Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Waarom Maggen en niet Loose wereldkampioen Ironman werd
Hawaii

Waarom Maggen en niet Loose wereldkampioen Ironman werd

Loose Zuid-Afrika

Op ons eerdere artikel over de wereldtitel van Kevin Maggen in de militaire categorie tijdens de Ironman van Hawaii kwam een storm van reacties los. Want had mede-Defensie-atleet Christopher Loose het niet beter gedaan dan Kevin? En een slimmerik merkte zelfs op dat ook Frederik Van Lierde lid is van Defensie en dus in principe alleen hij militair wereldkampioen zou kunnen zijn. Voordat de reacties nog zuurder worden dan ze nu al zijn, toch maar even één en ander in het juiste perspectief zetten. Kevin Maggen is de eerste wereldkampioen in de militaire klasse omdat hij zich daarvoor specifiek kwalificeerde.

Zoals je in deze Engelstalige reglementen van Ironman kan lezen, is de militaire categorie een nieuwigheid sinds 2015. De belangrijkste regels zeggen dat je in actieve dienst moet zijn, dat je geen ‘pro’ mag zijn (en dus valt Frederik Van Lierde meteen af) én dat je je in één van de drie militaire wedstrijden moet inschrijven én kwalificeren. Voor het WK Ironman van 2016 werden al 14 slots uitgedeeld in de Superfrog Triathlon eind september. Daarnaast zijn er nog 10 slots te verdienen in de Ironman van Cairns (12 juni 2016) en nog eens 10 tijdens de 70.3 Ironman van Wiesbaden (14 augustus 2016).

Kevin Maggen had zijn slot gepakt (als militair ingeschreven atleet) in één van de militaire kwalificatiewedstrijden en was dus effectief de snelste in deze nieuwe categorie (waarvan we zelf overigens ook pas het bestaan ontdekten toen Kevin plots naar het podium werd geroepen als kampioen tijdens het Banquet of Champions in Kona zondagavond). Christopher Loose (die overigens getraind wordt door Frederik Van Lierde) schreef zich als gewone age grouper in voor de Ironman Zuid-Afrika, pakte daar zijn slot, is lid van Defensie, was inderdaad sneller dan Maggen zaterdag, maar is dus geen wereldkampioen bij de militairen. Het jammere is dat de zuurdere reacties voorbijgaan aan de knappe prestaties van zowel Kevin als Christophe, die het elkaar overigens meer dan gunnen… En het bewijst ook, wat ons betreft, dat er al meer dan genoeg categorieën zijn. Wij proberen het nog te duiden, maar voor de doordeweekse sportmedia is het niet altijd even gemakkelijk om volgen zo…