Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Overvloed aan volledige triatlons in Benelux
Nieuws

Overvloed aan volledige triatlons in Benelux

Challenge Almere

In 2015 hoeven de liefhebbers van de volledige afstand niet ver te reizen. Met maar liefst 4 volledige triatlons in de Benelux lijkt de lange afstand weer helemaal terug. Maandag wordt in een persconferentie de Ironman Maastricht aangekondigd en naast de Challenge Almere en de Belman komt er in het hoge noorden van Nederland ook de Frysman bij. Waar vroeger Almere en Middelkerke (de befaamde ‘Coast Triatlon’) absolute topwedstrijden waren, kende de lange afstand in de Benelux vlak na de eeuwwisseling een stevige dip. In Almere kregen ze de laatste jaren een nieuwe impuls door de toetreding tot het Challenge circuit. En in België kenden we twee pogingen om in Neerpelt de volledige triatlon van de grond te krijgen, echter zonder succes wegens te weinig deelnemers. Ook de nieuwste volledige triatlon van ons land, de Belman, kreeg in de laatste twee edities niet echt de massa op de been.

Belman

Toch staat er zondag 30 augustus 2015 opnieuw de derde editie van de Belman op het programma. Met het pittige fietsparcours in de Ardennen, met passage op het wereldberoemde F1-circuit van Francorchamps, onderscheidt de Belman zich van de Nederlandse wedstrijden, maar de organisaties zitten wel allemaal bij elkaar in de buurt. Tot 31 december kan je nog inschrijven aan het vroegboektarief van 250 euro. Vanaf januari kost het 300 euro om je in te schrijven. Dat kan via Belman.be.

Frysman

De Frysman bijt op 4 juli 2015 de spits af aan het IJsselmeer in de prachtige natuur van het Gaasterland. Zij serveren 4 rondjes van 45 km doorheen een bosrijke omgeving en tijdens de marathon van zes rondjes moet er telkens twee keer geklommen worden. Inschrijven is vanaf nu al mogelijk en dat voor de prijs van 150 euro. Meer info op Frysman.nl.

Ironman-logo

De onderhandelingen hebben een paar jaar geduurd, maar maandag kondigt de Stichting Triatlon Limburg eindelijk de gloednieuwe Ironman Maastricht aan in een persconferentie. De organisatie die jarenlang een topwedstrijd in Stein voorschotelde, trekt nu naar de grootste stad van Nederlands Limburg en plant op 2 augustus 2015 een finish in het hart van de binnenstad in Maastricht. Hoe het definitieve parcours er uit zal zien en of de wedstrijd ook de grens overtrekt naar Belgisch Limburg hopen we maandag te horen te krijgen.

Challenge Almere logo

En tot slot is er op 12 september de Challenge Almere-Amsterdam, de absolute klassieker en door de jaren heen een populaire wedstrijd bij veel Belgische atleten. De toetreding tot het Challenge circuit heeft de deelnemers- en toeschouwersaantallen een nieuwe boost gegeven. Ook voor Almere kan je je tot 31 december inschrijven voor een voordeeltarief van 300 euro. Vanaf januari en april gaat het inschrijvingsbedrag respectievelijk naar 320 en 340 euro. Alle info over de Challenge Almere vind je hier.

Met vier volledige triatlons krijgen we een nooit geziene keuze in de Benelux, maar het feit dat ze allemaal op 10 weken tijd van elkaar plaatsvinden, waarvan Maastricht, Robertville en Almere zelfs binnen een tijdsbestek van zes weken, doet ons vrezen voor kannibalisering voor wat betreft deelnemersaantallen. De Belgen trekken alvast graag massaal naar de buitenlandse wedstrijden. Zo staan er in onder andere Lanzarote en Nice meer landgenoten aan de start van de Ironman dan in de Belman. Vaak gaat het om de combinatie van een zonnige vakantie met het prestigieuze Ironman-label. Of dat laatste alleen voldoende zal zijn om de Belgen ook naar Maastricht te lokken, is nog maar de vraag. Ook het uiteindelijke inschrijvingsgeld zal een rol spelen. Wat dat betreft biedt de Frysman de goedkoopste optie, terwijl de bedragen voor de Ardennen of de Nederlandse polder elkaar nauwelijks ontlopen.