Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Revanche voor Van Lierde, doorbraak voor Tondeur
Nieuws

Revanche voor Van Lierde, doorbraak voor Tondeur

FVL Turkije

Twee weken na het zware WK Ironman in Hawaii heeft Frederik Van Lierde op klinkende wijze revanche genomen voor zijn 25ste plaats in Kona. Frederik won zondag op indrukwekkende wijze de eerste 70.3 Ironman van Turkije. In het Gloria Golf Resort in Belek, vlakbij Antalya, werd het een Belgisch feestje want ook bij de dames mochten we een overwinning vieren. Alexandra Tondeur zette er de kroon op een topseizoen met een allereerste zege in het 70.3 circuit.

Alexandra The Great kwam als derde uit het water na 1,9 km zwemmen maar ze rukte op de fiets helemaal op naar voor. Ze wisselde samen met Caroline Livesey. De Britse moest in het lopen al snel haar meerdere erkennen in Tondeur. Die liep minuten uit op Livesey, maar moest het tempo hoog houden om de oprukkende Gurutze Frades af te houden. Alex won in 4u26’39, met ruim twee minuten voorsprong op de Spaanse. Livesey werd derde. Ook bij de age groupers was er Belgisch succes. Francoise Theate ging van start tot finish aan de leiding bij de F50 en won in 5u14’06 haar categorie.

Felicitaties van Tondeur voor Theate (foto: Michel Ruitenbeek)
Felicitaties van Tondeur voor Theate (foto: Michel Ruitenbeek)

Blauwe kaart nekt Vandendriessche

Bij de mannen stond er geen maat op Frederik Van Lierde. Hij kwam vlak achter Harry Wiltshire uit het water, deed het opnieuw rustig aan in de wissel en knalde op de fiets dan hard voorbij de Brit. Eens aan de leiding was er geen houden meer aan. In 3u53’48 stormde Frederik naar zijn tweede 70.3 overwinning van het seizoen. De Duitsers Paul Schuster en Patrick Lange werden tweede en derde.

Ook Kenneth Vandendriessche had graag meegespeeld voor dit podium, maar onze landgenoot werd genekt door een blauwe kaart en kreeg vijf minuten straftijd. Hij viel van een vierde plaats terug naar de 18de. “Ze bezorgden mij hier heel wat stress,” vertelt Kenneth. “Toen we dachten dat we nog anderhalf uur voor de start hadden, kregen we plots te horen dat het nog een halfuur was. Dat neemt niet weg dat ik voor mijn doen een erg goed zwemnummer had en ook op de fiets ging het uitstekend. Tot km 70 toen ik een blauwe kaart kreeg wegens stayeren.”

“Misschien is dat een punt om op de agenda te zetten bij de vergaderingen voor Ironman in 2016. Er is tegenwoordig een hoop technologie beschikbaar om het draften te controleren. Ik was absoluut niet aan het stayeren, maar moest toch mijn vijf minuten straftijd uitzitten. Vooral mentaal was het zwaar, want ik had zeker meegestreden voor een vierde plaats. Eerst twijfelde ik nog of ik zou lopen en uiteindelijk heb ik, zonder grote motivatie, toch nog de 17de plaats bij de profs behaald,” aldus Kenneth.

Vandaele, Amato en Callebaut op podium

Nico Vandaele Turkije
Nico Vandaele wint zijn age group in Turkije

Heel wat Belgische age groupers trokken naar Belek om hun seizoen af te sluiten en ze kwamen terug met drie medailles. Nico Vandaele was in 4u28’07 de sterkste bij de M45. De atleet uit Hooglede zette een bijzonder sterke fietsproef neer en gaf zijn koppositie in de halve marathon niet meer uit handen. Raphaël Amato leek bij de M25 op winst af te stevenen, maar moest nog de duimen leggen tegen een supersnel lopende Tsjech. Raf pakte zilver in 4u18’28. Bij de M30 werd Dieter Staelens vierde. Zijn Jocelyne Vervaet deed bij de dames mee en werd 16de in haar age group.

Hannes Callebaut werd tweede bij de M18 in 4u26’04 en 38ste overall. Er had meer ingezeten voor de EFC-ITC-atleet zonder de pech tijdens het fietsen. ” Ik kwam als eerste van mijn leeftijdsgroep uit het water en had achteraf bekeken de 7de zwemtijd overall. Maar na 1 km fietsen kreeg ik al een lekke band. Ik heb staan twijfelen of ik nog verder zou doen. Ik heb dan toch de ‘courage’ gevonden om door te doen, maar ben nooit meer zeker geweest op de fiets en mentaal was het afzien. Het lopen was goed, maar het blijft toch een werkpunt,” liet Hannes weten.