

De Belgische triatlete Valerie Barthelemy heeft zaterdag een schitterende derde plaats gehaald in de 70.3 Ironman Boulder, haar allereerste echte halve triatlon nadat ze in 2022 al eens een keer meedeed in de Clash Daytona. Valerie liet meteen zien dat de langere afstand haar wel ligt, nadat ze de hele wedstrijd lang meespeelde voor het podium. Het werd een emotionele finish voor Valerie, die lang in Boulder heeft getraind. Onlangs liet ze in een emotionele post al weten dat ze afscheid neemt van de korte afstand nadat ze de selectie miste voor de Olympische Spelen. De winst in Boulder was voor Ellie Salthouse, de enige die een ontketende Sif Bendix Madsen kon remonteren. Bij de mannen won Trevor Foley.

Valerie Barthelemy zat in de 1.900 meter zwemmen meteen al mee vooraan in een groepje met onder andere Jodie Stimpson. In de 90 km fietsen powerde de Deense Sif Bendix Madsen zoals wel vaker stevig door. In de achtervolgende groep bleef Valerie Barthelemy attent meegaan, al verklaarde ze achteraf zelf dat Ellie Salthouse het grootste deel van het werk opknapte. Uiteindelijk wisselde Bendix Madsen met een mega voorsprong van 8’43. In de halve marathon wonnen Salthouse en Barthelemy meer en meer terrein op de leidster.

Pas in de laatste 2 kilometers ging Salthouse op en over de Deense. Ellie Salthouse won de Pro Series 70.3 Ironman triatlon in 4u06’12 met 34 seconden voorsprong op Bendix Madsen. Valerie Barthelemy werd op 2’10 knap derde in haar eerste 70.3 Ironman race. Ze pakte meteen ook een slot voor het WK in Taupo in december en wordt zo naast Hanne De Vet de tweede Belgische triatlete bij de pro-vrouwen op het wereldkampioenschap.

Slot voor WK in Taupo

“Ik pak met veel plezier mijn slot voor Taupo,” liet Val na afloop weten. “Ik heb tegen dan nog wel veel te leren, al voelde deze wedstrijd alsof we alle puntjes afgevinkt hebben, zowel qua indeling van de race en mijn looptempo als de voeding. Ik wil graag de komende tijd kijken of er een carriere inzit voor mij op de lange afstand. Ik had nooit verwacht om in mijn eerste pro-race meteen podium te halen. Het was een mooie finish, ik heb lang in Boulder getraind en er waren veel vrienden en kennissen, dat maakte het super, ook na de ontgoocheling over het missen van de Spelen. Het was echt fun vandaag,” aldus Valerie.

In de mannenrace pakte de Amerikaan Trevor Foley de overwinning. Hij haalde het in 3u33’36 met meer dan drie minuten voorsprong op topfavoriet Matt Hanson. De Australiër Sam Appleton werd derde op meer dan vijf minuten. Er deden geen Belgische pro’s mee bij de mannen in Boulder.