Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
België vaardigt SMO-Specialized en Atriac af naar EK voor clubs
Nieuws

België vaardigt SMO-Specialized en Atriac af naar EK voor clubs

T3 Doornik Podium Mannen

Op zondag 4 oktober vindt in Nice het allereerste EK triatlon voor clubs plaats. Het wordt een testevent van de ETU, de Europese triatlon federatie, die van de tien zogenaamde Level 5 landenfederaties telkens twee clubs toelaat voor het testevent dat in een mixed relay vorm wordt gehouden. Die wedstrijdformule, waarin twee vrouwen en twee mannen een estafette triatlon afleggen, kadert dan weer in de plannen van de ITU om de Mixed Team Relay competitie aan het programma van de Olympische Spelen toe te voegen. SMO-Specialized, het team uit het Meetjesland, en Atriac Antwerpen zijn door de BTDF geselecteerd voor Nice. Het Kempische KTT Zamaro Triper4mance is als reserve aangeduid.

“Ik ben zeer benieuwd naar het niveau van onze Belgische clubs tussen de Europese top in Nice”, vertelt Directeur Topsport Reinout Van Schuylenbergh ons. “Het is een testevent en er zal ongetwijfeld nog wat geschaafd worden aan het concept, maar in principe komen de sterkste clubs van de tien landenfederaties, die het hoogste niveau (Level 5) volgens de ETU-normen hebben, in actie. Niets houdt de clubs echter tegen om internationale toppers aan te trekken, want er is geen enkel reglement dat zegt dat je per land ook een minimum aan landgenoten moet inzetten. Bovendien zitten een aantal toppers al verspreid over verschillende internationale teamcompetities. Sowieso wordt het interessant om zien waar we met onze Belgische clubs staan op internationaal niveau.”

Een selectie maken was niet evident, ook al gezien de strakke timing. “De ETU heeft ons inderdaad een beetje in snelheid gepakt en dus moesten we ook snel een selectie maken. We hadden binnen de Raad van Bestuur al gekozen om de T3 Series als kwalificatiecriterium te hanteren en de beste clubs die én een vrouwen én een mannenploeg inzetten te selecteren. Aangezien de slotwedstrijd in Lille een week voor Nice plaatsvindt, was het geen optie om tot dan te wachten met de selectie. Daarom hebben we de tussenstand genomen na drie proeven in de T3 en de beste resultaten bij elkaar opgeteld bij de vrouwen en de mannen. SMO-Specialized en Atriac staan het best geklasseerd, maar mocht één van beide clubs niet kunnen deelnemen in Nice, dan is KTT Zamaro Triper4mance reserve.”

Het leek ons geen evidentie om binnen het T3 Series concept een solide gemengd team te selecteren omdat in België en ook de meeste andere landen de ploegencompetitie apart verloopt voor mannen en vrouwen. Bovendien is er wel wat verschil in onze T3 Series tussen het niveau van de mannen- en vrouwenploegen. Zo doet EFC-ITC het bijvoorbeeld uitstekend bij de vrouwen, maar speelt de club uit Izegem geen hoofdrol bij de mannen. “Dat was inderdaad geen gemakkelijk gegeven, maar het betreft hier een testevent en wellicht motiveert het clubs om in de transferperiode naar volgend seizoen tactischer na te denken over het niveau van de mannen en vrouwenploegen. Ik ben ervan overtuigd dat dit EK voor clubs kan groeien in de toekomst én een mooie extra uitdaging en motivatie vormt voor de deelnemende clubs in onze T3 Series om zich letterlijk Europees te kwalificeren voor wat de ETU graag de Champions League voor triatlonclubs ziet worden”, aldus Reinout.

Meer info over het EK voor clubs in Nice vind je hier.

En alle info én de rankings na drie proeven in de T3 Series zijn hier te vinden.

Foto: Katrien Decru