Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon laat Russische en Wit-Russische triatleten opnieuw toe in competities
Zwemstart van een internationale triatlon, waarin nu opnieuw Russische en Wit-Russische triatleten toegelaten worden (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

World Triathlon laat Russische en Wit-Russische triatleten opnieuw toe in competities

In navolging van het IOC, die sportbonden oproept om individuele atleten met een Russisch of Wit-Russisch paspoort de mogelijkheid te bieden om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs, heeft het Executive Commitee van World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, nu beslist om opnieuw Russische en Wit-Russische triatleten in internationale competities toe te laten.

Sinds maart 2022 werden na de inval van Rusland in Oekraïne internationale sancties uitgesproken om Russen en Wit-Russen te weren van World Triathlon competities. Maar nu wordt dus het pad geëffend voor onafhankelijke en neutrale individuele triatleten om weer aan competities deel te nemen en zich zo mogelijk te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Ze moeten dat wel doen onder neutrale vlag en kunnen bijvoorbeeld niet uitkomen voor Rusland of Wit-Rusland in de Mixed Team Relay.

“World Triathlon zal in overleg met het IOC en ASOIF werken aan de ontwikkeling van de noodzakelijke onafhankelijke beoordelingsprocessen om de terugkeer van deze atleten naar onze wedstrijden en evenementen mogelijk te maken en te plannen. De Raad van Bestuur van World Triathlon bevestigt tegelijk opnieuw haar solidariteit met Oekraïne in het licht van de aanhoudende oorlog met Rusland, en dat de onafhankelijkheid van elke atleet of official een absolute voorwaarde is voor hun terugkeer naar een World Triathlon-evenement,” aldus de officiële verklaring van World Triathlon.