Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
getest: Sigma Onyx Pro
Gear

getest: Sigma Onyx Pro

onyx_pro.jpg
Wie aan hartslagmeters denkt, denkt haast automatisch aan Polar. Net zoals Bic erin is geslaagd om zijn naam met balpennen te vereenzelvigen is de Finse hartslagmeterproducent zowat een soortnaam geworden. Toch zijn er ook alternatieven die tegen een betaalbare prijs degelijke spullen op de markt brengen. Het Duitse Sigma is zo’n alternatief. We leggen de Onyx Pro op de rooster.

De Onyx Pro is het topmodel van de Duitse producent die bij ons vooral bekendheid geniet door zijn gamma aan fietscomputers. Het eerste wat opvalt is dat de Onyx Pro stijlvol is vormgegeven. Daar waar Polars vaak nogal zwaar uitvallen is de Onyx Pro een elegant polshorloge dat ook doordeweeks kan worden gedragen. 

In de ruststand toont het scherm datum en tijd én de type-aanduiding. Wie dat wil kan met de MyName-functie ook een persoonlijke regel van maximaal 8 karakters invoeren, die onder de type-aanduiding verschijnt.  

De overdracht tussen borstband en horloge is digitaal gecodeerd, wat storing door hoogspanningsleidingen, gsm-masten en andere gebruikers minimaliseert. 

Om in het menu van het horloge te navigeren moet een willekeurige toets 2 seconden worden ingedrukt. Daarna heb je de keuze uit 4 menu’s: “training”, “time”, “memory” en “setting”.  De hartslagmeter kan als sporthorloge worden gebuikt. Daarvoor kies je het menu “time”, waarin je de tijd en de datum kunt instellen, een stopwatch met 50 rondetijden vindt, een countdown timer aantreft en de wekfunctie kunt instellen.

Het sporthorloge beschikt slechts over 1 timer, wat we zelf eerder beperkt vinden. Timer en stopwatch blijven slechts 5 minuten op het display zichtbaar. Daarna blijven ze wel achter de schermen doorlopen. Om ze terug zichtbaar te maken, dien je opnieuw een toets 2 seconden ingedrukt te houden en door het menu te navigeren. Ook dat had handiger gekund. 

Wat de Onyx Pro echter bijzonder maakt, is het menu “training”. Die omvat de hartslagfuncties. Je hebt er de keuze uit “endurance”, “interval” en “other”. Je leest het goed: de Sigma Onyx Pro bevat een aantal voorgeprogrammeerde én een aantal zelf te programmeren trainingsfuncties, wat het geheel meteen een compleet trainingsysteem maakt. 

Voor we die functies in detail bekijken, navigeren we eerst naar het menu ‘”setting”. Daarin vinden we drie submenu’s: “user”, “unit” en “training”.In het “user”-submenu stel je je geslacht, geboortedatum, gewicht, maximale hartslag en drie trainingszones in. Die hartslagwaarden worden door het horloge automatisch bepaald, maar je kan ze manueel wijzigen. Een laatste functie bepaalt of je de IAT (omslagpunt) inschakelt of niet. Doe je dit, dan worden de trainingszones op basis van je omslagpunt berekend, doe je dit niet, dan geldt de HFmax als normwaarde.

Het “unit”-submenu stelt je in staat om de algemene horloge-instellingen en de volumeregeling van toets- en trainingsgeluiden in te stellen.In het “training”-submenu kan je een persoonlijke “endurance” en “interval”-training programmeren. De “endurance”-training kan worden ingesteld door waarden in te voeren voor opwarming, training en cooldown, de “interval”-training wordt bepaald door hartslag of door tijd. 

Terug naar het hoofdmenu “training”. In het  submenu “endurance” heb je vier keuze mogelijkheden: hersteltraining, lange duurtraining, medium duurtraining en eigen duurtraining. Elk van de voorgeprogrammeerde trainingen werd door Sigma ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Freiburg en de normwaarden worden, afhankelijk van je persoonlijke instellingen, bepaald door HFmax of IAT. Bij de “interval”-trainingen heb je de keuze uit een extensieve, een intensieve en een eigen intervaltraining. 

Onder het submenu “other” vind je een vrije training, een rondetraining met 50 ronden van maximaal 9u/ronde en een marathonfunctie waarbij je 43 geheugenplaatsen hebt (1 voor elk van de 42km en 1 voor de laatste 192m). Ook de waarden voor halve en kwartmarathons kunnen zo correct worden opgeslagen. 

Bij elke training krijg je zowel tijdens als na de training info over de trainingstijd, de tijd binnen elke trainingszone, je calorieverbruik, je gemiddelde en maximale hartslag. Na iedere training heb je de vrije keuze of je een cooldown van 3 minuten laat registreren of niet en of je de training al dan niet in het geheugen laat opslaan. 

Nadien kan je in het hoofdmenu “memory” de laatste 7 trainingen in detail bekijken en kan je een overzicht van aantal trainingen, trainingstijd en calorieverbruik per week, maand, jaar of totaal krijgen. 

Zelf vonden we de rondefuntie ideaal om wedstrijden te registreren. Zowel voor het zwem- fiets als looponderdeel als voor de wissels heb je zo nadien een mooi overzicht. Dat alles maakt van de Onyx Pro een buitengewoon compleet toestel voor de erg scherpe prijs van €89,95.

Te koop bij www.triathlonshop.be