Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sven Vandenbroucke voor Jasper Sabbe en opnieuw raak voor Marie Luyckx in triatlon Kortrijk
Sven Vandenbroucke wint de triatlon van Kortrijk voor Jasper Sabbe (l) en Sander Heemeryck (r) (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Sven Vandenbroucke voor Jasper Sabbe en opnieuw raak voor Marie Luyckx in triatlon Kortrijk

Sven Vandenbroucke en Marie Luyckx hebben zondag de Caaap Triatlon in Kortrijk gewonnen tussen een massa toeschouwers. Kortrijk is traditiegetrouw één van de meest sfeervolle kwarttriatlons op de Belgische kalender. De binnenstad wordt door de organisatie omgetoverd tot een ware triatlonarena. De gladiatoren die de hoofdrol speelden waren Marie Luyckx en Sven Vandenbroucke. Beide toonden ze zich met voorsprong de sterksten.

De zwemproef van 1.000 meter in de Leie was een eitje voor de 576 zwemmers die aan de Ronde Van Vlaanderenbrug te water mochten gaan. De wind en stroming waren de triatleten gunstig gestemd en zaten helemaal in de rug. Het beloofden dus topzwemtijden te worden.
Johanna Vercammen leidde de troepen bij de dames na een zwemtijd van 11’22” (!). Een 25-tal seconden verder volgde Marie Luyckx. De ervaren triatlete van het 3PT-Staalbouw Coppens team ging in de wisselzone meteen op en over Vercammen en trok als eerste richting de Kortrijkse velden. Eén minuut achter Luyckx volgde de Roeselaarse Josefien Vandepitte. Maar het was anderhalve minuut wachten op de grote West-Vlaamse favorieten Maaike Ryngaert en Helle Detavernier.

De echte schifting werd gemaakt op het selectieve fietsparcours. Draaien, keren, veel wind en verraderlijke hoogtemeters zorgden voor grote verschillen. Tijdens de passage halverwege werd al duidelijk dat er op dit parcours geen maat stond op Marie Luyckx. Zij geraakte echter haar drinkbus kwijt bij het begin van het fietsen en moest, door het toch warme weer, opletten voor opkomende krampen.

Na twee rondes fietsen was het tijd om aan de Broeltorens van Kortrijk de loopschoenen aan te trekken. De stopwatch werd boven gehaald om de verschillen te kunnen opmeten. Een grove 4 minuten had koploopster Marie Luyckx bij elkaar gefietst op eerste achtervolger Helle Detavernier. De lokale topper Maaike Ryngaart volgde op 7’30” en snelste zwemmer Johanna Vercammen op meer dan 10 minuten.

Winnares Marie Luyckx tussen runners up Helle Detavernier (l) en Maaike Ryngaert (r) in de triatlon van Kortrijk (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Winnares Marie Luyckx tussen runners up Helle Detavernier (l) en Maaike Ryngaert (r) in de triatlon van Kortrijk (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

De dames vooraan liepen vrij gelijkaardige tijden en zo veranderde er niets meer aan de tussenstand na het fietsen. Na haar zeges in Viersel en Meer eerder dit jaar, mocht Marie Luyckx voor de derde keer dit seizoen de handen in de lucht steken. Helle Detavernier werd net als vorig jaar knap tweede. Maaike Ryngaert genoot van het thuispubliek en mocht met een brede glimlach als derde mee op het podium. Johanna Vercammen viel met haar vierde plaats net naast het podium. Ex-profwielrenster Lieselot Decroix werd voor eigen volk knap vijfde voor Josefien Vandepitte.

Tweede klassieker voor Sven Vandenbroucke

De stroming zorgde ook bij de heren voor belachelijk snelle tijden. Waregemnaar Simon Coorevits kwam als eerste de brede trappen aan de Broelkaai opgelopen. In zijn zog kreeg hij meteen twee oud-winnaars, Jasper Sabbe en Sven Vandenbroucke, mee. Dertig seconden later volgde Arno Lambrecht voor een tweetal van LTTD-Oil Service, Sander Heemeryck en Devlin Derudder. Nog eens twintig seconden verder volgde nog zo een sterk LTTD-duo. Niels Vandenbroele en Siebe Dewinter kregen daar compagnie van Joris Aerden en Milan Verschaeve, die uitviel door materiaalpech.

Afscheiding in het fietsen na één ronde. Sven Vandenbroucke kende het parcours uit zijn duimpje en vloog gezwind door de U-turn voor het stadhuis. Jasper Sabbe had de rol vooraan moeten lossen en kreeg gezelschap van Sander Heemeryck. De LTTD-duo’s waren een beetje door elkaar geschud. Op 45 seconden van de achtervolgende groep maakten Devlin Derudder en Siebe De Winter hun doortocht. De rest van het veld volgde op ruime achterstand. Zo gingen dus 4 (!) LTTD-ers ten strijde tegen één sterke atleet van het SMO-Scott kamp, Jasper Sabbe.

Het was Sven Vandenbroucke die als terug over de Grote Markt passeerde en aan de Leiebrug zijn loopschoenen mocht aantrekken. Drie rondes lopen met passages over de gekende Slangen- en Groeningenbrug scheidden hem nog van een twee overwinning in Kortrijk. Sander Heemeryck bleef als enige relatief in de tred fietsen van ploegmaat Vandenbroucke en kon op één minuut van de leider wisselen. Devlin Derudder volgde op een anderhalve minuut van de leider met Jasper Sabbe kort achter zich. Sterke loper Siebe De Winter volgde op twee minuten. De passages met een volledige lus rond de Grote Markt zorgden voor spektakel. Jasper Sabbe kwam in de eerste ronde meteen sterk opzetten. De Rumbekenaar ging op en over Derudder en Heemeryck en zag zelfs af en toe de leider lopen.

De vogel was echter gaan vliegen. Sven Vandenbroucke kwam nooit echt in de problemen en schrijft dit jaar de twee grote West-Vlaamse klassiekers, na ook Izegem vorige maand, op zijn palmares. Net als bij zijn overwinning vorig jaar had Jasper Sabbe weer de snelste loopbenen. Desondanks strandde hij dit jaar op een tweede plaats. Sander Heemeryck bleef nog net uit de greep van een sprintende, in de kramp schietende Devlin Derudder. Zij werden respectievelijk derde en vierde. Siebe De Winter vervolledigde de top 5 na een sterke loopproef. Joris Aerden moest nog alle zeilen bijzetten om de oprukkende thuisatleet Foeke Vanbecelaere af te houden.

Uitslag triatlon Kortrijk