Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Halve triatlon van Brasschaat terug van weggeweest
Nieuws

Halve triatlon van Brasschaat terug van weggeweest

brasschaat_parkDe triatlon van Brasschaat gaat terug naar zijn roots. Op 26 juni 2016 staat het park van Brasschaat terug in het teken van de 1/2 triatlon, een wedstrijd met een rijk verleden. Zo dateert de eerste organisatie al van 1983, amper 5 jaar na de eerste editie van de moeder der triatlons, Hawaii.

Zoals steeds zal er gezwommen worden in de E10 plas, waarna door de groene Noorderkempen een fietsparcours van 90km op de deelnemers te wachten ligt. brasschaat_bike_065 (1)Tenslotte is het gemeentepark het toneel voor de halve marathon die onder de majestueuze bomen gelopen wordt. Details over het parcours en inschrijvingen worden binnenkort bekend gemaakt.

Al vanaf de eerste organisatie in 1983 kende de halve van Brasschaat vele hoogtepunten. Al in 1986 vond er voor de eerste keer het EK halve triatlon plaats, waar de Nederlander Rob Barel met de bloemen zou gaan lopen voor onze Didier Volckaert. In 2007 herinneren we ons nog de tweede keer dat in Brasschaat gestreden werd voor de Europese titel, die gewonnen werd door Frederik Van Lierde. Die wedstrijd werd trouwens live door zowel 3athlon.be als Sporza gevolgd.

In 2010 werd overgeschakeld op een wedstrijd binnen het ITU circuit, met daarnaast een 1/4 triatlon voor het grote publiek. Na het Belgisch Kampioenschap in 2013 werd de wedstrijd in 2015 eenmalig geschrapt om in 2016 terug naar zijn roots terug te keren. We verwachten alvast terug een topwedstrijd zoals we van Brasschaat gewend zijn.

Voor de nostalgici moeten we bekennen dat in Bredene al een jaartje vroeger een triatlon georganiseerd werd, zei het onder een select publiek. De afstanden waren 2km zeezwemmen; 33km fietsen en 11km duinenloop. Deze wedstrijd was echter enkel onder de redders van de kust, omdat het zeezwemmen te moeilijk zou zijn voor wie de zee niet kende.

Het het oog op een deelname aan de Ironman van Hawaii werd in Brasschaat op vraag van Wilfried Van Aken de eerste halve triatlon van België georganiseerd. Met Jef Konings werd al snel een groep sportvrienden uit atletiek, wieler-, basket- en basballclubs gevonden om de organisatie op zich te nemen. Wilfried won de race voor Claude Van Den Hurck  en Marnix Cocquyt, waarna hij later dat jaar als eerste Belg zou finishen in Hawaii.

Voor de jongeren wordt er bovendien op zaterdag een jeugdwedstrijd georganiseerd door BrTC. We vermoeden alvast dat triatlonfamilies er wel eens een weekendje Brasschaat van kunnen maken 😉