Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Charlene Ottevaere
3quest

3quest: Charlene Ottevaere

Charlene Ottevaere Barcelona 2016

Stress voor de wedstrijd vraagt ook veel energie

1. Binnen een aantal weken sta je aan de start van je eerste Ironman, wat zijn je verwachtingen en ambities?

[dropcap]O[/dropcap]p 28 augustus sta ik inderdaad aan de start van mijn eerste volledige triatlon. Ik heb gekozen voor de Ironman in Vichy. Het parcours zou me wel moeten liggen, geen al te zwaar fietsparcours en een vrij bochtig loopparcours. Zoals sommigen weten is de koude niet mijn beste vriend, dus ook het warme weer ginder zal ik wel kunnen verdragen, ☺.

Wat mijn ambities betreft, wil ik niet te hard van stapel lopen. Ik besef dat een volledige triatlon zo veel meer is dan 2 maal een halve. Ik hoop vooral dat ik de wedstrijd kan uit doen met een goed gevoel. Ik heb er tenslotte veel en hard voor getraind, dus het zou fantastisch zijn, mocht dit een mooi resultaat opleveren. Ik weet dat velen hoge verwachtingen hebben en uiteraard zou ik graag een mooie plaats behalen, maar genieten en zonder pech of blessures de eindmeet halen, primeert bij mij.

Zoals vele atleten droom ik er wel van om ooit aan de start te kunnen staan van de Ironman op Hawaii, maar ook hier besef ik dat het steeds moeilijker wordt om een slot te bemachtigen. Tegenwoordig zijn er bij de vrouwen slechts 1, hooguit 2 slots te verdelen per age group. Bovendien stijgt het niveau elk jaar, het wordt er dus zeker niet gemakkelijker op…

Charlene Ottevaere Tina Walther

2. Je werkt nu een paar jaar samen met Luc Van Lierde. Ben je anders gaan trainen, waarin wil je nog verbeteren en hoe combineer je de trainingen met je job?

[dropcap]H[/dropcap]et is nu mijn tweede jaar dat ik samenwerk met Luc Van Lierde en ik ben inderdaad anders gaan trainen. De focus ligt vooral op het opbouwen van een goeie en stevige basis. Eenmaal de basis er is, kan er gewerkt worden aan wat meer intensiteit en snelheid. Ik ben vooral sterker geworden in het fietsen en het lopen en dat heb ik zeker te danken aan de manier van trainen.

Persoonlijk voel ik me ook comfortabeler bij het feit dat ik minder wedstrijden doe op een seizoen. In vergelijking met enkele jaren geleden, zijn het aantal wedstrijden per seizoen gehalveerd. Hierdoor kan ik steeds met een frisser gevoel (en hoofd) aan de start staan. Bij mij gaat een deelname aan een wedstrijd altijd gepaard met vrij veel stress en dat vraagt ook veel energie hé, ☺. Misschien wil ik daarin nog wat verbeteren… Ook wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen trainingswedstrijden en wedstrijden die primeren. Dit jaar stond alles in het teken van de halve Ironman in Barcelona en de volledige Ironman in Vichy. Dit betekent natuurlijk niet dat ik niet voluit mag gaan en een mooi resultaat mag nastreven op de andere wedstrijden, ☺.

Ondanks de progressie die ik reeds maakte, zou ik persoonlijk graag nog wat sterker worden op de fiets. Klimmen lukt behoorlijk, maar ik mis vooral de kracht om op lange vlakke stukken mijn wattage hoog te houden. Nu, ik denk dat het ook wel met mijn morfologie te maken zal hebben ☺.

De trainingen kan ik bovendien heel goed combineren met mijn job. Luc houdt zoveel als mogelijk rekening met mijn weekplanning, dus veel hoef ik niet te puzzelen om alles rond te krijgen. Niets zo frustrerend als een training niet kunnen afwerken omdat het niet in te plannen is… Tot vorig jaar werkte ik 100% als lector aan de hogeschool, maar dit jaar heb ik ervoor gekozen om wat procenten in te leveren zodat de combinatie sport, werk en privé voor mij wat haalbaarder werd. Ik merkte dat ik steeds minder plezier ging beleven aan mijn trainingen, op den duur voelde het eerder aan als een verplichting en was ik meer bezig met wat er daarnaast nog allemaal moest gebeuren. Ook op privévlak kende ik enkele moeilijkere periodes en dit alles zorgde ervoor dat ik de knop omdraaide en de keuze maakte om meer tijd te investeren in de zaken die ik echt graag doe. Zo goed als elke training werk ik nu met plezier af en ik heb ook weer leren genieten, zowel op sportief vlak maar ook van niet sportgerelateerde zaken… Meer heb ik op dit moment niet nodig, ☺.

Charlene Ottevaere Boerekreek

3. Wat zijn je toekomstplannen? Blijf je op de langere afstand? Heb je nog andere dromen?

[dropcap]S[/dropcap]inds ik de overstap maakte naar de halve afstand, merkte ik wel dat het langere werk meer mijn ding is. Bovendien heb ik elk jaar nog wat progressie gemaakt, dus hopelijk kan ik dit nog enkele jaren volhouden☺. Of de volledige afstand me ook zo goed zal liggen, zal ik binnen enkele weken weten te vertellen…

Ik heb zeker ook nog andere dromen. Op sportief vlak zou ik zoals eerder vermeld ooit aan de start willen staan op de volledige triatlon in Hawaii. Specifieke wedstrijden heb ik niet zozeer op mijn bucketlist staan, maar ik heb wel als doel door te gaan zolang ik er plezier aan beleef en het lichaam het toelaat.

Verder droom ik er wel van om zelf ook enkele atleten te begeleiden en samen met hen bepaalde doelstellingen na te streven. Het lijkt me fantastisch om de ervaringen die ik ondertussen opdeed te delen met anderen… Kortom, een leven zonder sport zit er bij mij voorlopig nog niet in ☺.

Charlene ICAN Amsterdam 2015_1

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Met plezier geef ik het stokje door aan teamgenote, en tevens ook een poulain van Luc Van Lierde, Amber Rombaut.

  1. Dit jaar werkte je voor het eerst een kwarttriatlon af (op Lanzarote). Hoe beviel deze wedstrijd je en wat zijn je ambities/dromen op de lange termijn? Denk je eraan om ooit de stap te zetten naar het langere werk?
  2. Je mama (Francoise Wellekens) was (en is) ook heel sportief en wist enkele mooie resultaten neer te zetten. Naar welke prestatie kijk jij het meest op?
  3. Volgend jaar start je met universitaire studies, hoe zie jij de combinatie topsport en studeren?