Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aernouts wint 5de Brugge, Brems vindt strafbox niet
Nieuws

Aernouts wint 5de Brugge, Brems vindt strafbox niet

Bart Aernouts wint Brugge

Een massa volk trok naar de Brugse binnenstad om de atleten van de 10de Triatlon door Brugge aan te moedigen. Zij zagen topfavoriet Bart Aernouts, die van 2009 tot en met 2012 de Brugse triatlon domineerde, voor de vijfde keer winnen. De Uplace BMC atleet kreeg het niet cadeau deze keer. Samen met Michael Van Cleven, die zou uitstappen in het lopen, had hij de handen vol aan Willem Brems. De SMO-Specialized atleet kwam alweer als eerste uit het water en liep tegen een kaart aan tijdens het fietsen, net zoals Van Cleven. “Maar de penaltybox heb ik nooit gevonden,” beweerde de later gediskwalificeerde Brems.

Brugge zwemstart

“Tijdens het fietsen kreeg ik een kaart, waar ik me ook bewust van was,” legt Willem uit. “Ik begon als eerste aan de loopproef, maar vond de strafbox niet. Na een paar keer aan de scheidsrechters gevraagd te hebben waar de strafbox was en of zij dan zelf mijn 2′ straftijd konden opnemen als ik ter plaatse wachtte, ben ik dan toch beginnen lopen. Aan het einde van mijn loopproef kreeg ik dan te horen dat ik gediskwalificeerd was omdat ik niet onmiddellijk in de strafbox ben gegaan. Die zou bij de uitgang van wisselzone 2 geweest zijn, maar noch ikzelf noch de vooroprijdende fietser hebben die gezien. Echt balen…” aldus een ontgoochelde Brems.

Hannes Vandermoere Brugge 3

Ook zonder DSQ voor Brems had de weg naar de finish opengelegen voor Bart Aernouts. Hij moest in de loopproef zelfs niet eens voluit gaan om zijn vijfde overwinning in de historische binnenstad van Brugge te pakken. Hannes Vandermoere liep naar de tweede plaats, maar werd nog fel opgejaagd in de slotkilometers door een supersnelle Tom Mets (die met 31’25 de beste looptijd neerzette).

Tom Mets Brugge 1

Mets was dolgelukkig met het brons, vlak voor Anton Blokhin, voor het eerst in de nieuwe Exceed-kleuren van het voormalige Club Shifting Gears, en Vincent Van de Walle.

Bart Aernouts amuseerde zich voor eigen volk. “Het was leuk om nog eens op Belgische bodem te racen. De wedstrijd door het historische stadscentrum van Brugge is één van mijn favoriete Belgische triatlons. Dit was tevens mijn laatste test voor het begin van de echte voorbereiding op Kona. Het zwemmen ging in het eerste deel goed, maar in het slotgedeelte kreeg ik het wat moeilijker. Eens op de fiets slaagde ik er in om voorin aan te sluiten, maar ik geraakte Michael Van Cleven en Willem Brems niet kwijt. In het lopen merkte ik dat mijn mede koplopers een penalty hadden gekregen en dus kon ik zonder diep te gaan mijn voorsprong vergroten en volop genieten van het lopen. Mijn volgende wedstrijd wordt de Challenge van Polen, maar eerst vertrek ik morgen voor een hoogtestage in Font Romeu”, aldus de vijfvoudige winnaar.

Sandra Wassink-Hitzert Brugge

Bij de vrouwen ging de Nederlandse Sandra Wassink-Hitzert vanaf de start aan de leiding. Ze stond de koppositie niet meer af en boekte haar grootste zege van het seizoen. De Z3R0D-atlete werd een paar weken geleden nog vierde op het Nederlands kampioenschap in Weert. Na het fietsonderdeel telde ze een halve minuut voorsprong op Mieke Suys, 1′ op Marjolein Truyers en 1’43 op de oprukkende Lieselot Bossuyt. Die speelde haasje over met ploeggenote en kopvrouw Joke Coysman. Madam 19 is nog steeds niet helemaal hersteld van haar kuitblessure en besloot andermaal na het fietsen uit te stappen.

Marjolein Truyers sprint Mieke Suys Brugge

Bossuyt begon aan een nieuwe inhaalrace en raapte al snel Marjolein Truyers op en snelde ook voorbij Mieke Suys. Wassink-Hitzert bleef echter buiten schot. De Nederlandse hield 49″ over op Bossuyt. In de strijd om de derde plaats kregen we nog een spannende spurt tussen Mieke Suys en Marjolein Truyers. De Deluplast-Alphawoolf atlete won de spurt en pakte het brons, Suys werd later gediskwalificeerd. Daardoor werd Inge Vancauwenberghe vierde.

Opgave Joke Coysman

Een opmerkelijke finisher in Brugge was Yvon Verkoyen. De atleet van 3kant Lovendegem legde opnieuw zijn eerste triatlon af na zijn hartfalen vorig jaar in de Veloopzwem van De Haan. Toen zakte Yvon in elkaar aan de rand van het zwembad. Hij overleefde het ternauwernood (onder andere dankzij de tussenkomst van Peter Denteneer toen) en mag ondertussen opnieuw sporten, zij het dan wel wat recreatiever. “Niet het grootste wereldnieuws, maar voor mij toch de moeite”, vertelde Yvon ons. “De eerste wedstrijd na De Haan zit er weer op. En ik houd er een goed gevoel aan over. Ik had alles de hele tijd onder controle, waardoor het allemaal wat trager was dan vroeger,” aldus een tevreden Yvon. Wij zijn alvast blij dat het hem gezond en wel lukte. Dus bij deze, welkom terug als triatleet Yvon!

Uitslag 10de Triatlon door Brugge


Foto’s: Mario Vanacker