Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts Europees kampioen 70.3
Nieuws

Bart Aernouts Europees kampioen 70.3

bart aernouts nice

Bart Aernouts heeft op indrukwekkende wijze het Europees kampioenschap 70.3 Ironman gewonnen in Wiesbaden. In de wedstrijd over de halve afstand kwam de Uplace-BMC atleet als 17de uit het water. Hij wist het gat op de leiders, met de verrassende Pieter Heemeryck en de Duitser Maurice Clavel na 60 km dicht te fietsen en ging er dan alleen van door. Met een voorsprong van 3’11 op Clavel en 3’52 op Heemeryck na 90 km fietsen, begon Aernouts als leider aan de halve marathon.

Bart zette een solide loopproef neer met een 1’15 en liep onbedreigd naar de overwinning en de Europese titel. Peter Robertson kwam nog terug uit de achtergrond en klopte Clavel voor het zilver. Onze landgenoot Heemeryck leek op weg naar de top-10 maar crashte compleet na 18 km. Hij finishte pas als 20ste. Hannes Vandermoere werd zo tweede Belgische pro-atleet op de 18de plaats.

Bart Aernouts had het niet verwacht. “Ik had een heel goede dag, dit had ik nog niet verwacht.  Vorig jaar deed ik hetzelfde programma na de Ironman van Nice, toen was ik onvoldoende hersteld om te starten. Het zwemmen verliep goed, ik kwam uit het water in de 2e groep.  Ik heb vandaag alles op het fietsen gezet.  Ik probeerde zo hard mogelijk te racen. Ik wist dat het tweede deel van het fietsgedeelte selectief was.  Daarom was ik blij om het loopgedeelte te starten met een voorsprong van 3′ op de tweede en 5′ op de achtervolgende groep. Dit volstond om deze mooie overwinning binnen te halen. Het is een mooie wedstrijd die mij absoluut ligt met een sterk deelnemersveld en veel aandacht. Zalig om vandaag een perfecte dag te hebben.” aldus de kersverse Europese kampioen.

Pieter Heemeryck was ontgoocheld. “Met het EK van de 70.3 stond vandaag 1 van mijn hoofddoelen van dit seizoen op het programma. Stilletjes had ik gehoopt op een plaats in de top-8, maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeer goed gezwommen en als tweede uit het water, op de fiets reed ik zonder het al te goed te beseffen weg waardoor ik na kilometer 35 alleen op pad was. Na 60k kreeg ik dan uiteindelijk gezelschap van Bart Aernouts en Maurice Clavel waar ik wel blij mee was na zo lang alleen te rijden, maar niet veel later reed Bart weg. Mijn benen wilden niet meer mee en mijn wattagemeter gaf duidelijk aan dat de energie weer op was. Nummers 2 en 3 reden in de afdaling nog 40 seconden weg, maar ondanks de klop toch nog als 4e van de fiets voor heel wat kleppers. Na 10 km lopen zat ik nog rond de 5e plaats, maar na 18 km ging het mentaal even mis en ging ik er bij neerliggen. Ik was toen juist mijn 8e positie verloren en dat deed toch enorm veel zeer. Achteraf gezien had ik beter doorgelopen en had ik top 10 gedaan, maar het hoofd wilde niet meer mee. Een gemiste kans, maar een halve onder de knie krijgen, gaat bij mij toch wat langer duren. Maar we onthouden uiteraard ook de positieve punten! In mijn eerste jaar op de 70.3 op een EK toch lang mee kunnen met de top dus het is een kwestie van tijd vooraleer ik ook eens richting dat podium zal lopen! Nog tijd genoeg in ieder geval, maar nu eerst dat voedingsplan onder de knie krijgen! Proficiat Aan Bart Aernouts met de Titel!” aldus Pieter.

Bij de dames ging de winst naar de Zwitserse Daniela Ryf. Onze landgenote Alexandra Tondeur pakte een uitstekende zevende plaats, haar vierde top-10 notering in een 70.3 Ironman dit seizoen.

Bij de Age Groupers deed Timothy Van Houtem het alweer uitstekend. Timo knokte zich na de traditionele achterstand in het zwemonderdeel terug in het fietsen en liep naar een mooie 12de plaats overall en was daarmee de beste age group atleet van allemaal, goed dus voor de Europese titel.