Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Goetstouwers nek aan nek met Dekker in Bilzen
Nieuws

Goetstouwers nek aan nek met Dekker in Bilzen

 Stenn Goetstouwers Bilzen fiets

Met de niet alledaagse formule van de Bilzen 111 zou je niet meteen een sprintfinish verwachten, maar toch gingen Stenn Goetstouwers en Martijn Dekker nek-aan-nek de laatste loopronde in. In de 111 van Bilzen moesten de meer dan 400 deelnemers 1 km zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen. Door de non-drafting regel van 15 meter afstand en 30 seconden tijdsspanne om voorbij te gaan, kregen we een zelden geziene faire wedstrijd met bijzonder weinig uit te delen tijdsstraffen.

Het wegblijven van topfavoriet Tim Brydenbach, die ziek afmeldde, deed niets af aan de spankracht van de 111 van Bilzen, want Nederlandse toppers Bas Diederen (vorig jaar nog winnaar van de Zwintriatlon) en vice-Nederlands kampioen Martijn Dekker maakten de verwachtingen helemaal waar. Zij kwamen samen met hun landgenoot Terrence Olaria, Wouter Monchy en Stenn Goetstouwers als eersten uit het water.

Martijn Dekker Bilzen

185-Sportoase-Castelli atleet Goetstouwers gooide meteen alle registers open in de eerste fietskilometers en al snel moest Bas Diederen overboord. Alleen Dekker kon op 15 meter afstand aanpikken bij de jonge Belg, terwijl Diederen ronde per ronde tijd verloor. Ook de rest zag hoe het Nederlands-Belgisch duo op kop steeds verder wegreed. Met een indrukwekkend gemiddelde van 43 km/uur kwam Goetstouwers samen met Dekker als eerste in T2 toe.

Dekker nam in de loopproef aanvankelijk het voortouw, maar Stenn beet zich vast in de kuiten van de Nederlander en bleef op een handvol seconden volgen. De twee speelden een paar keer haasje over en bij het ingaan van de slotronde liepen ze schouder aan schouder. In de laatste 3 km versnelde titelverdediger Goetstouwers op het enige klimmetje op het loopparcours. Dekker moest een gat van een paar meter laten en slaagde er niet meer in om terug te komen. Met slechts 15″ voorsprong won Stenn Goetstouwers voor het tweede jaar op rij in Bilzen. Martijn Dekker werd tweede, ruim voor zijn land- en Team4Talent-ploeggenoot Bas Diederen.

Stenn Goetstouwers Bilzen

Barry Schrooyen was bijzonder tevreden met zijn vierde plaats nadat hij in de slotronde onverwacht de andere achtervolgers van zich afschudde. Met een goede loopproef verzekerde hij zich van de vierde plaats. Op vijf kregen we Club Shifting Gears-Ironman specialist Anton Blokhin (Oekraïne) die het in de spurt haalde van Helleveeg Seppe Odeyn. De niet-triatlon specialist kreeg vijf minuten achterstand aangesmeerd in het zwemmen, maar rukte in het fietsen op tot bij de achtervolgende groep met Wouter Monchy, Pieter Vanhee en een verrassend sterke Tom Van de Keere, ook al bekend uit de Hel van Kasterlee. Ook Joeri Ameye en Whytic Priem maakten deel uit van de achtervolgende groep, maar Priem gaf er halfweg de brui aan. Hij voelde Hosingen nog te veel in de benen.

Xenia Luxem Bilzen

Bij de vrouwen kwamen de zusjes Jasmijn en Karlijn Van der Burg samen met hun landgenote Ilona Eversdijk uit het water. Xenia Luxem verloor niet te veel tijd en zette de achtervolging in op de Nederlandse dames. Die bleven vooraan met zijn twee over nadat de jonge Jasmijn Van der Burg moest lossen. In de tweede ronde moest Karlijn alleen verder nadat Eversdijk met een lekke band wegviel. De winnares van vorig jaar zette Xenia Luxem op drie minuten en Marjolein Truyers volgde nog iets verderop.

In het lopen moest Van der Burg de tol betalen voor haar fietsinspanningen. Luxem maakte na 1 ronde al anderhalve minuut goed en halfweg had ze de Nederlandse al te pakken. Xenia Luxem liep vlot naar haar derde en grootste triatlonzege ooit en nam zo revanche voor haar DSQ van vorig jaar in Bilzen. Karlijn Van der Burg pakte het zilver en Marjolein Truyers klopte nog net Juriena De Vries voor de strijd om de derde plaats.

Uitslag Bilzen 111

Foto's: Mario Van Acker

bilzen 111 finish