Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Femke Reynaert
Femke Reynaert tijdens het lopen in Zell-am-See (foto: Katrien Decru)
3quest

3quest: Femke Reynaert

Femke Reynaert tijdens het lopen in Zell-am-See (foto: Katrien Decru)
Femke Reynaert tijdens het lopen in Zell-am-See (foto: Katrien Decru)

De laatste dagen voor een wedstrijd vind ik niet leuk

1. Welke belangrijkste tips zou jij geven aan een rookie triatleet?

[dropcap]G[/dropcap]eduld! Bij mij is het plan om gewoon eens de ¼ in Brugge uit te doen een beetje uit de hand gelopen. De laatste 3 jaar ben ik intensiever gaan trainen en dit jaar heb ik pas m’n eerste volledige Ironman gedaan. Ik wou m’n lichaam rustig de tijd geven om aan de lange afstand te wennen en ben ook redelijk gespaard gebleven van blessures. Ik zie bij veel atleten dat ze snel heel veel willen en soms in het 2de jaar al een volledige IM plannen.

Geniet van de trainingen en wedstrijden. Natuurlijk loopt niet elke training even smooth, maar je er druk in maken helpt ook niet. Probeer de reden te achterhalen en hop, op naar morgen! En is er iets mooier dan de Teide of Alpe d’Huez opfietsen? In de Vlaamse Ardennen of in de Alpen trainen? Als ik de wedstrijdfoto’s zie van Ironman Nice, sta ik op elke foto met een smile, ik heb er dus zeker van genoten!

Femke Reynaert Alpe d Huez

Laat je op een wedstrijd ook niet zot maken door andere atleten. Ik herinner me nog dat ik net voor een wedstrijd aan mezelf begon te twijfelen toen ik in het fietsenpark kwam, onder de indruk van al die mooie fietsen en het beste materiaal. Ondertussen heb ik geleerd dat de duurste fiets niet altijd gelijk staat aan de beste prestatie. Geloof dus in je eigen kracht!

Luister naar je lichaam en niet altijd naar je schema. Triatleten zijn veeleisende beestjes en wat er op het schema staat is heilig. Ik probeer m’n schema ook tot in de puntjes af te werken, maar, in tegenstelling tot vroeger, durf ik al eens (nog steeds heel weinig) een training te skippen of rust ik als ik ziek ben ☺

Voorzie je lichaam van goeie brandstof. Veel atleten rijden rond met de beste fiets en het mooiste materiaal, zijn op de hoogte van de nieuwste snufjes om sneller en beter te racen, maar als het op voeding aankomt, verwaarlozen ze hun lichaam en eten en drinken ze de grootste rommel. En dat terwijl voeding toch een beetje de olie is die de motor doet draaien?!

Zelf eet ik bijna volledig plantaardig, glutenvrij en zoveel mogelijk suikervrij. Ik belast m’n lichaam al genoeg met de trainingen en wil m’n lichaam dan ook volwaardige en onbewerkte voeding geven om goed te herstellen en blessures te vermijden. Ik eet veel fruit en groenten, eiwitten haal ik uit quinoa, linzen, kikkererwten, noten, avocado en koolhydraten uit volkoren rijst, havermout, zoete aardappel… Ik wil niemand overtuigen om op deze manier te gaan eten, maar meer aandacht besteden aan gezond eten, zou al een grote stap zijn.

Omdat ik vaak de vraag kreeg, wat ik dan wél at, ben ik vorig jaar een blog begonnen met receptjes en tips. www.greenfoxontherun.com – ook op Instagram en facebook.

Femke run Nice

2. Hoe laad je jezelf mentaal en fysiek op voor een wedstrijd?

[dropcap]D[/dropcap]e laatste dagen voor een wedstrijd vind ik niet leuk: wachten, rusten, eten, nog meer rusten. Als ik in het buitenland een wedstrijd doe, huur ik meestal een appartement. Zo kan ik m’n eigen eten klaarmaken en me in alle rust voorbereiden en ook een beetje afzonderen.

Ik wil ook altijd het fietsparcours verkennen om niet voor verrassingen te staan. Hoe lang zijn de klimmetjes, waar is de bevoorrading, …?

Verder luister ik naar muziek en visualiseer ik de wedstrijd met een goeie afloop ☺

Femke Reynaert IM NIce

3. Je AG zilver in Ironman Nice 2016 heeft je waarschijnlijk een andere kijk op de lange afstand gegeven. Wat zijn de plannen voor de komende jaren: halve of hele?

[dropcap]I[/dropcap]ronman Nice was m’n eerste volledige triatlon. Ik heb van elk moment genoten en m’n voedingsplan goed gevolgd met een mooi resultaat (en net geen ticket voor Hawaii). De volgende jaren wil ik me verder toeleggen op de lange afstand. In de langere halve wedstrijden zoals Teide Extreme en Alpe d’Huez, voelde ik al dat het langere werk meer m’n ding was en ook in m’n lactaattesten kwam dit al tot uiting.

Welke wedstrijden er volgend seizoen op m’n planning staan, is nog niet duidelijk. Wel staan onder andere de Embrunman en de Alpsman nog op m’n wishlist.

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Ik geef graag het woord aan Charlene Ottevaere, een atlete waar ik veel respect voor heb en die zeker wat meer aandacht verdient.

1. Binnen een aantal weken sta je aan de start van je eerste Ironman, wat zijn je verwachtingen en ambities?

2. Je werkt nu een paar jaar samen met Luc Van Lierde. Ben je anders gaan trainen, waarin wil je nog verbeteren en hoe combineer je de trainingen met je job?

3. Wat zijn je toekomstplannen? Blijf je op de langere afstand? Heb je nog andere dromen?