Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De Belgische pro’s over de 70.3 Lanzarote
Nieuws

De Belgische pro’s over de 70.3 Lanzarote

Kenneth Lanzarote

Het duurde even voor hij alle Belgische pro-atleten had kunnen spreken in Lanzarote, maar dat had er vooral mee te maken dat onze man ter plaatse tussen de interviews door zelf aan de baxter mocht gaan hangen, wegens compleet uitgeput na zijn eigen wedstrijd. Over die fantastische vierde plaats van Kilian leest u hier binnenkort alles, inclusief de verhalen en prestaties van een pak andere age groupers. Maar ondertussen brengen we u al graag de reacties van Pieter Heemeryck, Kenneth Vandendriessche, Axel Zeebroek en Stenn Goetstouwers. Geert Janssens pakte nog een dagje vakantie alvorens terug te keren naar België en kregen we niet meer te pakken.

Zaterdagochtend, 8u. In de lagune van La Santa staan 25 PRO’s met op enkele meters een kleine 500 agegroupers klaar voor  1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km lopen. Er werd weinig wind voorspeld op het anders winderige eiland en ook enkele verdwaalde wolkjes zouden gedurende de dag voor welgekomen verkoeling zorgen.

Na een valse start werd de wedstrijd op gang geschoten. In het pak van de PRO’s, met onder meer Romain Guillaume, Will Clarke en titelverdediger Victor Del Corral, werden al snel enkele groepjes gevormd. In gezelschap van Marko Albert (ESP) kwamen zowel Pieter Heemeryck als Axel Zeebroek met de kop van de wedstrijd uit het water. Stenn Goetstouwers kende ook een goede start maar moest na de eerste kilometer de kopgroep samen met Helle Frederiksen lossen. Ondertussen was ex-duatleet Kenneth Vandendriessche bij de start snel achteraan het pak geraak maar kon in de groep van Victor Del Corral postvatten en de schade beperken. “Na de wissel lag ik op 15 seconden van Del Corral en ik wist als ik hem kon volgen, ik wel eens heel dicht zou kunnen eindigen en reed snel het gat naar hem toe”.

In de kop van de wedstrijd nam Heemeryck geregeld de koppositie over. “Dat deed ik zonder echt door te gaan zoals ik normaal doe. Met de Tabayesco kon er immers nog een serieus verschil gemaakt worden en daar spaarde ik me toch wat voor.” Sterke fietser Guillaume vertrok na 20 km voor een solotocht maar toch nam Uplace-BMC teamgenoot Axel Zeebroek in de achtervolgende groep na de afdaling van de Tabayesco het werk op zich om teamgenoot Clarke met een voorsprong aan het lopen te laten beginnen. Bij de wissel verloor Heemeryck echter wat tijd en moest zo als 4e direct een 100m toegeven op Clarke. “Ik ging zeker niet te hard en liep mijn eigen tempo en na 1 van de 3 te lopen rondes kwam ik op dezelfde afstand van Clarke door, maar was reeds opgeschoven naar een virtuele podiumplek! We kwamen dichter op Guillaume, maar ook Del Corral naderde en passeerde me halverwege de loopproef”. Heemeryck haalde nog alles uit de kast maar met de zware fietsproef in de benen finishte hij na Guillaume op slechts 20 seconden van het podium. “Een ondankbare plaats, maar ik heb me zwaar geamuseerd en voor de eerste keer het gevoel gehad dat ik de wedstrijd op niveau heb kunnen afwerken! Mijn enige ontgoocheling is natuurlijk dat ik in de laatste 4 kilometer nog dik 2 minuten verlies op Del Corral en Clarke, maar dat is natuurlijk de leeftijd en ervaring van deze mannen en misschien heeft het er ook wel iets mee te maken dat deze mannen al jaren fulltime profatleet zijn natuurlijk.”  Clarke had intussen Del Corral nipt kunnen afhouden en won met een nieuw parcoursrecord van  04:04:17.

Voor Stenn was de start van de fietsproef iets minder vlot. “De eerste 20km fietsen draaide ik niet goed, het duurde tot kilometer 45, zo’n 10 km voor de Tabayesco, dat ik op gang kwam. Gelukkig kon ik deze klim van 10 km vlot oprijden, maar ondertussen had ik de grote achtervolgende groep op Romain Guillaume gemist en kwam ik met iets minder dan 2 minuten achterstand binnen. Jammer dat ik niet mee was, want ik moest zo de volle 90 km alleen afwerken maar begon toch nog met redelijk goede benen te lopen. Net na kilometer 10 voelde ik me vertragen en ik zag de laatste ronde van 7 km nog serieus af om heel tevreden als 11de over de streep te komen.”

Het volgen van Del Corral verliep voor Kenneth niet helemaal zoals gepland. Het tempo lag lager dan verwacht waardoor hij besloot er alleen op uit te trekken, zonder resultaat want in de afdaling kwam Del Corral terug met Hygleland, de winnaar van de IM van Kopenhagen een paar weken terug. “Een beer van een vent, dus was ik ook blij dat ik bij hen kon aanklampen op weg naar de Tabayesco. Ik had me voorgenomen daar mijn versnelling te plaatsen om zo in de wedstrijd op te schuiven maar lang heeft dit niet geduurd. Del Corral vloog mij als het ware voorbij, wat ik toch niet verwacht had”. Kenneth kon halverwege nog wel opschuiven naar de 12e plek maar de sprong naar nummer 11 kon hij niet meer maken. Zo kwam hij in de afdaling tegen de wind naar Club La Santa alleen te zitten: “Ik viel stil, compleet stil. De tijd die ik gedurende de eerste 75 km had goedgemaakt werden de laatste 15 km dubbel aangerekend, maar dan moest het lopen nog beginnen…”. Net als in de vorige wedstrijden moest Kenneth overgeven. “De eerste 10 kilometers waren een echte hel. Blijkbaar had ik niets van mijn sportdrank kunnen binnenhouden. Even dacht ik aan opgeven, maar dit jaar was toch om ervaring op te doen in het IM-circuit, dus liep ik maar verder op mijn eigen tempo”. Ontgoocheld over de wedstrijd kwam hij als 12de over de meet. “Ik was toch blij dat ik aangekomen was, want het is een ervaring die ik absoluut zal meenemen naar de toekomstige wedstrijden die ik beter kan presteren. Als de achterstand in het zwemmen kan beperkt worden tot pakweg 2’ zal er veel mogelijk zijn. We weten wat te doen deze winter!”

Axel Zeebroek zou na het harde fietswerk als negende finishen. “Ik had twee goede trainingsweken waarbij alles vlot verliep maar vandaag was ik teleurgesteld dat ik kracht tekort kwam. Op de klim had ik het moeilijk om in de groep te blijven maar we wisten dat Del Corral dichter kwam. Ik probeerde dan ook in het laatste gedeelte van het fietsparcours Will (Clarke) mee aan de overwinning te helpen”. Als tweede startte Zeebroek aan het lopen maar voelde na enkele kilometers zijn voetblessure opspelen en nam geen risico’s met het oog op Kona.