Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens top in WTS Grand Final, dichtbij kwalificatie Rio
Nieuws

Jelle Geens top in WTS Grand Final, dichtbij kwalificatie Rio

Chicago Jelle lopen

Jelle Geens heeft met een 8ste plaats voor het beste Belgische resultaat bij de mannen ooit gezorgd in de Grand Final van de World Triathlon Series in Chicago. Sinds de wereldkampioen gekroond wordt over 9 WTS-races is de Grand Final zowat het officieuze WK geworden. Ook in de nacht van zaterdag op zondag Belgische tijd werd er een heroïsch gevecht geleverd, met de Spanjaarden Mario Mola en Javier Gomez in de hoofdrol. Zij waren de snelste lopers van een ruime kopgroep van zestig atleten. Gomez moest in een zinderende spurt de zege laten aan Mola, maar pakte wel zijn vijfde wereldtitel en bevestigt daarmee zijn supersterstatus. Maar wij keken vooral vol bewondering naar de topprestatie van Snelle Jelle, met wellicht de sterkste Belgische prestatie ooit op de olympische afstand. Hij zet met een achtste plaats een stevige stap vooruit richting Rio.

Jelle Geens en Simon De Cuyper konden in de 1500 meter zwemmen de schade beperken. De mannen moesten één grote ronde afleggen in het zwemonderdeel omdat de storm van de dag voordien het ponton vernield had. Marten Van Riel zat in de eerste groep en probeerde een paar keer mee in de aanval te gaan tijdens het fietsen. Maar in de voorlaatste fietsronde kwamen de achtervolgers, met Jelle en Simon, alsnog aansluiten. Vier mannen, met onder andere de Nederlander Marco Van der Stel, probeerden nog weg te geraken, reden dertig seconden bij elkaar, maar in het lopen zetten Mola en Gomez snel orde op zaken. In de slotkilometer leek Gomez sneller te zijn, maar Mola kwam er met een laatste krachtinspanning over en won na een schitterende 10 km lopen. Gomez werd tweede én wereldkampioen. Richard Murray werd derde, maar het brons in de WTS ging naar Vincent Luis.

Jelle Geens Chicago

Geens nestelde zich in een groepje dat streed voor de top-12 plaatsen en liep naar een onverwachte 8ste plaats. Na het olympisch testevent in Rio vijf weken geleden, waar hij 13de werd met de 10de looptijd, toonde hij nu opnieuw zijn absolute klasse. Met de 695 punten voor zijn achtste plaats verdubbelt hij zijn huidige puntentotaal en maakt hij een enorme sprong in de top-50 van de WTS-ranking. Jelle eindigt met 1345 punten op de 26ste plaats in de ranking. Daarmee komt hij heel erg dichtbij kwalificatie voor Rio.

Simon De Cuyper probeerde in de aanvangsfase van het lopen mee te gaan met de betere lopers, maar moest daarna zijn eigen tempo zoeken en werd 50ste op 4’39 van Mola. Marten Van Riel stapte na het harde werk op de fiets uiteindelijk uit in het lopen met maagkrampen. Marten is 63ste in de eindranking, Simon, met slechts 3 wedstrijden, 124ste.

WTS Grand Final uitslag 2015

 

WTS Ranking 2015 M