Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Jessy Beynaerts
3quest

3quest: Jessy Beynaerts

Jessy Lanzarote

Op de fiets durf ik ook al eens een korte conversatie voeren, die dan vaak aan de finish wordt verder gezet

1. Houd je echt het meest van Ironman en andere lange afstand wedstrijden? Want je bent nog zo jong en je behaalt ook goede resultaten op de korte afstand.

[dropcap]D[/dropcap]it is meteen een moeilijke vraag voor mij.  Ik vind alle afstanden zijn charmes hebben.  Van een sprint triathlon tot een Ironman.  Doorheen het seizoen zal ik dus ook steeds wedstrijden van alle formaten op mijn kalender staan hebben.  Toch verlang ik elk jaar aan de start te staan van een Ironman.  De vele en lange trainingsuren liggen mij wel.  Ik vind het zalig thuis te vertrekken voor enkele fiets of loopuurtjes.  Nog liefst alleen.  Ik geniet enorm van deze trainingen op mezelf.  Al train ik ook zeker graag eens in groep, maar dan vooral voor het sociale gebeuren. Natuurlijk, als je je focus legt op de lange afstand, dan komen de intensieve trainingen minder aan  bod in het trainingsschema.  Deze intensieve trainingen zijn toch zeker een meerwaarde voor de sprint triathlons.  Ik probeer deze dus ook soms wel eens in te lassen in mijn trainingsschema, maar de lange duurtrainingen hebben toch zijn prioriteit. 

Jessy Beynaerts picture Lore

Door te kiezen voor alle formaten van wedstrijden, wil dit wel zeggen dat ik geen 100% focus kan leggen op een bepaalde afstand, en dus ook geen excellente resultaten kan neerzetten.  Maar dit hoeft voor mij ook niet.  Natuurlijk behaal ik graag goede resultaten, maar de fun staat bij mij nog steeds bovenaan!   Ik wil steeds veel plezier blijven beleven, zowel tijdens de wedstrijden als tijdens de trainingen.  En ik beleef het meeste plezier aan een gevarieerd trainingsschema en wedstrijdplanning. 

2. Je bent begonnen aan een cursus triatloncoach. Wat wil je daarmee precies gaan doen?

[dropcap]I[/dropcap]k heb deze cursus in eerste instantie gevolgd uit interesse. Ik kreeg regelmatig vele vragen van pas startende bevriende triathleten, dit betreffende trainingsleer en wedstrijdgerichte vragen. Ik vond het fijn om hen hierbij te kunnen helpen. Hierbij putte ik vooral opgedane kennis uit mijn eigen ervaringen. Maar ik wou hen nog beter en concreet kunnen bijstaan.  Hiervoor is je eigen input aan ervaring niet altijd voldoende. Zo ben ik bij het  gedacht gekomen om een cursus ‘Triathlon Initiator’ te volgen. Deze was noodzakelijk om aan de opleiding ‘Triathlon Trainer B’ te mogen starten, welke ik momenteel volg. 

Jessy Beynaerts picture Lore La Roche

Mijn ambitie hierin is momenteel nog vrij klein. Ik coach enkele atleten. Ik wil dit momenteel ook nog bewust beperkt houden. Ik ben zelf nog veel te actief als triathlete, waar ik veel trainingsuren in investeer. In beide kruipt erg veel tijd. Dus ik hou het aantal begeleidingen beperkt. Zo heb ik nog voldoende tijd om zelf te trainen en kan ik mijn volledige aandacht geven aan mijn atleten, waar ik tevens altijd voor klaar sta.

Wat de toekomst hierin brengt zien we nog wel. Als er een moment komt waarop ik zelf niet meer of minder actief ben als triathlete, zie ik mij mezelf hierin nog wel verder verdiepen. 

Jessy Jim Lanzarote

Hier zie ik een ideaal moment om mijn vroegere trainer Jim De Sitter nog eens te bedanken. Het is mede door hem dat mijn interesse in coaching ontstaan is. Toen ik in 2008 mijn 1e stappen in de triathlon wereld zette, heeft hij me ook jaren met raad en daad bij gestaan. Hij heeft samen met mij een immens pad bewandeld, waarin ik vertrok als groentje die net de triathlon wereld ontdekte en op het einde van het pad aankwam aan de finish van mijn 1e Ironman in Lanzarote. Dit is voor mij een immens mooi wandelpad geweest, bedankt Jim!

3. Op wedstrijden vallen jullie goed op met een gezellige, vrolijke bende dames. Vanwaar die gezamenlijke passie voor triatlon? 

Ik heb mijn eerste stappen in de triathlon wereld gezet door ‘De Irongirls’ een start to triathlon project van Dirk De Bal. Ik kende niemand in de triathlon wereld. Met de dames van de Irongirls waren we een gezellige bende vrouwen die samen naar hun eerste wedstrijd toe werkten. In die tijd (2009) was het deelnemersveld qua vrouwen op wedstrijden nog zeer beperkt. Dirk heeft hier volgens mij een ideaal concept neergezet met de Irongirls, om de toenadering tot wedstrijden voor vrouwen toegankelijker te maken. Ik heb veel plezier beleefd bij de Irongirls. Maar na een tijdje zocht ik een club dichter bij huis, en heb ik de overstap gemaakt naar Het Aarschots Triathlon Team.  Ook hier waren toen de vrouwelijke leden nog vrij beperkt.

Jessy en de vrouwkes foto Chantal Fouwé

Ik ben vrij sociaal aangelegd en tijdens wedstrijden zoek ik snel sociale contacten met andere vrouwelijke triathleten. Ik denk hierbij maar aan de zwemstart, een praatje maken alvorens je dat luide startschot hoort. Op de fiets durf ik ook al eens een korte conversatie voeren, die dan vaak aan de finish wordt verder gezet. Hier heb je namelijk iets meer tijd ;-)  Die dames zie je dan vaak weer op andere wedstrijden. Zo ontstaat er al snel een brede kennissenkring en ontstaan enkele mooie vriendschappen.

Nu, op de wedstrijden zijn we meestal met enkele dames welke ondertussen ook al een hecht vriendclubje geworden is. We plannen ons wedstrijdseizoen in en trachten hier en daar enkele wedstrijden samen aan de start te staan. Hier beleven we steeds immens veel plezier. Ook trachten we zo vaak mogelijk mee te gaan als supporter als anderen een wedstrijd meedoen. En dan kunnen we onze vrienden inderdaad luidkeels aanmoedigen ☺ Jaarlijks trachten we toch zeker 1 buitenlandse wedstrijd samen te doen, waar we dan meestal ook een korte vakantie aan koppelen. 

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Ik geef de fakkel door aan Veerle Kiebooms. Ook een heel vlotte en sympathieke dame welke ik destijds ontmoet heb op een triathlon wedstrijd.

1. Waar en wanneer is jouw passie ontstaan voor triathlon? Klopt het dat je de sport op latere leeftijd ontdekte?

2. Welke ambities koester je nog in de triathlon? Je bent op verschillende afstanden actief. Zijn er nog plannen voor een Ironman?

3. Je klopt regelmatig de jongere dames. Zijn er nog dames die je graag een keer te snel af wil zijn? Of met andere woorden, naar wie kijk je het meest op?

Foto's: PictureLore (Lore Van Betsbrugge), Chantal Fouwé, Jim Desitter