Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Groene nieuwjaarsbrief
Column

Groene nieuwjaarsbrief

Natuurlijke omgeving

New York Times Square

Dilemma: Welk van bovenstaande panorama’s zou u verkiezen voor uw duurloopje? Juist ja, u houdt net als ikzelf van het groen, de frisse buitenlucht, een gevoel van vrijheid…

Genieten van de natuur, we kunnen het als geen ander. Maar liefde moet van beide kanten komen, oftewel: liefde is een werkwoord. Naast de verrichte fysische arbeid – moeder natuur vergeeft u trouwens graag het overvloedig gezweet,  de wildplasjes  en de onopzettelijk vertrappelde beestjes die met uw workout gepaard gaan – verlangt ons ecosysteem graag nog een andere vorm van actie.

De smoesjes waarom velen onder ons – ikzelf tot voor kort ook, trouwens – die wederdienst nog onvoldoende leveren zijn legio. Een ‘bloem’-lezing:  1. “De klimaatproblematiek is overroepen, niet bewezen of bullshit” – 2. ”Het is een ver-van-mijn-bed-show, enkele graadjes warmer gedurende het jaar zou mijn trainingen zelfs aangenamer maken. Hoe de Afrikanen ermee omgaan is hun probleem.” – 3. “Het zal wel allemaal niet zo’n vaart lopen. Ik ben zelf al te oud om er nog problemen van te ondervinden.”

Volgende 2 minuten leggen op een beschouwelijke manier uit dat u het 3x fout heeft. Wat het laatste puntje betreft, waren er dit jaar niet al opvallend veel blauwalgen die onze triatlonwedstrijden teisterden? En april en oktober lijken de laatste jaren dé fietsmaanden bij uitstek te zijn. Vreemd toch?

Canvas video 6 Degrees

Misschien denkt u nog: “Wat ik zelf kan veranderen, maakt toch niks uit. Het zijn de politici die hun beleid moeten aanpassen.” Uit het eerste deel van u argumentatie merk ik dat u duidelijk nog niet goed geïnformeerd bent. Wat de politieke onkunde in dit land betreft, ben ik het wél volledig met u eens .

Daarom –nu komt de kernboodschap! – kunt u mezelf, uzelf, ons land en onze planeet een mooi nieuwjaarscadeau doen. Wellicht hoorde u al van de klimaatzaak waarmee bekende gezichten (Francesca Vanthielen, Tom Lenaerts…) onze regering via een rechtszaak willen verplichten om hun verantwoordelijkheid op te nemen (hun beloftes uit ondertekende klimaatakkoorden uit het verleden worden niet uitgevoerd) en zo het klimaat wel als prioriteit op de politiek agenda te zetten!

Wat moet u daarvoor doen: ga naar http://klimaatzaak.eu/nl/word-mede-eiser/ .Vul uw gegevens in, druk vervolgens blz. 5 af (voor de strebers: in gerecycleerd papier) en stuur het naar opgegeven adres terug… O ja, bijna vergeten, u bent triatleet en hebt het dus énorm druk: Wel, het kost u al bij al 5 minuten van uw tijd, 2 strafboxen minder in 2015 en u heeft dat alvast terugverdiend ☺

Later dit jaar zal ik u – aller aller allerliefste, tofste en beste triatleten – nog eens aansporen om de politici met hun neus op hun plichten te drukken… alvast een tipje van de sluier: het zal iets te maken hebben met Parijs, fietsen en groen…  Want samen kunnen we echt wel naar deze toekomst:

Canvas video Duurzaamheidsrevolutie

Wie trouwens samen met mij enkele stevige bomen wil planten in ons triatlonlandschap, voel u vrij om me te contacteren! ☺

PS: mijn goed voornemen voor 2015 = geen vliegreis ( en zeker niet naar Kenia ).