Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen domineren opnieuw in Douai
Duathlon

Belgen domineren opnieuw in Douai

Deborah Ghyselen Douai 2017

Traditioneel kleurt de long distance duatlon van Douai erg Belgisch. Het Franse stadje in Nord-Pas-De-Calais ligt op een halfuurtje van Kortrijk. De laatste jaren domineren de Belgen in Douai. En dat was dit jaar niet anders. Deborah Ghyselen zorgde bij de vrouwen al voor de zesde Belgische zege op rij. Koen Maris won er vorig jaar bij de mannen en was er nu ook dichtbij maar hij moest de duimen leggen tegen temporijder Hans Van den Buverie, die weer helemaal de oude blijkt te zijn. Voor twee andere Belgen liep het een stuk minder goed af.

Hans Van den Buverie knalt weg op de fiets (foto: Carine Jansseune)
Hans Van den Buverie knalt weg op de fiets (foto: Carine Jansseune)

Na de zware valpartij in de tijdrit in Oostende vorig jaar moest Hans Van den Buverie een hele tijd revalideren en het is dan altijd maar de vraag of je na een lange periode van training alweer al je vroegere kracht kan aanspreken. In Douai was het antwoord volmondig “ja” op die vraag. Hans vaagde iedereen weg in een indrukwekkende fietsproef.

Twee gebroken sleutelbenen

Jochen Neyrinck voor de valpartij in Douai (foto: Carine Jansseune)
Jochen Neyrinck voor de valpartij in Douai (foto: Carine Jansseune)

We waren zeer benieuwd naar wat die andere comeback-kid Jochen Neyrinck had kunnen inbrengen tegen de atleet van 12BO4. Maar Jochen bleef nog maar eens niet gespaard van pech. Nadat eerder Tijs Billemon al gevallen was op de Noord-Franse wegen en zijn sleutelbeen brak, ging ook Jochen Neyrinck op de fiets tegen de vlakte. Jochen brak eveneens zijn sleutelbeen, maar de ontgoocheling zal wellicht groter geweest zijn dan de pijn. Jochen was immers aan een sterke wedstrijd bezig en wisselde na een goeie eerste run samen met Koen Maris en de Fransman Julien Dequidt aan kop van de wedstrijd na 41’15 over de eerste 12 km.

Eens op de fiets ging het gashendel bij Van den Buverie volledig op. Tijdens de 90 km fietsen zette hij Koen Maris op meer dan drie minuten. De rest volgde op acht minuten en meer. En Van Den Buverie had blijkbaar nog energie over, want in de slotrun van 10 km zette hij ook nog eens de snelste looptijd neer. Goed voor een indrukwekkende zege. Tweede werd ex-wereldkampioen (en nu winnaar bij de masters) Koen Maris. Fransen Stephane De Paula en Antoine Saison werden drie en vier, vlak voor Sam Billemon, die een oprukkende Jan Meysmans nog net voor bleef.

Koen Maris in de kopgroep in de eerste run (foto: Carine Jansseune)
Koen Maris in de kopgroep in de eerste run (foto: Carine Jansseune)

Kwartier voorsprong

Bij de vrouwen wisselde Deborah Ghyselen als derde, maar net als Van Den Buverie was ook Deborah een klasse te sterk op de fiets. De ETZ-atlete won in 4u09’57. Pas veertien (14!) minuten later kwam de Francaise Bénédicte Blanc als tweede over de streep. Sylvie Quitot werd derde. “Mijn eerste run ging redelijk goed, hoewel ik in de eerste loopronde wat last had van mijn milt. In de tweede ronde kwam ik er door en ik wisselde als derde. Op de fiets kreeg ik de leidsters al snel te pakken. Ondanks de stevige wind kon ik de leidersplaats vlot vasthouden. De tweede run was wat pijnlijker voor de voetjes, maar ik won toch met bijna een kwartier voorsprong,” aldus een blije Deborah.