Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Schijfremmen wel toegelaten, kids mee over streep niet…
Nieuws

Schijfremmen wel toegelaten, kids mee over streep niet…

frederik-van-lierde-after-bike

De ITU, de International Triathlon Union, heeft maandag 12 december haar nieuwe reglementen gepubliceerd die vanaf 2017 ingaan. Daarin staat duidelijk te lezen dat vanaf 2017 disc brakes toegelaten zijn in “draft-illegal” races. Dat is een verrassende beslissing die blijkbaar op het allerlaatste moment genomen is, aangezien de ITU eerder de UCI-normen volgde. Het is meteen het einde van een lange discussie die ook bij ons door voor- en tegenstanders werd gevoerd, want het is te verwachten dat de VTDL de reglementen van de ITU ook in 2017 al zal overnemen. En dus duiken er volgend seizoen disc brakes op in het Belgische (non-drafting) triatlon. Verdere opvallende wijzigingen zijn onder andere het toestaan van lange mouwen, het absolute verbod op oortjes en koptelefoons en het opwaarderen van de Continental Cups. En er is een nieuwe regel die stelt dat een atleet niet mag vergezeld worden door buitenstaanders in de laatste rechte lijn…

Die laatste regel is ons inziens een gemiste kans om voor eens en altijd klaarheid te scheppen in een situatie zoals we die vorig jaar in de Grand Final te zien kregen met de Brownlee-brothers, één van de meest bediscussieerde artikels ooit op 3athlon.be. Er is geen enkele aanpassing gekomen aan de reglementen die destijds aangehaald werden. In de toevoeging dat een atleet geen assistentie mag krijgen in de ‘finish chute’ staat alleen vermeld dat er geen hulp mag komen van een niet-atleet. Dit is vooral om tegen te gaan dat atleten met hun halve hebben en houden over de streep komen. Ook daar waren dit jaar al flink wat negatieve reacties op gekomen. Onder andere op het EK long distance traden referees streng op wanneer atleten samen met hun kind of kinderen over de streep wilden lopen. Om alle discussie tegen te gaan, is het nu definitief verboden op internationale races van de ITU. Als de VTDL ook deze regel overneemt, betekent dit dus dat ook in Belgische wedstrijden gezinsleden in de laatste rechte lijn uit den boze zijn. Dit is de exacte tekst: “Athletes can’t be accompanied by any non-competing person in the finish chute”…

jean-moureau-alpe-huez

Maar het best gelezen, gedeelde en besproken artikel van dit jaar was toch onze vraag of disc brakes alsnog zouden worden toegestaan. In Hawaii zagen we heel wat fietsen mét schijfremmen opduiken, met de gloednieuwe en veelbesproken Cervelo P5X van Frederik Van Lierde op kop. We stelden ons toen nog de vraag hoeveel schade een disc brake kan berokkenen in een non-drafting wedstrijd. Blijkbaar denkt de ITU er net hetzelfde over. Wij zijn benieuwd of dit uw visie op en uw toekomstige aankoop van een fiets met schijfremmen zal beïnvloeden.

Hier vind je het volledige nieuwe wedstrijdreglement van de ITU.