Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Aernouts en Goos winnen voor thuispubliek

Vorig jaar liep Sofie Goos voor eigen volk naar haar eerste grote internationale zege in de 70.3 Ironman Antwerp. Dit jaar was het Bart Aernouts die vriend en vijand verbaasde. De ex-duatleet uit Merksem woont op een goeie zes kilometer van de aankomst van de Marc Herremans Classic. Hij zette na zijn exploot de Grote Markt van Antwerpen dan ook in vuur en vlam. Toen even later Sofie Goos voor het tweede jaar op rij als eerste onder de aankomstboog kwam, was het Antwerpse feestje compleet. La Goos haalde het van Rachel Joyce en Emma-Kate Lidbury. Omdat ze een uitstekende zwembeurt maakte en even later tot haar eigen verrassing vlot wegfietste van de twee Britse dames kon Sofie al snel een geruststellende voorsprong uitbouwen.

Achteraf vertelde ze dat ze niet helemaal tevreden was over haar loopnummer, maar door de grote fietsvoorsprong moest ze ook niet meer forceren. De laatste ronde werd dan ook een ererondje, genieten van de thuissupporters en aankomen in een kolkend triatlonstadion op de Grote Markt. Ze kreeg er dezelfde staande ovatie van de volle tribunes die iets eerder Bart Aernouts ten deel was gevallen. Ook Bart kon terugkijken op een goede zwemproef en maakte iets voor halfweg in het fietsen de aansluiting bij Marino Vanhoenacker, Dirk Bockel en Frederik van Lierde.

Met zijn vieren zetten ze de achtervolging in op het Zweedse fietsbeest Bjorn Andersson, maar de drie Belgen en de Luxemburger konden niet verhinderen dat Andersson zeven minuten uitliep. Zoals wel vaker brak bij Andersson de veer tijdens het lopen. Al na de eerste van drie ronden maakten Vanhoenacker en Aernouts meer dan de helft van de achterstand goed. De twee Belgen hadden meteen een gat gemaakt op Bockel, die op zijn beurt wegliep van Frederik van Lierde, die duidelijk nog de Ironman van Nice in de benen voelde.

Iets over halfweg achtte Aernouts zijn moment gekomen.Voortgestuwd door het talrijke Antwerpse publiek liep hij meter voor meter weg van drievoudig winnaar Vanhoenacker. En nog voor het einde van de tweede ronde had hij Andersson te pakken en liep ook hij alleen aan kop een laatste ereronde door het historische centrum van Antwerpen. Aernouts pakte meteen de overwinning bij zijn debuut en stapte zo door de grote poort naar binnen. De Bink verzilverde zijn tweede plaats en was daar tevreden mee. Ook hij erkende graag dat Aernouts in Antwerpen sterker was. Dirk Bockel was ook blij met brons en wil de komende jaren terugkomen voor meer. Frederik van Lierde werd nog knap vierde. Voor Rutger Beke blijft het een seizoen van ups en downs maar na een zware fietsproef liep hij op karakter toch uit naar een tiende plaats. Voor hem zaten nog de eerste twee age groupers, met Lee Piercy als achtste en onze landgenoot Bart Colpaert (die de snelste zwemtijd van allemaal neerzette) op een schitterende negende plaats overall. Bert Jammaer viel uit wegens buikkrampen.

Ook bij de dames deden onze landgenotes het schitterend. Debbie Verstraeten bevestigde alweer haar sterke progressie met een vierde plaats. Melanie Matthijs en Anne-Marie Dupont waren op vijf en zes de eerste age group atletes.