Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tine Deckers: “Nooit meer zo’n zoektocht”
Nieuws

Tine Deckers: “Nooit meer zo’n zoektocht”

Na twee jaar zonder Hawaii-deelname, maar wel met tussendoor een overwinning in de Ironman van Nice, is Tine Deckers in 2015 volledig terug en als het aan haar ligt, is dat definitief. “Het was niet gemakkelijk om alles rond te krijgen en dit jaar weer als proftriatlete aan te kunnen treden, maar ik heb het geluk van een goede entourage te hebben rond mij die er mee voor zorgen dat ik naast full-time moeder nu ook weer full-time atlete kan zijn.”

Op de vooravond van haar afreis naar Zuid-Afrika, waar ze op 29 maart een gooi wil doen naar de overwinning in het Afrikaans kampioenschap Ironman, stond ze de pers te woord in eigen Leuven. En Tine blaakt van de ambitie, al was er eigenlijk vorig jaar geen sprake van enige terugval. “Nice 2014 was misschien wel mijn beste wedstrijd ooit. Ik kreeg er te horen dat het de eerste keer is dat iemand zo snel na een geboorte een Ironman kan winnen. Ik was dus zeer tevreden.”

In zuid-Afrika komt ze Caitlin Snow weer tegen. “Deze keer zal ik mogelijk nog wat harder moeten gaan om haar af te houden, want ze dwong mij in Nice tot een snelle race vorig jaar. Maar ze is niet de enige straffe atlete aan de start. Bovendien ben ik nog niet helemaal top. Vooral aan mijn fietsen is nog wat werk omdat ik pas vanaf half januari weer op de fiets zat. Maar mijn eerste hoofddoel ligt in Frankfurt later dit jaar.”

Tine Deckers run 1 - credit Bert Stephani

Dat ze voor half januari niet meer tijd in haar trainingen kon stoppen, had alles te maken met het feit dat ze nog gewoon aan het werk was. “Tot half januari heb ik met veel plezier op het secretariaat van mijn school gewerkt. Het heeft een tijd geduurd voordat dit project, om terug als prof te leven en te trainen, rond was. Ik ben geen 20 meer, maar 36, dus ik wou dat alles in orde was. Daar hebben Pieter (Timmermans) en Tin (Geysels) en andere mensen rond mij mee voor gezorgd en daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

Lanzarote als uitvalsbasis

“Het blijft niettemin plannen, zeker met Finn, die binnenkort twee wordt. Ik zwem van 7 tot 9 in Kessel-Lo. Pieter zorgt dan voor Finn en kan nadien beginnen werken. Gelukkig zorgen mijn ouders en schoonouders mee voor Finn. Mijn ouders hebben overigens een huis gekocht in Lanzarote, vlakbij Sands Beach. Dat is nu zowat mijn uitvalsbasis. Ik neem mijn zoontje er graag mee naar toe. Daar kan ik rustig trainen en van Finn genieten.”

Vorig jaar kreeg Tine te horen dat er geen plaats meer was voor haar binnen het Uplace BMC Team. Aan stoppen heeft ze nooit gedacht. “Ik voel dat ik nog steeds progressie maak en ik wil graag nog twee of drie jaar doorgaan, zeker op deze basis. Alleen als we weer zo’n zoektocht zouden moeten houden naar sponsoring en ondersteuning zoals afgelopen winter, dan zou ik het wel voor bekeken houden. Dat liever nooit meer. Uplace BMC is voor mij een afgesloten hoofdstuk. Ik vind het nog wel leuk om Sofie Goos en de anderen regelmatig tegen te komen. We hebben nog altijd een goeie band.”

T3 Series met TDL

Stonden andere team dan niet te trappelen om Tine binnen te halen? “Ik heb geen echte aanbiedingen van teams gehad. Ze denken blijkbaar dat ik gesetteld ben. Ik zit ook goed hoor bij TDL. Ik heb altijd bij Leuven gezeten, ben er nooit weggeweest. Bovendien ben ik altijd in het buitenland actief, dus beteken ik niet echt een meerwaarde voor de grotere Belgische teams. En de lange afstand blijft toch meer een individuele tak van sport binnen triatlon.

Ik ben wel blij dat ik samen met de TDL-vrouwen in de T3 Series kan starten. Ik ben bij TDL mijn sportieve loopbaan begonnen, en wellicht zal ik er ook mijn carrière beëindigen. We hebben misschien niet het beste team, maar het is wel een toffe bende. En het is ook leuk voor de sponsors. Het BK ploegen in Izegem houd ik nog even in beraad, maar op de team relay in Doornik ben ik zeker van de partij.”

Tine Deckers bike 4 - credit Bert Stephani

Wat verwacht ze van 2015?”Ik zou graag minstens één overwinning behalen dit jaar. Ik weet dat ik niet het gemakkelijkste wedstrijdprogramma uitgekozen heb, maar ik wil het mijn helpers gunnen. Ik ben blij met mijn nieuwe partners. En het feit dat ik mama ben geworden, helpt me ook. Toen ik Finn kreeg, wist ik dat het hoofdstuk triatlon nog niet afgesloten was. Ik heb nu meer vrijheid én kan zelfs meer tijd doorbrengen met mijn zoontje dan de gemiddelde werkende moeder. Bovendien ben ik meer relax en heb ik minder last van stress.”

Terug naar Hawaii

Haar hoofddoel is opnieuw Hawaii halen, maar onderweg richt ze haar pijlen op het Europees kampioenschap Ironman in Frankfurt op 5 juli. Geen Nice meer dus voor Tine. “Ik heb al een paar jaar gedacht als ik de wedstrijd bekeek: Frankfurt, ‘dedju’, daar had ik ook kunnen winnen 🙂 In die periode hebben veel toppers hun kwalificatie voor Hawaii grotendeels op zak en niet iedereen is er altijd in topconditie.”

“Ik wil graag terug naar Hawaii. Toen Finn net geboren was, had ik er vrede mee dat ik er niet bij kon zijn. Maar in oktober vorig jaar deed het wel heel veel pijn om er niet te zijn. Dus wil ik graag weer terug. De komende drie jaar of langer om er deel te nemen, maar ooit wil ik er wel eens een keer heen als supporter. Om gewoon eens te genieten”, aldus Tine.

 Wedstrijdprogramma Tine Deckers

29.03.15 Ironman Zuid-Afrika

10.05.15 Ironman 70.3 Mallorca

17.05.15 Ironman 70.3 Barcelona

05.07.15 Ironman Frankfurt

09.08.15 Ironman 70.3 Wiesbaden (EK)

29.08.15 Ironman 70.3 Zell am See (WK)

06.09.15 Carglass Cologne Triathlon

10.10.15 Ironman Hawaï (WK)

Foto's: Bert Stephani