Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wie gaat er een blauwtje oplopen?
Duathlon

Wie gaat er een blauwtje oplopen?

Triathlon Technical Official

Deze week stootten we eerder toevallig op de vernieuwde sportreglementen van de BTDF, de Belgische Triatlon & Duatlon Federatie, voor 2015 en daarin valt vooral een nieuwe soort kaart op die de TO’s en CRO kunnen hanteren tijdens het fietsgedeelte. Voortaan kan een atleet een zogenaamde “blauwe kaart” krijgen, die aangeeft dat hij of zij een inbreuk op de stayer-reglementering heeft gepleegd. Voor alle andere inbreuken wordt nog altijd een gele kaart getoond. Het zal de duidelijkheid alleen maar ten goede komen, zeker in ons land, waar de non-drafting wedstrijden nog altijd veruit het populairst zijn onder de fietsgekke triatleten. De BTDF volgt hiermee overigens de ITU die de “Blue Card” opnam in haar internationale sportreglementen van December 2014.

Blauwe kaart VTDL Sportreglementen 2015

Wij polsten eens bij onze bekendste internationale Technical Official Dirk Bogaert. “De blauwe kaart zal bij non-drafting wedstrijden vooral kunnen dienen ter verduidelijking naar de atleten toe (een beetje vergelijkbaar met de enige jaren geleden verdwenen zwarte kaart), maar hoe één en ander praktisch in zijn werk gaat, kan ik nog niet zeggen. Volgende week hebben we een vergadering met de hoofdscheidsrechters en daar moeten nog enkele punten besproken worden. Ik heb wel begrepen dat de VTDL in de volgende nieuwsbrief en in de nieuwe Stop&Go aandacht zal besteden aan de nieuwe sportreglementen”, aldus Dirk.

Verder zien we een duidelijke vastlegging van de afstanden per leeftijd in cross duatlon en cross triatlon, in dezelfde lijn als duatlon en triatlon. Duatlon dreigt overigens helemaal te verdwijnen als specifieke sporttak. De BTDF volgt blijkbaar de ITU die duatlon al eerder onder de categorie “Multisport” schaarde, de noemer waaronder nu alle sporttakken behalve triatlon vallen, zoals cross triatlon, cross duatlon, wintertriatlon, aquatlon en duatlon zelf dus. In 2015 komt er alvast een aparte clubranking voor Triatlon en voor Multisport.

Vtdl Sportreglementen 2015 Multisports

Het volledige wedstrijdreglement kan je downloaden op de website van de VTDL.