Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De koers is van ons… Zwemmen en lopen daarentegen?
Cameron Wurf tijdens IM Zuid-Afrika (foto: Ingo Kutsche)
Column

De koers is van ons… Zwemmen en lopen daarentegen?

Cameron Wurf tijdens IM Zuid-Afrika (foto: Ingo Kutsche)
Cameron Wurf tijdens IM Zuid-Afrika (foto: Ingo Kutsche)

Bij deze alvast onze excuses voor het vloeken in de kerk… Gisteren was het blijkbaar volgens meer dan anderhalf miljoen Vlamingen een Hoogdag. Ja, ook u, beste triatleet, zondigde op social media door 2 april als een Hoogdag aan te kondigen. Niet omdat er de ETU Cup van Quarteira was, niet vanwege de internationale top op de Ironman van Zuid-Afrika, en al helemaal niet omdat er aan de andere kant van de wereld een ITU World Cup race was in Nieuw-Zeeland… Het zou overigens zo maar kunnen dat er evenveel Kiwi’s de Ronde Van Vlaanderen online gevolgd hebben als omgekeerd Belgische triatlonfans genoten van het brons van Claire Michel in New Plymouth. En, trust us, dat zijn er niet heel veel geweest (al hebben meer dan 8.000 mensen ons nieuwsbericht van Claire gezien)! Neenee, koers zou het zijn… en alleen dat… Vergeet zwemmen, vergeet lopen… fietsen potverdekke!

Gelukkig(!?) dat Frederik Van Lierde in de loop van de week al overvallen en wel deel uitmaakte van de nationale sportpers, want geloof ons vrij, anders had er een pak minder aandacht geweest voor de nochtans niet zo slechte prestatie van Frederik in Port Elisabeth. Helaas was zijn zevende plaats in de Ironman van Zuid-Afrika voor de meeste Belgische sportmedia meer waard dan de derde plaats van Claire Michel in de wereldbeker van New Plymouth. Nu ja, dachten wij nog zondagochtend, het is een Brusselse, die voornamelijk Frans en Engels spreekt, misschien ligt het daar aan…

Claire Michel uitgeput na de spurt in New Plymouth (foto: ITU/ScottieT)
Claire Michel uitgeput na de spurt in New Plymouth (foto: ITU/ScottieT)

Maar nee hoor… Een paar uur later won een Waal in een Belgische nationale driekleur de Ronde Van Vlaanderen en geen Vlaamse Leeuw die er naar kraaide… Nog een geluk dat al die Belgische media het verslag van Zuid-Afrika nog afsloten met de eervolle (yeah right!) vermelding van de 7de plaats van Alexandra Tondeur die in een topwedstrijd constant meestreed voor de vierde plaats tegen onder andere de wereldkampioene Ironman Daniela Ryf.

Meestal maken we ons er niet druk om. We weten dat we leven in het land van voetbal en wielrennen… Tiens, als Ruben Van Gucht (die we ooit nog eens aan de start van de Hel van Kasterlee verwachten by the way) er in slaagt om ruim 200.000 Vlamingen te boeien met een Ronde Van Vlaanderen zonder dat het zelfs koers is én als daar dure camera’s, motards en helicopters voor ingezet worden, dan weten we genoeg. Langs de andere kant was dit de grootste promo die we voor de triatlonsport maar kunnen dromen. Want al jaren roepen tegenstanders van live-uitzendingen dat zo’n Ironman veel te lang duurt om op beeld interessant over te komen. Wij weten sinds dit weekend wel anders. Want niet alleen in het geval van Ruben, maar ook daags nadien, met echte coureurs, zitten er mensen urenlang, de hele dag door, aan hun scherm gekluisterd in afwachting van twee uur lang echte koers (met dank aan Quickstep, want anders moeten we al blij zijn met één uur koers). 

Ondertussen keken wij hier naar de livestream van de ETU Junior EuroCup in het Portugese Quarteira, met onverstaanbaar Portugees commentaar overigens, die geweldig hard struikelden over de naam Hanne De Vet. Want dat was wel het Belgische meisje dat aan kop knalde tijdens het fietsen. Even later bij de jongens was Joris Basslé net iets eenvoudiger om uit te spreken. Tussendoor kregen we schabouwelijk Australisch Engels binnen van de livestream van de Ironman van Zuid-Afrika. Iets meer dan vier uur lang werd er vol bewondering gekeken naar ene Cameron Wurf, die misschien wel op weg was naar een nieuwe all time best tijd in de 180 km fietsen.

Voor de Vlaamse wielerfan zou het vier uur lang feest geweest zijn, al zaten wij te wachten tot de ex-olympiër (in het roeien weliswaar) en wielerprof en lange afstand tijdrijder door het ijs zou zakken. Na 160 km was het zo ver. Cameron had de hele tijd zijn tijdritpositie perfect aangehouden, maar toen hij zijn laatste drinkbus aanpakte, bleef hij net iets te lang rechtop zitten. Hij zat helemaal kapot, verloor minuten in de laatste twintig kilometer en in plaats van een top tijd werd het 4u20, nog altijd indrukwekkend. Maar triatlon is meer dan dat. Dat hij in de marathon uiteindelijk nog een elfde plaats verzilverde aan de finish, moet zelfs een mindere zwemmer als Diego Van Looy moed geven 🙂

Om maar te zeggen dat triatlon meer is dan fietsen alleen. Maar hier in België en dan in overtreffende trap Vlaanderen lijkt net het fietsen hét belangrijkste onderdeel. Dat is waar we allemaal de meeste centen aan opofferen, waar we de meeste uren voor trainen. En toch wordt het verschil gemaakt in het lopen. Dat bewees Claire Michel in New Plymouth. Laura Swannet is dan weer het levende bewijs dat ook zwemmen meetelt, want anders had zij in Portugal iedereen keihard geklopt in de slotkilometer lopen. 

Frederik Van Lierde in de IM Zuid-Afrika (foto: Ingo Kutsche)
Frederik Van Lierde in de IM Zuid-Afrika (foto: Ingo Kutsche)

Waar willen we met dit stuk heen? Wel, eigenlijk hebben we een dubbel doel. Eén is dat triatlon meer is dan de discussie over stayeren versus non-drafting, dat goed kunnen lopen zonder mee te zijn in het zwemmen niets meer voorstelt. De tijden zijn veranderd. En daar zullen we met zijn allen vrede mee moeten hebben. Gelukkig zit er in België nog voldoende talent op de drie onderdelen samen, maar dan wordt het tijd dat niet alleen wij van 3athlon.be maar ook de andere media daar voldoende aandacht voor hebben. En dat is ons tweede doel. Niet dat we hopen dat onze sport in dezelfde mate als voetbal en wielrennen op media-aandacht mag rekenen, maar toch hopen we op genoeg ruimte om onze atleten ook op papier een hart onder de riem te steken.

Net daarom doet het ons pijn dat Claire en Simon veroordeeld waren in Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen tot een kortje in de rand en er over Alexandra The Great één regeltje werd geschreven in een groter artikel over Frederik Van Lierde. Wij brachten het met 3athlon.be allemaal wel uitgebreid en we merken steeds meer dat de traditionele media onze berichtgeving regelmatig overnemen. En dat is iets waar we overigens blij mee zijn en iets dat wij alleen maar kunnen aanmoedigen. Waar het dan bij ons wel soms nijpt, om het op zijn Kempisch te zeggen, is dat wij het op de sociale media met een paar ‘vind-ik-leuk’s het moeten doen. Maar als het in de Gazet (en dat maakt niet uit welke) staat, dan gaan jullie het wel met velen delen 🙂

Wij blijven met 3athlon.be gaan voor een volledige berichtgeving. Elke dag van elke week, met een positieve attitude voor wat wij nog altijd de schoonste sport ter wereld vinden. Met naast fietsen effectief ook zwemmen en lopen! Dus je mag wat wij er over schrijven en wat wij ervan vinden ook altijd delen, leuk vinden… of juist niet, maar dan gaan we graag de discussie aan op Facebook, Twitter en Instagram…