Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Young Guns Nicolas Mann en Laura Madsen winnen spannende 70.3 Ironman Pro Series in Sables d’Olonne
Nicolas Mann wint de 70.3 Ironman Sables d'Olonne (foto: Ironman/Pablo Blazquez Dominguez)
Nieuws

Young Guns Nicolas Mann en Laura Madsen winnen spannende 70.3 Ironman Pro Series in Sables d’Olonne

De jonge Duitse triatleet Nicolas Mann heeft zaterdag zijn tweede 70.3 Ironman Pro Series triatlon gewonnen in een spannende race, al was het bij de vrouwen zelfs nog een stuk spannender met een grote kopgroep die ook in het lopen dicht bij elkaar bleven. Uiteindelijk pakte het 21-jarige Deense talent Laura Madsen een verdiende overwinning. Stenn Goetstouwers was de beste Belg op de 16de plaats.

Met bijna 80 pro-triatleten kregen we een spectaculaire halve triatlon in het Franse Sables d’Olonne, met een snel zwemnummer in het kanaal dat normaal alleen voorbehouden is voor de zeilboten van de bekende Vendee Globe zeilrace. Pamella Oliveira en Nicolas Quenet waren de snelste zwemmers. Oliveira in 22 minuten, Quenet in 20 minuten. De rest volgde niet ver achter hen en zo kregen we zowel bij de mannen als bij de vrouwen een spannende race met telkens een grote kopgroep. Het was wel goed om te zien dat met het raceranger systeem de 12 meter non-drafting regel goed nageleefd werd. Er viel dan ook geen enkele penalty bij de pro’s te noteren.

De Deense triatlete Laura Madsen wint de 70.3 Ironman Sables d'Olonne (foto: Ironman/Bartlomiej Zborowski)
De Deense triatlete Laura Madsen wint de 70.3 Ironman Sables d’Olonne (foto: Ironman/Bartlomiej Zborowski)

Bij de vrouwen zaten zowat alle favorieten vooraan in de 90 km fietsen. Bij de mannen hadden we vooraan een sterke Clement Mignon, maar ook onder andere Rico Bogen, Youri Keulen en Nicolas Mann. Op twee minuten volgde nog een grote groep waar aanvankelijk ook Stenn Goetstouwers en Pamphiel Pareyn zaten, met onder andere Gustav Iden, Rasmus Sveningsson, Cam Wurf en Mathias Petersen. Vooraan kwam Nathan Guerbeur helaas ten val aan de laatste rotonde voor T2. Ook Sveningsson kwam ten val en moest de wedstrijd verlaten met een ontwrichte schouder.

In de 21 km lopen, kregen we lange tijd een Duits duel tussen wereldkampioen 70.3 Rico Bogen en 70.3 Ironman Mallorca winnaar Nicolas Mann, met niet ver daarachter de Nederlander Youri Keulen die na een moeilijke periode weer helemaal terug was. In de slotfase kwam ook Clement Mignon nog sterk opzetten. Vooraan bleek Nicolas Mann de sterkste. Hij bevestigde zijn verrassende zege van Mallorca met een knappe overwinning in 3u39’48. Youri Keulen werd tweede en verzilverde zijn slot voor het WK in Taupo op 35 seconden. Clement Mignon ging nog voorbij Rico Bogen en werd derde op 49 seconden. Bogen werd vierde op 1’23 en de vroegere olympische triatleet Johannes Vogel pakte een knappe vijfde plaats op 2’00.

Stenn Goetstouwers was de beste Belg op de 16de plaats op 7’39 van Mann. Pamphiel Pareyn werd 22ste, Nick Thijs 26ste en Merten Breye 27ste. Jonathan Wayaffe liep twee weken geleden een blessure op en kwam uiteindelijk niet aan de start. Bij de vrouwen was Sophie Delguste de beste Belgische in haar eerste 70.3 Ironman Pro Series. Zij werd 18de, vlak voor haar ploegmaatjes Emma Claisse en Zoe Leurs, die 19de en 20ste werden.

De winst ging bij de vrouwen naar de 21-jarige Laura Madsen. De Deense kreeg lange tijd het gezelschap van de na 9 maanden blessureleed hereoptredende Nikki Bartlett. Maar in de slotfase bleek het jonge toptalent de snelste. Ze snelde in een nieuw parcoursrecord naar de overwinning in 4u05’51 met 40 seconden voorsprong op Nikki Bartlett en 1’07 op Kate Curran. Titelverdedigster Charlene Clavel werd vierde op 2’32 en de Duitse Caroline Pohl werd vijfde op 2’42.