Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Goetstouwers en Tondeur als echte Flandriens
Nieuws

Goetstouwers en Tondeur als echte Flandriens

Stenn Goetstouwers Oudenaarde

Met de fietspassage op een deel van het parcours van de Ronde van Vlaanderen mag Oudenaarde met recht en reden de titel van Triatlon van Vlaanderen dragen. Zondag waren de omstandigheden er bovendien naar. Weg was de hitte van de voorgaande dagen, vervangen door een felle wind en enkele nijdige regenbuien. Stenn Goetstouwers en Alexandra Tondeur waren in Oudenaarde de beste Flandriens, al vochten beiden een strijd uit op hoog niveau.

Alex Tondeur Oudenaarde

Alexandra The Great moest na het zwemmen in achtervolging op Sofie Goos. Ze maakte de minuut achterstand snel goed en zag ook Sophie De Groote vooraan aansluiten. Mieke Suys stapte, ziek teruggekomen van vakantie, helemaal leeg uit in het fietsen en Kaat Van Eynde, de jeugdige leidster na het zwemmen, zakte in het fietsen weg. Met zijn drieën kwamen de dames in de wissel binnen. La Goos en Alexandra The Great liepen schouder aan schouder in de eerste kilometer, maar Goos voelde de 70.3 Ironman van Noorwegen nog in de benen. Tondeur liep sneller en pakte na een schitterend lijf-aan-lijf gevecht de overwinning. Goos werd knap tweede en Superphie De Groote was uiterst tevreden met een derde plaats bij haar comeback.

Oudenaarde podium dames

Sofie Goos moest toegeven dat Tondeur sterker was. “Ik vond het verrassend dat Alexandra zo hard liep vandaag. Ze was duidelijk de snelste, terwijl ik haar in Luxemburg in het lopen toch serieus klopte. Maar dit bewijst eens te meer dat deze afstand niet echt iets meer voor mij is, al was het wel leuk om weer eens een wedstrijd in België te doen”, aldus La Goos.

Bij de mannen keek het thuispubliek reikhalzend uit naar de afscheidswedstrijd voor eigen volk van Rob Woestenborghs. Zijn allerlaatste topseizoen eindigt dit jaar in december in de Hel van Kasterlee, maar in zijn Triatlon van Vlaanderen zorgde hij al voor een klein feestje door naar de tweede plaats te fietsen en te lopen. De zege gaf hij echter uit handen in een dramatisch slecht zwemonderdeel. “Wat was dat met het zwemmen,” vertelde Rob ons. “Eerst was er die boei op drift waardoor we, geloof ik, iets langer gezwommen hebben. En bij mij ging het compleet niet. Meer dan vier minuten verlies was te veel. Bovendien hebben we een supersterke Stenn Goetstouwers gezien vandaag. Die jongen is momenteel op de top van zijn kunnen. Voor mij was het mooi om op deze manier afscheid te kunnen nemen van Oudenaarde,” aldus Rob.

Oudenaarde eerste 4

Goetstouwers moest in het zwemmen Kjel De Hertog voor zich dulden. Maar de 185-Sportoase-Castelli atleet zette de halve minuut achterstand op de Oilservice-atleet om in een voorsprong van een minuut. De Hertog kreeg het gezelschap van Atriac’er Sven Strijk. Ook de Nederlandse hardrijder, pas nog winnaar van de 1/3de triatlon van Oud-Gastel, slaagde er niet in om tijd goed te maken op Goetstouwers. Woestenborghs was ondertussen opgerukt naar de vierde plaats en daarachter volgde de verrassende Belgische kampioen duatlon Francois Humblet en youngster Pierre Balty. Humblet had zijn beste zwemnummer ooit en kwam als vierde uit de Donkvijver.

Francois beperkte zijn achterstand in het fietsen en zette dan een sterke loopproef neer. Hij was de beste van de rest in de strijd om de derde plaats. Goetstouwers pakte een overtuigende overwinning in Oudenaarde, voor Rob Woestenborghs. Humblet ging nog over Sven Strijk en pakte de derde plaats.

Team Cycling Support

Bij de trio’s was er dankzij topzwemmer Jonas Coreelman een kopstart van de favorieten Team CyclingSupport. Johan Blancke bouwde de voorsprong verder uit en Hans Omey liep vlot naar de overwinning. Ruim 400 atleten kwamen over de finish in deze zware en winderige editie, waaronder heel wat thuisatleten van het Rat Race Team. Dees Naessens werd 24ste en Jo Zwanepoel 25ste. En bij de dames was Evelyn Daneels de beste Oudenaardse op de 8ste plaats.

Uitslag Triatlon van Vlaanderen

Foto's: Johan Tack