Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wedstrijdreglementen 2017: geen opzetstuurtjes en gele kaarten
Multisports

Wedstrijdreglementen 2017: geen opzetstuurtjes en gele kaarten

Terwijl de triatleten zich voorbereiden op het nieuwe seizoen, maakt de Belgische Triatlon en Duatlon Liga (BTDF) zich ook op voor de start van een nieuw wedstrijdjaar. Zoals we eerder al berichtte staat de federatie het gebruik van schijfremmen vanaf dit jaar toe, in navolging op de reglementen van de ITU. Dit zal echter niet de enige nieuwigheid worden in het “field of play” voor 2017 waar de BTDF reglementen blijkbaar verder afgestemd zullen worden op deze van ITU.

De grootste aanpassing vinden we wellicht bij draftingwedstrijden. Waar opzetstuurtjes volledig ingeburgerd waren in het wedstrijdbeeld zullen we in 2017 terug meer atleten “in de beugels” zien rijden. ITU maakte reeds bekend dat de opzetstuurtjes vanaf dit jaar niet meer toegelaten zijn in de age-group wedstrijden en BTDF ook deze aanpassing in de nieuwe reglementen. Goed om weten voor wie zijn stuurtje nog ergens wil doorverkopen is dat de NTB, de Nederlandse bond deze nog wel toelaat in de eredivisie; in België is dit niet het geval voor de T3 series.

Ook bij non-drafingwedstrijden zullen we dit seizoen enkele nieuwigheden uit de ITU reglementen zien. Zo wordt er voortaan een onderscheid gemaakt bij bestraffing van drafting en blocking, met een blauwe en respectievelijk gele kaart. Waar vroeger nog dezelfde tijdstraf gold voor beide inbreuken worden deze vanaf nu opgesplitst. De de tijdstraffen variëren afhankelijk van de wedstrijdafstand, gaande van 1 minuut tot 5 minuten voor drafting en 10 seconden tot 1 minuut voor blocking, net zoals bij ITU. Belangrijk is dat atleten zelf het rekensommetje moeten maken en bij het melden in de strafbox melden welke bestraffingen opgelopen werden. Na de wedstrijd worden de uitgezeten straffen door de scheidsrechters gecontroleerd.

Daarnaast moeten tijdens non-draftingwedstrijden fietsen een driehoekig kader hebben. Hierop worden door ITU momenteel twee uitzonderingen op toegestaan, namelijk voor de Cervélo PX5 en de Ventum One.

Lekrijden tijdens een wedstrijd wordt voor sommige atleten misschien niet langer het einde van de wedstrijd. Sinds dit jaar is het immers atleten toegestaan andere atleten te helpen met eten, drinken, bandjes, pomp, …, op voorwaarde dat de assistent hiermee zelf nog steeds in staat zijn de wedstrijd verder te zetten. Het wisselen van fiets of wiel is echter niet toegestaan onder deze regel. Benieuwd of ze dit jaar waterdragers zullen zien verschijnen tijdens de wedstrijden. In tegenstelling tot bij de UCI, waar Porte en Clarke 2 jaar geleden nog bestraft werden voor een wielenwissel, is samenwerking tussen teams wel toegelaten.

Waar in Ironman-wedstrijden trisuits met een korte mouw al langer gebruikt worden, zal dit nu ook in België mogen. Enkel in wedstrijden zoals de T3 series waar tatoo’s gebruikt worden om nummers aan te brengen geldt nog een beperking. Tenslotte nog een aanpassing voor atleten met kinderen of trioteams. Sinds dit jaar zal het ook uitdrukkelijk verboden zijn om zich naar de finish te laten vergezellen door gezelschap, zwemmers en fietsers die koekjes willen komen eten zullen dus via de uitgang van de finishzone moeten binnengaan.