Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dan toch alternatief zwemparcours in Parijs, maar niet voor olympische triatlon?
Kristian Blummenfelt aan de finish van het olympisch test-event in Parijs (foto; World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Dan toch alternatief zwemparcours in Parijs, maar niet voor olympische triatlon?

De organisatie van de Olympische Spelen in Parijs heeft eindelijk een alternatieve locatie aangeduid voor het openwater zwemmen. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende problemen met de waterkwaliteit in de Seine. Mocht de waterkwaliteit tijdens de Spelen van onvoldoende niveau zijn, dan kan er uitgeweken worden naar Vaires-sur-Marne, net buiten Parijs. Maar dat lijkt alleen een oplossing te zijn voor het openwater zwemmen, want in triatlon moet er dan nog aansluiting gemaakt worden op het fiets- en loopparcours.

Er is dus eindelijk meer duidelijkheid over een eventuele alternatieve zwemlocatie voor de Olympische Spelen, mocht de waterkwaliteit van de Seine eind juli en begin augustus niet op voldoende niveau zijn. Daar heeft het ondanks een miljardeninvestering alle schijn van. Mocht de waterkwaliteit van de Seine niet voldoende zijn, kunnen de openwater zwemonderdelen plaatsvinden in Vaires-sur-Marne, net buiten de stad Parijs. “Om te garanderen dat het doorgaat, hebben we besloten een reservelocatie in te richten. De plek wordt al gebruikt voor roei- en kanowedstrijden en voldoet aan alle noodzakelijke eisen voor dit soort evenementen”, aldus de organisatie.

Openwater zwemmers lijken zich dus geen zorgen te hoeven maken, want zij kunnen altijd uitwijken naar deze alternatieve locatie. Voor triatleten is dat logischerwijs anders, want de huidige zwemlocatie van de triatlon aan de Pont Alexandre III is gericht op het aansluitende fiets- en loopparcours. Een andere zwemlocatie geeft logistiek gezien dus véél meer uitdagingen of problemen. Het is dan ook niet voor niets dat er ook door de organisatie wordt gezegd dat voor de olympische triatlon geldt dat een duatlonformat ook een alternatief kan zijn.

“De triatlonwedstrijden kunnen we in absolute nood uitstellen”, zegt Tony Estanguet aan L’Equipe. “Dat geeft ons een relatieve gemoedsrust in geval van regenachtig weer. Als laatste redmiddel kunnen we volgens de regels overschakelen op een duatlon.”