Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Brydenbach houdt net genoeg over
Nieuws

Brydenbach houdt net genoeg over

Tim Brydenbach wint Leuven 2016
Brydenbach wint in Leuven (foto: Johan Tack)

Tim Brydenbach en Joke Coysman leken op voorhand de logische winnaars van de halve triatlon van Leuven, maar beide topfavorieten moesten hard werken voor hun overwinningen. Coysman kreeg af te rekenen met een sterke Jolien Lewyllie en in de slotfase met een oprukkende Karolien Weuts. Brydenbach hield aan de streep net genoeg over op een ontketende Bart Borghs.

Tim Brydenbach kreeg na het zwemmen Joris Buyl mee, die bij zijn heroptreden een knalprestatie neerzette en dat drie dagen nadat hij voor het eerst papa is geworden. Buyl nam lange tijd het initiatief in het fietsen. “Ik moest in het begin zelfs erg mijn best doen om aan te klampen,” vertelde Tim. “Ik schrok wel toen Joris overnam en het tempo de hoogte in ging, maar gelukkig zakte het tempo nadien iets en konden we samen de kloof uitdiepen, tot hij wegviel.”

Buyl was inderdaad één van de vele atleten die onderuit gingen op het door de regen glad gemaakte parcours. Hij bleef net overeind maar hield aan zijn botsing met een afsluiting een gezwollen elleboog over. Joris zou uiteindelijk een hele mooie vijfde plaats pakken. Ook Lukas Bosmans ging stevig tegen de vlakte. “En dat in de traagste bocht van het hele parcours, echt weer iets voor mij,” vertelde Bossie. “Ik probeerde dan in het lopen nog wat recht te zetten, maar ben daarbij veel te diep gegaan. In de slotronde ging het licht helemaal uit.” Lukas werd nog 11de voor eigen volk.

Podium Leuven 2016 M
Borghs, Brydenbach en De Grooff op het podium (foto: Johan Tack)

Voorin had Brydenbach na één ronde lopen een minuut voorsprong op Buyl en de opzettende David De Grooff. Die revancheerde zich voor een tegengevallen 111 van Bilzen door alleen in de tegenaanval te gaan op de fiets. David leek even zicht te krijgen op de tweede plaats, maar het gevaar kwam van achteruit. Bart Borghs en Seppe Odeyn snelden in de halve marathon de rest van de achtervolgers voorbij. De inhaalrace van BB eindigde op het podium. Hij werd tweede achter de ongrijpbare Brydenbach. De Grooff werd derde en Odeyn vierde.

Brydenbach dacht zondag niet meer aan twee jaar geleden. “Dat is te lang geleden en speelde vandaag niet meer mee bij mij. Dit blijft één van mijn favoriete wedstrijden en ik wou vooral eens kijken hoe goed de vorm is. Ik ben nu in voorbereiding op mijn Ironman van Vichy, maar ik pik ondertussen zeker ook het BK halve triatlon van Eupen mee, met als doel om daar een vierde gouden medaille te halen,” aldus Tim.

Joke Coysman wint Leuven 2016
Winst voor Joke Coysman (foto: Johan Tack)

Joke Coysman moest vol aan de bak na een sterk zwemnummer van Jolien Lewyllie. Die kwam voor het eerst in de kleuren van TDL in actie in Leuven en kwam met een mooie voorsprong als eerste uit de Plas in Rotselaar. In het fietsen moest ze haar meerdere erkennen in Joke, maar Jolien bleef wel uit de greep van de groep Leuvense achtervolgsters met Charlotte Verhaegen (die in de slotronde alleen in de tegenaanval ging), Lore Van Clooster, Leen Vanden Daelen en Karolien Weuts.

Coysman begon met 3’30 op Lewyllie en 5′ op de rest aan de halve marathon. Dat was voldoende marge om gecontroleerd uit te lopen naar een nieuwe overwinning in Leuven. “Het doet me plezier om na zo’n pechjaar er opnieuw te staan. Ik heb het gevoel dat de conditie stilaan weer top is. Vandaag had ik niet echt last van de regen. Ik was vooral aangenaam verrast door de sterkte van Jolien, maar ik rekende wel op mijn loopbenen.” Ook Karolien Weuts liep sterk en ze kwam in de slotronde nog een stuk dichterbij. “Hiermee gooi ik 2015, een jaar vol blessures, definitief van me af. Het doet deugd dat ik net in Leuven weer een goeie wedstrijd had,” aldus Karolien. Haar EFC-ITC ploeggenote Leen Vanden Daelen werd derde. Jolien Lewyllie kwam helemaal kapot binnen op de vierde plaats voor Lore Van Clooster en Stefanie Lefevre, waarmee thuisploeg TDL toch 3 dames in de top-6 had.

Podium Leuven V 2016
Weuts, Coysman en Vanden Daelen (foto: Johan Tack)

Leuven leverde ook een paar emotionele momenten op, zoals bij de finish van 3amigos dame Hannah Verhaeghe, maar vooral bij de finish bij het debuut van Hanne Van Clooster, het jongere zusje van Lore. Bovendien kregen we met de 6de plaats van Bert Verbeke de bevestiging van al het goede wat we sinds vorig jaar van de XCD-atleet verwachten. En Gijs Van Ranst was dé verrassing van de dag met een opvallende top-10 notering na een hele dag voorin te strijden. Bennie Peeters (H40) en Johan Coulon (H50) pakten de overwinning bij de veteranen.

De keerzijde van de medaille was het afvoeren van Jessy Beynaerts, de sympathieke AATT-atlete. Die kwam volledig versuft en bleek bij de wissel toe en moest naar het ziekenhuis gevoerd worden. Ze was dan weer gelukkig bij bewustzijn en zou nu een aantal testen moeten ondergaan. Het is niet duidelijk of Jessy gevallen was of dat er iets anders aan de hand was. We duimen alleszins dat het goed komt met haar en wensen haar heel veel beterschap toe!

UPDATE OVER JESSY

Voor iedereen die bezorgd was over Jessy, bedankt voor de steunbetuigingen. Ondertussen ziet het er allemaal gelukkig wat minder ernstig uit dan gisteren aanvankelijk gedacht, al zal ze wel een tijdje rust moeten aanhouden. Het blijkt om een ligamentair letsel in de rugstreek te gaan.

uitslag Leuven 2016