Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Topsportstatuut Vansteelant op de helling
Duathlon

Topsportstatuut Vansteelant op de helling

Joerie Vansteelant Pascale Vandewalle

Ondanks zijn blessures leverde 2014 nog twee top-vijf plaatsen in het Ironman circuit op voor Joerie Vansteelant. Een jaar zonder internationale medailles is een uitzondering voor de atleet uit Torhout en dat lijkt hem nu zuur op te breken. Want ondanks een uitstekende staat van dienst, met onder andere maar liefst acht wereldtitels, heeft de Commissie Sport van Hoog Niveau van Defensie een negatief advies gegeven voor het verlengen van het topsportstatuut van Joerie.

Adjudant-Chef Marc Van Vleymen van Defensie bevestigt het advies maar benadrukt dat de beslissing nog niet definitief is. “Na overleg en stemming heeft de CSHND het advies gegeven om de hoedanigheid van Topsporter Defensie (TSD) in te trekken voor Joerie. In deze CSHND zetelen onder andere afgevaardigden van de Gemeenschappen (BLOSO, ADEPS, Duitstalige Gemeenschap) en het BOIC. Zolang onze Generaal dit advies niet heeft bevestigd, is er nog niets beslist. Ik verwacht dat de definitieve beslissing van het verslag van de CSHND ergens in de eerste week van januari 2015 zal gebeuren. Tot dan is er dus nog niets officieel beslist en kan ik dus geen verdere uitspraken doen hierover. Ik spreek Joerie deze week om alle mogelijke opties te bekijken in geval dat hij zijn hoedanigheid TSD verliest”, aldus Marc.

Joerie zelf is zwaar ontgoocheld door het negatieve advies. “Ik kan de uitspraak van de commissie niet begrijpen. Ik ben 10 jaar onder contract bij Defensie, en dit is officieel de allereerste gelegenheid om mijn topsportstatuut van mij af te nemen en dat doen ze dan ook direct. De criteria om mijn topsportstatuut te bevestigen was een top-3 op een Ironman (of top-3 Zofingen). Ik werd 4de en 5de op mijn eerste Ironman wedstrijden, bovendien telkens met een achillespeesblessure. Deze blessure kon ik ook twee maal aantonen met een bewijs van een echografisch onderzoek, maar blijkbaar was dit niet voldoende… Ik hoop dat er niet met twee maten en gewichten is gemeten, zeker omdat ik aantreed in een niet-Olympische sport en dan nog eens triatlon en duatlon combineer, een sport waarin ik met acht wereldtitels toch voor heel wat publiciteit gezorgd heb.

Samen met mijn trainer Tim De Vilder en mijn team Ironmanagers proberen wij uiteraard een oplossing te vinden, maar ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn. In het absoluut slechtste scenario zal ik niet anders kunnen dan te stoppen met topsport, maar daar leg ik mij voorlopig zeker nog niet bij neer. Ik had graag nog zeker 4 seizoenen afgewerkt als profatleet.
Ik kan later ook nog in beroep gaan tegen de beslissing van de commissie en de kans is ook bijzonder groot dat ik dit zal doen, al besef ik dat de kans klein zal zijn dat het iets zal uitmaken.”

Ondertussen bereidt hij zich verder voor op 2015. “In principe kom ik jullie met 3athlon.be wel tegen de tweede week van maart op stage in Mallorca en zal mijn eerste wedstrijd van het seizoen de Challenge Fuerteventura zijn. Mijn eerste hoofddoel van het seizoen is daarna normaal de Ironman van Lanzarote, maar die plannen kunnen nog wel eens wijzigen…” aldus Joerie.

Foto: Pascale Vandewalle