Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Odeyn ondanks tweede plaats toch kampioen
Podium van het BK in Almere (foto: Elena Brovarnaya)
Duathlon

Odeyn ondanks tweede plaats toch kampioen

Podium van het BK in Almere (foto: Elena Brovarnaya)
Podium van het BK in Almere (foto: Elena Brovarnaya)

Seppe Odeyn en Ilse Geldhof zijn de nieuwe Belgische kampioenen duatlon over de lange afstand. Bij gebrek aan wedstrijden in eigen land werd het BK te midden het Nederlands kampioenschap gehouden in Almere Duin. Daar kregen we een mooie Holland-België waarbij de noorderburen sterker voor de dag kwamen dan verwacht. Zeker bij de mannen werden de Belgen verrast tijdens de 60 km fietsen in de flevopolder.

Voor titelverdediger Seppe Odeyn kon een week na het EK het contrast niet groter zijn. Waar er in Sankt-Wendel flink geklommen moest worden, kregen de atleten zaterdag een biljartvlak parcours over de Almeerse dijken voor de wielen. De wind speelde een belangrijke rol en de verschillen liepen dan ook op. De Belgen namen het voortouw in de eerste run waarbij een kopgroep van zeven uitgedund werd in de slotronde van de 10 km lopen tot vijf atleten: de heroptredende Jan Petralia, triatleet Ruben Gets, meervoudig kampioen Glen Laurens, wereldkampioen Seppe Odeyn, tweevoudig Belgisch kampioen Francois Humblet en ex-wereldkampioen Koen Maris. De eerste Nederlanders waren Tibor Gijssen, Yennick Wolthuizen, Coen De Wit en Pim De Kok, maar die volgden al op anderhalve minuut en meer.

Seppe Odeyn BK Almere 2017

In de openingsfase van de 60 km fietsen gingen Odeyn en Petralia er alleen van door. Maar na twee ronden kregen ze vooraan het gezelschap van Wolthuyzen. Die ging er in de laatste ronde alleen van door en pakte een minuut op Seppe Odeyn. Ook Petralia moest de rol lossen. Voor Yennick was het zijn eerste long distance duatlon en het was dus uitkijken of de Nederlander zijn wedstrijd voldoende goed ingedeeld gehad. Maar Yennick had nauwelijks verval tijdens de laatste tien kilometer lopen. Seppe Odeyn maakte maar een paar seconden goed en dus kreeg Almere Duin een absoluut verrassende winnaar.

Verrassende Wolthuizen

Yennick Wolthuizen NK Almere bike 2017

 

Yennick Wolthuizen pakte de Nederlandse titel maar klopte ook wereldkampioen Odeyn. Jan Petralia leek op weg naar de derde plaats overall maar in de slotronde kwam de ervaren Nederlander Coen De Wit er nog over. De Belg werd vierde en pakte zilver in het BK. Coen De Wit werd vice-kampioen van Nederland, wat hem ook een gouden plak opleverde bij de M45. Koen Maris liep naar de vijfde plaats, goed voor brons in het BK en goud bij de H40. Humblet werd 6de en Bert Nietvelt 7de. Ruben Geys besefte dat run-bike-run heel wat anders is dan triatlon en werd puffend 8ste. Op de negende plaats pakte Daan De Groot het brons in het NK en Jan Meysmans vervolledigde de top-10.

Voor Yennick Wolthuizen was de titel en vooral de winst ook een verrassing. “Het was voor mij nieuw allemaal. In het eerste lopen heb ik mijn tempo gezocht. Maar eens op de fiets ging het erg goed en toen ik de Belgen te pakken had kon ik vlot doorgaan. De laatste run was iets moeilijker maar toch beter dan verwacht,” aldus een toch wel vermoeide Wolthuizen bij Arjan Schilder aan de microfoon. Seppe Odeyn vond dat Yennick sterker was. “Dat het minder dan een week na het EK was, dat maakt voor een Flandrien als ik geen verschil,” lachtte Seppe. “Vroeger koerste ik ook van zondag op woensdag op zondag. Maar vandaag was het fietsparcours toch erg lastig, ondanks het feit dat het vlak was. In de tweede run was Wolthuizen beter. Maar ik vond dit wel een mooi concept. Jammer dat er in België niet meer wedstrijden zijn, maar zo’n gecombineerd kampioenschap zorgde wel voor een heel mooie wedstrijd,” aldus de Flandrien.

Afscheidnemende Geldhof pakt goud

Miriam Van Reijen en Deborah Ghyseln op kop na de start (foto: Stefaan Devliegher)
Miriam Van Reijen en Deborah Ghyseln op kop na de start (foto: Stefaan Devliegher)

Bij de vrouwen kregen we vooraan een tweestrijd tussen Miriam Van Reijen en Ilse Geldhof. De Nederlandse werd vorige week nog vijfde in het EK in Sankt-Wendel dankzij een rustige eerste run en een heel snelle tweede run. In Almere-Duin paste de Nederlandse topfavoriete een andere tacktiek toe. Deze keer ging ze er in de eerste run al hard tegenaan om het verschil met Geldhof zo groot mogelijk te maken. Ze kent Ilse namelijk en wist dat Geldhof op de fiets het verschil zou maken. Geldhof wisselde als derde achter ploegmaatje Deborah Ghyselen.

Geldhof had Van Reijen tijdens de 60 km al snel te pakken en liep in de derde rond zelfs 2’25 uit. De vraag was of die voorsprong voldoende zou zijn. Niet dus, want voorbij halfweg in de slotrun kwam Van Reijen alsnog voorbij Geldhof om voor de tweede Nederlandse dagzege te zorgen. Ook de nationale titel was voor Van Reijen, die sinds dit seizoen getraind wordt door Stefaan Devliegher, die ook onder andere Seppe Odeyn en Kris Coddens onder zijn vleugels heeft. Ilse Geldhof werd tweede en pakte op haar 44ste een nieuwe Belgische titel. Maar het is daarmee ook wel goed geweest, vertelde ze ons. “Je riep nog door de microfoon dat er een kleine generatiekloof was tussen Miriam en mij,” reageerde Ilse. “En daar had je absoluut een punt. Dat is ook de reden waarom ik er na dit seizoen een punt achter zet. Het is wel goed geweest qua topsport. Ik hoop alleen dat er nog wat jonge meiden aan komen in de toekomst, maar met 44 wordt het tijd om wat minder roofbouw op het lichaam te plegen,” aldus kampioene Geldhof.

Deborah Ghyselen werd derde overall en pakte het Belgische zilver voor een sterke Virginie Soenen, die een week na haar Europese titel nu ook het brons pakte in het BK. De Waalse atlete lijkt nu helemaal klaar om de stap richting elites te zetten. Deborah Schouten werd vijfde en pakte het zilver in het NK. Kim Nulens werd zesde en Claudia Striekwold zevende, goed voor brons in het NK.

Nele op podium, Frederik lek

En hoe verging het de wildcards van 3athlon.be? Nele Vermeulen deed het uitstekend. De ETZA-atlete had een zware eerste run (waarmee weer maar eens blijkt dat de explosieve eerste run heel wat anders is dan een zwemproef) maar kwam op stoom op de fiets en liep vrij vlot in de laatste 10 km. Ze snelde op die manier nog naar een bronzen medaille bij de dames senioren. Voor Frederik Sleutel liep het minder goed af. De “Buffel” vierde zijn comeback, had naar eigen zeggen nog wat adem over na de eerste run, maar het fietsen zat er al vrij snel op na een lekke band. Maar het was goed om hem ruim een jaar na zijn enorm zware valpartij weer terug bij de atleten op een BK te hebben.

Ook wij waren onder de indruk van de Holland-België in Almere-Duin en dat lag niet alleen aan de tropische temperaturen. Door de twee kampioenschappen te combineren, kregen we een heel ander wedstrijdverloop met een pak meer spanning dan wanneer het een apart BK of NK was geweest…

Roberto Felaco BK Almere 2017

Bij de D40 en de H40 werden Ilse Geldhof (voor Kim Nulens en Valerie Leroy) en Koen Maris (voor Kris Vermeiren en Wim De Coene) kampioen. Nathalie Vanoirbeck pakte de titel bij de D50. Bij de H50 was Luc Van Herck de beste voor Jean-Marie Delleur en Jan Cappaert). En bij de H60 ging de titel naar Maurice Van Speybroeck voor Stefaan Termote en Roberto Felcao. En bij de U23 was Wiebren Plovie de kampioen.

Alle uitslagen Almere-Duin

duin-logo