Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tondeur zo goed als zeker naar Hawaii na 3de plaats op EK
De Ironman Frankfurt, waar Alexandra Tondeur in 2017 derde werd (foto: Ingo Kutsche)
Nieuws

Tondeur zo goed als zeker naar Hawaii na 3de plaats op EK

Alexandra Tondeur derde in EK Ironman (foto: Ingo Kutsche)
Alexandra Tondeur derde in EK Ironman (foto: Ingo Kutsche)

Eén Belgische pro-triatlete mag alvast zo goed als zeker haar koffers voor Kona inpakken. Alexandra Tondeur werd zondag derde in een alweer hete Ironman Frankfurt. In het Europees kampioenschap Ironman moest ze alleen Sarah Crowley en Lucy Charles voor zich dulden. Na de zege in de 70.3 Ironman van Luxemburg een paar weken geleden, is dit het tweede straffe resultaat op rij voor Alexandra The Great.

De dertigjarige atlete van het Itzu Tri Team pakte in Frankfurt 2.890 punten voor de Kona Pro Ranking. Eind juli is de eerste cut-off en triatletes die bij de eerste 28 vrouwen gerankt staan, krijgen een ticket voor Hawaii. Alxandra is op dit moment 17de. Belangrijk is dat sinds dit jaar de vier beste resultaten tellen én dat die maximum uit twee 70.3 wedstrijden mogen bestaan. Door die regel is Tondeur nu al zo goed als zeker van kwalificatie want we zien niet meteen 11 vrouwen nog beter doen dan onze landgenote in de komende drie weken.

“Het plan was om naar hier te komen voor een top-6 zodat er al meer duidelijkheid zou zijn over mijn ticket voor Hawaii,” vertelt Alexandra. “Gezien de concurrentie op dit EK had ik nooit gedacht dat ik mee zou kunnen spelen voor het podium.” Toch slaagde ze daarin na een goeie wedstrijd in 8u59’55. De Australische Sarah Crowley won dit jaar al het Asia-Pacific championship. Zij won in Frankfurt in 8u47’58. De Britse hardrijdster Lucy Charles, dit jaar ook al goed voor de overwinning in de Ironman van Lanzarote, werd tweede in 8u51’50.

Alexandra Tondeur in de IM Frankfurt (foto: Ingo Kutsche)
Alexandra Tondeur in de IM Frankfurt (foto: Ingo Kutsche)

 

“Dit was de beste wedstrijd van mijn leven,” gaat Alexandra verder. “Ik kwam in een prima positie uit het water en dan heb ik zeer regelmatig gefietst, al was het niet makkelijk om de wedstrijd goed in te delen met enkele groepjes die zich vormden na de eerste ronde. In plaats van telkens in minder dan 25 seconden proberen een groep te passeren en een penalty te riskeren, heb ik mijn ritme aangepast en zelfs een paar in de remmen gegaan om niet te draften. Dat heeft me zonder twijfel een paar minuten op de leiders gekost, maar dat liet me ook toe om nog redelijk fris aan de marathon te begnnen.
 
Ik ben als 5de uit de wisselzone gekomen en ik heb redelijk snel de forcing gevoerd om terug te komen op de 4de en 3de dame. Tegelijk begreep ik ook dat het onmogelijk was om het gat nog dicht te lopen met de twee leidsters. Vanaf dan heb ik me geconcentreerd op de dames achter me om te vermijden dat er nog iemand zou terugkomen,” zegt Tondeur, die met 3u04 de snelste marathontijd realiseerde.
 
Alexandra Tondeur dolblij met bijna zekere kwalificatie voor Hawaii (foto: Ingo Kutsche)
Alexandra Tondeur dolblij met bijna zekere kwalificatie voor Hawaii (foto: Ingo Kutsche)
 
“Dat ik nu zo goed als zeker ben van kwalificatie voor Hawaii is een opluchting, wetende dat je niet nog meer races nodig hebt. Maar ik wil nu nog voor voorbereidingsplannen maken op Hawaii. Ik denk dat de 70.3 Ironman van Lanzarote sowieso nog op mijn programma blijft staan, want dat eiland is zowat mijn tweede thuis geworden. Maar eerst tijd om even te recupereren van Frankfurt,” aldus Alexandra The Great.