Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hitte en (kraantjes)water kosten triatleet leven na IM Frankfurt
FRANKFURT, GERMANY - JULY 05: Participants await the start of the race during Ironman Frankfurt on July 05, 2015 in Frankfurt, Germany. (Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images for Ironman) *** Local Caption ***
Nieuws

Hitte en (kraantjes)water kosten triatleet leven na IM Frankfurt

FRANKFURT, GERMANY - JULY 05: Participants await the start of the race during Ironman Frankfurt on July 05, 2015 in Frankfurt, Germany. (Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images for Ironman) *** Local Caption ***
FRANKFURT, GERMANY – JULY 05: Participants await the start of the race during Ironman Frankfurt on July 05, 2015 in Frankfurt, Germany. (Photo by Charlie Crowhurst/Getty Images for Ironman) *** Local Caption ***

In de Duitse media is vandaag bekend geraakt dat 3 dagen na de Ironman van Frankfurt een deelnemer overleden is aan de gevolgen van watervergiftiging. Volgens sommige bronnen gaat het om een 40-jarige Australiër, anderen hebben het dan weer over een 30-jarige Brit. Vast staat dat de age grouper, die blijkbaar na 19 uur gefinisht was, te weinig zout zou opgenomen hebben.

De man had onderweg vooral water aangenomen aan de aid stations, maar omdat het om kraantjeswater ging, zou hij zo te weinig mineralen en vooral veel te weinig zout binnengekregen hebben. De hitte, in combinatie met het hoge zoutverlies bij een volledige triatlon, zorgde ervoor dat de hersenen van de man begonnen te zwellen. Medicatie noch een spoedoperatie na de finish konden de man redden. Hij werd in kritieke toestand weggevoerd naar het hospitaal, waar hij dus twee dagen later overleden is.

De organisatie claimt dat ze alle triatleten vooraf extra gewaarschuwd had voor de mogelijke gevolgen van de hitte, die meer dan 37° bedroeg. Op elk aid station werd zout, eerst in zakjes, later in grote bakken zelfs, beschikbaar gesteld, net zoals isotone dorstlessers. Toch kwamen ruim 350 deelnemers in de problemen en hadden verzorging nodig na de wedstrijd. Maar liefst acht (8!) atleten onder hen werden weggevoerd naar de afdeling Intensive Care van het ziekenhuis in Frankfurt. Sebastian Kienle en Frederik Van Lierde hadden het allebei over hun zwaarste wedstrijd ooit, al weerhield het Jan Frodeno er niet van om een fabuleuze tijd neer te zetten.

De vraag is of het wel verantwoord was om de Ironman van Frankfurt van start te laten gaan in de tropische omstandigheden. 93 deelnemers besloten zondag nog voor de start om hun racenummer in te leveren en door de dag heen gaven 572 atleten op, meer dan het dubbele aantal dan vorig jaar. In Nederland werden twee wedstrijden op zaterdag volledig afgelast en in Holten werden alle recreatieve wedstrijdreeksen eveneens geannuleerd. De Frysman, een volledige triatlon in het hoge Noorden van Nederland, werd van zaterdag naar de iets frissere zondag verplaatst. In ons land werd de duatlon van Kortrijk ingekort en werden de loopwedstrijden naar de vooravond verplaatst. De triatlon van Brecht (over de sprintafstand) ging gewoon door, maar startte pas om 17u30 toen de hitte al draaglijker was.

Deze week hebben we zelf flink wat discussies gevoerd over de weersomstandigheden en het zo ver (te ver?) gaan om wedstrijden te annuleren. En dat triatleten meestal goed getraind zijn en hun lichaam prima kennen. Toch staat daar tegenover dat atleten de grenzen van hun kunnen aftasten en er over heen gaan. En als dat zoals in Frankfurt tot de dood leidt, dan heeft alle discussie verder weinig zin. Dit is gewoon een zwarte dag voor onze geliefde sport…

Ook bij Ironman zelf heerst grote verslagenheid. Stefan Jaeger, head of communications Ironman Europe, liet ons weten dat ze er alles aan blijven doen om de sport zo veilig mogelijk te houden: “Het is met veel verdriet dat we het overlijden moeten bevestigen van één van onze atleten na het Europees kampioenschap Ironman in Frankfurt. De man had na de finish medische verzorging nodig. Hij is weggevoerd naar het dichtstbijzijnde hospitaal waar hij nog behandeld werd.”

“Onze condoleances gaan uit naar de familie en de vrienden van de atleet, die we zullen blijven steunen. We werken nu samen met de locale autoriteiten om alle details te verzamelen hoe dit incident is kunnen gebeuren. We blijven alles doen wat we kunnen om onze atleten een zo veilig mogelijke omgeving te bezorgen,” aldus Stefan.

Foto: Charlie Crowhurst/Getty Images for Ironman

Bronnen:

http://www.hr-online.de/website/specials/ironman-frankfurt/index.jsp?rubrik=67209&key=standard_document_55937787&msg=67209

http://www.hr-online.de/website/specials/ironman-frankfurt/index.jsp?rubrik=67209&key=standard_document_55960205

http://www.welt.de/sport/fitness/article143731940/Triathlet-40-stirbt-weil-er-zu-viel-Wasser-trank.html

http://www.nnp.de/lokales/frankfurt/Ironman-Teilnehmer-stirbt-im-Krankenhaus;art675,1484737