Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Atriac Antwerpen pakt de dubbel op het BK ploegen
Nieuws

Atriac Antwerpen pakt de dubbel op het BK ploegen

Atriac BK ploegen Doornik 2017

Atriac Antwerpen heeft een topdag beleefd in Doornik. Bij de vrouwen was de Antwerpse ploeg topfavoriet, bij de mannen hoorden ze tot een uitgebreider kransje podiumkandidaten. Wat een spannend verloop van de allereerste open water triatlon van het nieuwe seizoen, het BK ploegen maandag 1 mei in Doornik. Het werd voor de coaches en de atleten constant rekenen, met 4 miliseconden die de beslissing brachten over zilver en brons bij de vrouwen als toppunt. 

Atriac had blijkbaar lessen getrokken uit de eerste T3 wedstrijd in Herderen waar ze na de 750 meter zwemmen al een te grote achterstand telden om nog mee te spelen voor de podiumplaatsen. Deze keer gingen de Antwerpenaren wel snel van start. Het zwemmen in Doornik was 500 meter, voor het eerst dit seizoen in open water. Bij de topploegen lagen de zwemtijden erg dicht bij elkaar. Topfavorieten KTT-Zamaro-Wilier legden de lat hoog met 7’16, maar Atriac (7’19), SMO-Specialized (7’24), LTTD-Oilservice (7’17), Accent Tribe (7’27) en TRIGT Arena Fuji CBD (7’28) volgden binnen 12 seconden.

Het verschil zou uiteindelijk gemaakt worden in het fietsen. De tijden van Atriac, KTT en SMO bleven nog enigszins in elkaars buurt, maar LTTD was al 38 seconden trager en de andere favorieten moesten meer dan een minuut toestaan op de Antwerpenaren. Door de ploegentijdritformule bleef het constant rekenen, maar na de aankomsten van Atriac, KTT en SMO was snel duidelijk dat de titel naar Antwerpen ging. Atriac haalde het in 1u03’40. Zij waren één van de eerste topploegen over de streep omdat ze als vijf na laatste ploeg van start waren gegaan. Eens over de finish was het nagelbijtend aftellen. Toen KTT Zamaro Wilier 24 seconden langer over het parcours deden, wist Atriac dat het alleen nog van titelverdedigers SMO-Specialized zou afhangen. Die deden 1u04’24 over de sprinttriatlon. Goud dus voor Atriac, met Tom Mets, Koen Veramme, Sven Strijk, Lander Dircken, Wouter Vander Mast, Thomas De Vleeschouwer en Yeray Luxem. Het zilver was voor KTT en het brons voor SMO.

Voor Atriac was de titel niet evident, vertelde Wouter Vander Mast ons. “Door het mindere resultaat van vorig jaar moesten we nu als eerste van de topploegen starten. En waar de concurrenten dus wel een mikpunt hadden aan onze richttijden, vaarden wij blind. Gelukkig hield speaker Gert-Jan D’haene ons goed op de hoogte van de tussentijden. En we hadden een geoliede machine, zeker in het fietsen.

Het draaide perfect rond, nadat we ook al een sterke zwemproef hadden. Lander Dircken ging even te snel waardoor Yeray Luxem kort even moest lossen, maar we konden hem er terug bij brengen, want we hadden op voorhand afgesproken om niemand te laten vallen voor het lopen. Maar onze beste zet was om in het lopen te focussen op een snellere tweede ronde. Daarin hebben we echt het verschil gemaakt. Sven moest daarin wel afhaken na een goeie fietsproef. En in de slotfase moest ook Thomas lossen, maar hij finishte uiteindelijk op slechts honderd meter van de rest. En dan was het wel erg leuk aftellen elke keer, met een serieuze ontlading toen nog voor de aankomst van SMO-Specialized duidelijk werd dat we de titel pakten. Deze doet dubbel zo veel deugd, al zijn we er erg diep voor moeten gaan,” aldus Wouter.

Jonge garde vergeet te sprinten

SPTC Sportoase girls Doornik 2017

Bij de dames hielden de jonge talentjes van het 185-Sportoase-Vaillant team er mee de spanning in. Met 7’19 zette de jonge garde van Marc Herremans in het zwemmen de toon, maar Atriac volgde op slechts 1 seconde… Zwemtijden waarop heel wat mannenteams later de tanden zouden stukbijten. In het fietsen bleven de verschillen klein. Atriac leek afstand te gaan nemen, maar de meisjes van de Sterke Peer Triatlon Club gaven slechts 13 seconden toe. In het lopen kregen Kirsten Nuyes, Hanne De Vet en Maaike Caelers het wat moeilijker en jammer genoeg sprintten ze niet over de streep want met een exact verschil van 4 miliseconden verloren ze de zilveren medaille aan de snelle loopsters van thuisploeg TRIGT. Atriac, met Katrien Verstuyft, Valerie Barthelemy, Christine Verdonck, Jolien Vermeylen en Sara Van De Vel, bleek uiteindelijk de snelste ploeg in 1u12’07. Op 1’55 volgden TRIGT en SPTC.

Het meest emotionele moment vond plaats net voor de grote finale van de toppers. Het Triatlon Brugge Team kwam met verschillende ploegen samen over de streep, als eerbetoon aan hun vrijdag overleden ploeggenoot Kenneth Neyt.

Later deze week krijgt u van onze redacteur (en speaker) ter plaatse, Gert-Jan D’haene, nog een uitgebreid verslag en sfeerimpressies, ook van het verloop van de eerste T3 Team Series wedstrijd van de 2de divisie.