Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Waterpeil Maas noopt Xterra tot maatregelen
Multisports

Waterpeil Maas noopt Xterra tot maatregelen

Xterra Swim forbidden

Ontgoocheling in Namen. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de organisatie van de Xterra Belgium de knoop moeten doorhakken. Er wordt zaterdagochtend niet in de Maas gezwommen. De offroad triatlon wordt dus een cross duatlon, met start en finish bovenop de Esplanade van de Citadel van Namen. “De veiligheid van de atleten staat voorop en door het hoge waterpeil en de stroming in de Maas kan die veiligheid niet gegarandeerd worden.”

Organisator Florian Badoux is er het hart van in. Maandenlang hadden ze uitgekeken naar de komst van het Xterra wereldbekercircus naar België. Er zou in de Maas gezwommen worden waarna de beklimming zou volgen naar de top van de Citadel. Door de overvloedige regen en onweders van de afgelopen week stond het water in de Maas al gevaarlijk hoog. Ook de stroming is daardoor veel te sterk. De organisatie leefde nog in de hoop dat door het goede weer van de laatste dagen het waterpeil zou zakken, maar de Maas kreeg nog een hoop extra water vanuit Frankrijk te verwerken. En dus werd er donderdagnacht besloten om de zwemproef te schrappen.

Maas Namen

“We hebben donderdagmiddag een vergadering gehad met de directie van de dienst waterwegen. De door hen gemeten stroming is veel te sterk. Waar we in normale omstandigheden aan 70 kubieke meter zitten, stroomt er nu 400 kubieke meter. Dit is vooral dankzij de overvloedige regenval in Frankrijk die via de Maas nu ook bij ons passeert. Volgens de specialisten zal de Maas een week nodig hebben om haar normale peil te bereiken. Aangezien de veiligheid van de atleten onze prioriteit is, hebben we besloten om er een duatlon van te maken,” aldus Florian.

De Xterra Namen ontvangt zaterdag op de Citadel meer dan duizend atleten van 24 verschillende nationaliteiten. Onder hen de Belgische favorieten Kris Coddens, Yeray Luxem, Jim Thijs en Tim Van Daele die voor het eerst in eigen land aan een wereldbekermanche kunnen deelnemen. Ze krijgen wel stevige concurrentie met onder andere de Fransen Brice Daubord en Francois Carloni, de Kiwi Sam Osborne en de Slovaak Thomas Kubek.

Om 10 u. gaat de Xterra Lite van start en om 13 u. is er de start van de allereerste Xterra Belgium.