Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Guust De Smul en Camille Watteyne pakken zeges in Kortrijkse duatlon met meer dan 300 finishers
Een dolblije Camille Watteyne wint de duatlon van Kortrijk (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Duathlon

Guust De Smul en Camille Watteyne pakken zeges in Kortrijkse duatlon met meer dan 300 finishers

Een dolblije Camille Watteyne en een sterke Guust De Smul hebben de Caaap duatlon van Kortrijk gewonnen, de vijfde manche ondertussen al van de Lotto Duatlon Series 2024. Deze keer was het regelmatigheidscriterium te gast in Kortrijk voor een non-drafting duatlon. De duatleten kregen 6,6 km lopen, 44 km fietsen en nog eens 2,7 km lopen voorgeschoteld in deze Caaap Duatlon in het stadscentrum van Kortrijk.

In de schaduw van de Broeltorens langs de Leie stonden maar liefst 317 duatleten klaar op de kasseitjes om van start te gaan met hun wedstrijd. Daarmee is Kortrijk meteen de grootste duatlon van het land. De dames mochten als eerste vertrekken. Het was meteen duidelijk dat er hard gestreden ging worden. Twee vluchters werkten zij aan zij de eerste loopproef af. Bij deze twee koplopers de winnares van vorig jaar, Camille Watteyne, en de vrouw die tweede staat in het klassement, Anke Govaerts. Niet de minsten dus. Zij hadden bij het binnenkomen van de eerste wisselzone een voorsprong van twee minuten op eerste achtervolger Karen Annendijck. Ine Wittevrongel volgde op bijna drie minuten.

Anke Govaerts moest meteen een gaatje laten op het klimmetje richting de Grote Markt en wist daar al dat Watteyne een maatje te sterk ging zijn op de fiets. Ine Wittevrongel was de enige die snellere tussentijden neer zette dan Camille Watteyne. Wittevrongel ging in de eerste ronde al snel op en over Karen Annendijck en Anke Govaerts en reed zo op een tweede plaats rond.
Ook in het korte tweede lopen was er niets meer te doen aan Camille Watteyne.

De Kortrijkse pakte voor het tweede jaar op rij de overwinning voor haar thuispubliek. Ine Wittevrongel zette de snelste fietstijd neer en consolideerde tijdens het afsluitende lopen. De Vlaams-Brabantse werd heel knap tweede. Anke Govaerts bevestigde haar goede form met wederom een mooie podiumplaats en finishte als derde. Karen Annendijck hield de opkomende Silke D’hont af in het lopen, zij werden vier en vijf. In de tussenstand staat Lisa Isebaert, die dinsdag brons pakte op het EK cross-duatlon in Coimbra, nog steeds op één voor Anke Govaerts en Camille Roman.

Uberbiker Guust De Smul pakt 3de zege

Guust De Smul wint de duatlon van Kortrijk voor Elias Van Landeghem (l) en Joren Jans (r) (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Guust De Smul wint de duatlon van Kortrijk voor Elias Van Landeghem (l) en Joren Jans (r) (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

Bij de heren kregen we een heel andere wedstrijd. In het eerste lopen verraste Emile Vervaeke vriend en vijand. De man uit Kuurne komt uit voor organiserende thuisclub Aqua Protect 3 Team. Hij kwam als eerste door na 6,6 km lopen en sprong zo als leider de fiets op. Francis Vergalle hield hem als enige binnen schot en mocht 10 seconden later wisselen. Een groep van vijf duatleten met enkele favorieten volgde op 40 seconden. Hierbij de vaste namen zoals Guust De Smul en Antonio Hernaert, maar ook Joren Jans, Elias Van Landeghem en de Nederlander Mick Claessens. Grim Doclo had de boot gemist en volgde 15 seconden verder met onder andere Jonas Vandeputte.

Het zware fietsparcours bleek een kolfje naar de hand van überfietser Guust De Smul. Hij fietste bijna twee minuten sneller dan de concurrentie. De afsluitende loopproef was te kort om nog veel in te halen en zo liep Guust De Smul naar zijn derde zege in de Caaap Duatlon van Kortrijk. Voor de tweede plaats werd het knap spannend. Joren Jans en Elias Van Landeghem gunden elkaar zowel bij het fietsen als lopen nooit meer dan 20 seconden. Een snelle wissel en stevige eindsprint waren het recept voor Van Landeghem om de tweede plaats te verzekeren. Een luttele 7 seconden later was Joren Jans tevreden met de derde stek.

Sterke loper Francis Vergalle hoopte op nog wat extra loopkilometers en moest tevreden zijn met de vierde plaats. Grim Doclo werd vijfde voor Antonio Hernaert en Mick Claessens. Hernaert doet wel een gouden zaak in het tussentijds klassement en staat na vijf manches op de eerste plaats. Jonas Vandeputte staat op twee en de winnaar van de laatste twee manches in Damme en Kortrijk, Guust De Smul, volgt op drie. De volgende manche is een sprintduatlon op 7 juli in Aalst.

Uitslag duatlon Kortrijk