Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen Brownlee in Parijs en ruzie over de derde vrouw bij Britse triatlon selectie voor Olympische Spelen
Jonnie Brownlee won in 2022 de World Cup triatlon in Arzachena (foto: World Triathlon/Janos M. Schmidt)
Nieuws

Geen Brownlee in Parijs en ruzie over de derde vrouw bij Britse triatlon selectie voor Olympische Spelen

Het zat er al enigszins aan te komen en het is nu ook bevestigd bij de bekendmaking van de definitieve Britse selectie voor de olympische triatlon in Parijs: er komt voor het eerst in 4 olympiades geen Brownlee aan de start bij de Olympische Spelen. Groot-Brittanië koos voor Samuel Dickinson, die in de Europe Triathlon Cup van Kielce net iets sneller was dan Jonny Brownlee, als tweede man naast de al eerder gekwalificeerde Alex Yee. Maar er is ook heel wat te doen over de keuze voor de derde vrouw, waarover het Britse onafhankelijke Sports Resolution tribunaal zal moeten beslissen.

Bij de vrouwen was Beth Potter na de Grand Final in Pontevedra vorig jaar al zeker van kwalificatie voor de Spelen. Ex-wereldkampioene Georgia Taylor-Brown bewees dit jaar dat ze helemaal terug is na het blessurejaar 2023 en is dus een logische keuze als tweede vrouw. Maar als derde vrouw is Kate Waugh geselecteerd, ook al scoorde Sophie Coldwell beter in de laatste WTCS triatlon in Cagliari. Bovendien staat Coldwell op de 8ste plaats in de olympische rangschikking, vier plaatsen boven Kate Waugh. Coldwell heeft haar niet-selectie dan ook voorgebracht voor het Britse onafhankelijke Sports Resolution tribunaal. Wordt dus vervolgd.

Er is uiteraard ook veel consternatie in Groot-Brittanië over de selectie van Sam Dickinson boven Jonny Brownlee. “Sam heeft een belangrijke stap voorwaarts gemaakt”, zei selectieheer Mike Cavendish over de selectie bij 220triathlon. “Hij is de afgelopen 3-4 jaar volwassen geworden. Hij heeft sinds Tokio talloze Mixed Team Relays voor ons gedaan. Hij is robuust op een manier die hij nog niet eerder is geweest en hij heeft Jonny overtroffen, zij het marginaal, in die race in Kielce.”

“Onze uitdaging met Jonny was simpelweg dat hij door een combinatie van blessures, ziekte, pech en raceprogrammering ons gewoon niet het bewijs heeft geleverd. Jonny is een legende in de sport, dat hoef ik niemand te vertellen, maar helaas, en Jonny zou dat niet van ons verwachten, kunnen we niet selecteren op sentiment. Sam had gewoon het voordeel. Maar het was ongelooflijk close,” aldus Cavendish.

Groot-Brittanië is regerend olympisch kampioen in de Mixed Team Relay maar zal in Parijs op een paar andere sterke internationale selecties stoten. Voor België trekken Jolien Vermeylen, Marten Van Riel, Claire Michel en Jelle Geens naar de Spelen.