Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Regen zorgt voor glad WK-parcours – WK Xterra Maui
Multisports

Regen zorgt voor glad WK-parcours – WK Xterra Maui

hans-kienle-1

Waar in vorige jaren de hitte vaak een hoofdrol speelde op het WK Xterra, is het dit jaar de regen die de deelnemers parten speelt. De afgelopen twee dagen kreeg Kapalua flink wat stevige regenbuien over zich heen, waardoor het parcours herschapen is tot een glibberig modderpad. Dat konden wij en een aantal andere Belgen zaterdag ervaren tijdens de trailrun die grotendeels over hetzelfde traject liep als het loopparcours van zondag. Die trailrun leverde overigens Belgisch succes op.

jorn-van-der-veken-trailrun-maui

Sjoukje Dufoer en Jorn Van Der Veken kwamen zaterdag in Kapalua toe na een tussenpauze in Honolulu. Jorn besloot om de korte trailrun van 2,5 km mee te doen en won deze met overmacht. “Maar ik had niet echt tegenstand. Misschien was het toch beter geweest om de 5 km te lopen, maar ik vreesde dat ik dan te diep zou gaan een dag voor de wedstrijd,” aldus de ex-surfer. Voor Sjoukje lag er in Kapalua alvast een medaille klaar als winnares van de Xterra European Tour in haar age group. “En dat dankzij goede prestaties in Namen en Denemarken, maar ik was me er zelf niet van bewust. Nu, dit WK zal andere koek worden. Ik heb toch wel wat zenuwen voor de zwaarte van het parcours,” aldus Sjoukje.

steven-van-eester-trailrun-maui

Op de 10 km deed Steven Van Eester het uitstekend. De partner van Jill Ponet, die zondag in actie komt, werd knap tiende. De winst ging na een pittig spurtje naar Nicolas Lebrun.

Op de 5 km kwamen we zelf in actie en zo konden we zelf ervaren hoe zwaar het loopparcours zondag is voor de deelnemers aan het WK Xterra. Die krijgen na het zwemmen en het mountainbiken een zware en gladde tocht voor de voeten die geen enkele meter vlak is. Vooral de klimmetjes waren lastig door de natgeregende ondergrond van rode klei. De zwaarste beklimming ligt in de laatste 2 km, een steile muur op asfalt die niet lijkt te eindigen. Benieuwd of er zondag zijn die helemaal tot boven lopen, want wij zagen zaterdag niemand het hele traject lopen. Nadien volgt een glibberige technische afdaling, een tweede rivier-crossing, waar je tot je knieën in het water waadt en tot slot een brutaal stuk van 500 meter over het strand alvorens in de laatste rechte lijn te komen.

hans-finish-xterra-trail

De pro’s zullen dan ook proberen te vermijden om het op een sprint te laten uitdraaien. Josiah Middaugh en Ruben Ruzafa zijn de grote favorieten, maar wij kijken vooral uit naar Sebastian Kienle, twee weken na zijn topprestatie in Kona. “Ik heb niet zo veel last gehad van de gevolgen van de Ironman en voel me goed. Maar zondag kom ik hier vooral meedoen voor de fun,” vertelde Sebastian ons. Ook Ben Hofmann probeert voor de Outrigger prijs te gaan, een bonus die Bart Aernouts twee jaar geleden nog pakte als snelste in de combinatie Ironman-Xterra.

Ondertussen zijn de Belgen voltallig. Ook Donavan Leyn en Carl Salomez (met fiets, die een dag later uit San Francisco nagestuurd werd) zijn ter plaatse. Alleen Kris Driessens hebben we nog niet gespot.

Maar mogelijk worden het zondag slechts 12 in plaats van 13 Belgen aan de start. Claire Avril blesseerde zich op training, zocht een ostheopaat op, maar kreeg slecht nieuws. Een verrekking, mogelijk een scheur aan de psoas gooit roet in het eten. De psoas is een hele belangrijke spiergroep die de borstwervels en de lendenwervels met onder andere de bovendijbeenspieren verbindt. Claire gaat toch proberen te starten.

Alle andere Belgen zijn er klaar voor. Je kan het allemaal vanaf 9 u. plaatselijke tijd of 21 u. Belgische tijd live volgen via updates hier en via de livestream op www.xterraplanet.com/maui en de live timing op  https://results.chronotrack.com/e…/results/event/event-24496

En hier vind je de resultaten van de Trailrun. We wilden met 3athlon.be graag voor de andere Belgen finishen, maar Lorenz Claeys en zijn Lies Debeuckelaere profiteerden ideaal van de drafting in ons spoor de eerste kilometers om in de tweede helft van de trailrun het verschil te maken 😉 Ook Tori Tirlo deed het uitstekend. Op de 10 km kwam naast Steven Van Eester ook Leen Declerck (de partner van Wim Claeys) in actie.