Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Somethin’Els: City Run 2 – Kopenhagen
Column

Somethin’Els: City Run 2 – Kopenhagen

 

EDC Kopenhagen Frederikshaven

In haar tweede Cityrun trekt Els De Craecker naar Kopenhagen, waar we na het EK Powerman duatlon van 2016 nog wat tips hadden voor onze city-looptraining-tripster. Els vatte het plan op om voor haar duurtrainingen naar verschillende Europese steden te trekken en ze komt telkens terug met een leuk verhaal: “De kleine zeemeermin, diene gast van die sprookjes, ja, Christian Andersen.. Lukas Graham.. euh dat is het.. tot zover mijn kennis over Kopenhagen. Het ligt in Denemarken, en als de vrouwen er allemaal uitzien als triatlete Michelle Vesterby en tennisster Caroline Wozniacky dan ga ik mij behoorlijk op m’n ongemak voelen…

Maar goed, ik zag tickets bij Ryanair, heen en terug voor 26€! Dé kans om de stad te gaan verkennen. Een overnachting met ontbijt gevonden via booking.com voor 40€… Twee volle dagen kan ik daarvoor in Kopenhagen rond hangen en ook meteen m’n lange duurloop doen, want deze week staat er een duurloop van 2u50 op het schema van de coach… ik kan dus maar best op tijd een route beginnen uitstippelen. Leve Google: via de voor de hand liggende zoekwoorden ‘route’, ‘running’, ‘Copenhagen’ kom je al ergens 😉 Meer nog! Ik zag deze site voorbij komen: www.runningcopenhagen.com

EDC Kopenhage route

Met een gids loop je door de stad, verschillende afstanden zijn mogelijk, in groep of privé. Oh, ze hebben zelfs een halve marathon zie ik! Duur 2 tot 3u… Impulsief als ik ben, blij ook, dat ik niet ga moeten nadenken onderweg, klik ik op ‘boeken’, ‘betalen’… klaar, gaat verrassend snel. Zo snel dat ik pas na de betaling doorheb dat me dat wel wat gaat kosten… 150€! Enfin, les geleerd, volgende keer toch OP VOORHAND even checken wat 1150 DKK is in Euro. Typisch… tot zover lowbudget maar goed, voor ne keer en het zal wel in orde zijn, een luxe sightrunning tour zal het worden, verloren lopen gaat niet gebeuren deze keer.

EDC Kopenhagen station

Bon, tot zover de voorbereiding. Ik vlieg opnieuw vanaf Charleroi en ik heb vorige keer gemerkt dat ik gerust wat later kan toekomen. Tegen dat de gate sluit is goed. De vlucht vertrok om 7u20, dus geen files en ik kan het zo timen dat ik maar 10min moet wachten voor ik aan boord kan. (Als je een stresskip bent, vertrek je best wat vroeger 😉). Ik heb geen stoel gereserveerd en ik zit tegen het gangpad deze keer… maar wanneer iedereen aan boord is, zie ik dat de rij voor me leeg is, dus ga ik daar zitten, aan het raam 😊

De luchthaven van Kopenhagen is een stuk groter dan die van Charleroi en ik slenter rustig naar buiten, onderweg koop ik een gids van Lonely Planet, want alles op m’n smartphone opzoeken dat zorgt ervoor dat de batterij belachelijk snel plat is… en ik wil toch zeker in m’n hotel geraken, dus m’n gps heb ik zeker nog nodig.

Met de trein deze keer naar het centraal station van Kopenhagen, ik heb getwijfeld. Het is zo’n 9km wandelen, maar toch maar voor de trein gekozen (5 euro, 3 haltes), de beentjes wat sparen. 

EDC Kopenhagen Hostel

Het hotel is op een kleine kilometer van het station, maar het is nog veel te vroeg om in te checken, dus de stad in! Heerlijk verdwalen, daar ben ik goed in 😂. De sfeer opsnuiven, koffie gaan drinken, ontbijten in 1 van de vele bio/natural/vegan/organic zaakjes, gezonde mensen die Denen. Tegen 14u naar m’n hotel. Ik heb een bed geboekt in Urban House, een hostel, een bed op een kamer van 10 deze keer.

Dit hostel is een stuk groter dan dat van vorige week, iets anoniemer dus, maar wel cool. Stekkers genoeg om m’n telefoon op te laden. Toffe aankleding, vriendelijk personeel. De bar, de kamers, alles is een mix van industrieel en recyclage… geestig, heb ik al meer gezien vandaag in de stad.

EDC Christiania

Dan… wat kom ik hier ook weer doen? 😏 ah ja, lopen… Om 15u komt de gids naar het hotel. Ik ben wat nerveus eerlijk gezegd. Ik voel mij wat loom en moe, ik heb toch al een kilometer of 10 rond gehost met m’n rugzak… en zolang lopen naast iemand die ik niet ken… ik ben ook supertraag… een halve marathon als training dat is ook nieuw… en 2u50 lopen is gewoon pokkelang… enfin, een paar minuten voor 3 staat ze al aan de balie: Alexandra. We gaan eerst alle must see dingen doen, dan naar Christiania (de vrijstaat) en dan een stukje modern Kopenhagen om dan terug te keren naar de buurt van mijn hotel, de nieuwe hipsterbuurt. 😏

 EDC Kopenhagen Els gids Alexandra

 Lopen met een gids, hoe vriendelijk ze ook is, dat is vermoeiender dan alleen lopen.. Ze past het looptempo aan aan mij, maar toch, even niet opletten en ze ligt meteen 5m voor, ikzelf ben ook iets ‘vlotter’ begonnen dan dat ik normaal doe. Hartslag veel te hoog natuurlijk, beetje afgeremd dan.. maar het is vermoeiend lopen in deze stad. Heel veel kasseien, wat m’n enkels wel aankunnen, maar na een kilometer of 10 voel ik toch dat ik moet uitkijken om ze niet te verzwikken. Daarnaast, doordat er veel water is in de stad.. veel bruggetjes, trapjes, korte hellingetjes.. het is een behoorlijke intervaltraining geworden uiteindelijk. Maar, missie geslaagd! Goede training gehad én de stad gezien! Lopen met een gids is absoluut de moeite om eens te doen! Als ik nu gewoon op vakantie zou zijn en niet persé zo’n lange duurloop moet doen, dan zou ik kiezen voor 10km om de meeste toeristische bezienswaardigheden al eens te zien en een beeld te krijgen van de stad. Of bij zonsopgang naar de kleine zeemeermin lopen en terug, lijkt me ook leuk (al kan je dat zonder gids natuurlijk ook)

EDC Kopenhagen meermin

 â€™s Avonds ben ik de hipster gaan uithangen in ‘meatdistrict’, in de buurt van m’n hotel. Geweldig lekkere pizza gegeten bij ‘Neighbourhood’ (dankjewel voor de tip Hans!) Ook in de bar van het hotel is er een aangename ambiance.. happy hour, tot middernacht.. zolang hou ik m’n ogen niet open.. tegen 23u kruipt deze hipster op leeftijd het bed in.. 😉

Ontbijt met smörrebröd.. wat eigenlijk gewoon een open boterham is.. maar goed het is
iets typisch dat ik eens moet proberen.. nog een hele dag heb ik tijd om de stad te verkennen. Ik wil graag naar het Nationalmuseet, kost niks en verder ga ik het een beetje van het moment laten afhangen..

EDC Kopenhagen luchtfoto

Oh wat ik nog heb bijgeleerd van de gids! Zanger Lukas Graham die is van hier en is er behoorlijk trots op dat hij afkomstig is van Christiana. Een vrijstaat, met creatieve hippies, waar softdrugs openlijk worden verkocht en gebruikt, een community met eigen regels, taal en zelfs geld. Wel, die Christianen zijn ook trots op Lukas Graham. Elk jaar maken ze nieuw geld en dit jaar staat zijn gezicht erop! Spijtig dat ik dat niet heb kunnen vast krijgen..