Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman 70.3 Lanzarote: Vandendriessche aan het feest en sterke comeback van Tondeur
Foto: Triathlete Kenneth Vandendriessche
Nieuws

Ironman 70.3 Lanzarote: Vandendriessche aan het feest en sterke comeback van Tondeur

Zaterdag stond op het meest Noordelijk gelegen Canarische eiland terug triathlon centraal. Na de Ironman Lanzarote eerder dit jaar waar Bart Aernouts met de overwinning aan de haal ging was het nu de tijd aan de Half Distance atleten. Dat de Belgen ook hier een hoofdrol konden opeisen, daar kon geen twijfel over bestaan. Het nieuwe Itzu team heeft met het organiserend complex ‘Club La Santa’ hun thuishaven gevonden en dus brachten zij Kenneth Vandendriessche en Alexandra Tondeur aan de start. Kenneth was gebrand op revanche na z’n gemiste Belgische titel enkele weken terug en Alexandra maakt haar wederoptreden na haar podiumplaats op het EK Ironman Frankfurt in juli. Met de Nederlander Martijn Dekker brengt het Belgische team nog een 3de blikvanger aan de start. Ook was het uitkijken naar Simon De Cuyper die zijn debuut maakt op het eiland in de halve afstand. Simon wou zich meten met de internationale top in deze wedstrijd met het oog op volgend seizoen. Lopen zou hij alvast niet doen om zijn verder herstel van de achillespeesblessure niet in gedrang te brengen.

Zoals altijd werd er in het water gestart. Na 1,9 km zwemmen in de Atlantische Oceaan kwam de Britse Lucy Charles bijna als eerste uit het water, enkel de Spanjaard Emilio Aguayo Munoz moest ze laten voorgaan. Martijn Dekker kwam samen met hen als 3de uit het water samen met een hele groep waar ook Simon De Cuyper deel van uitmaakte. 3’30 later kwam Kenneth Vandendriessche als 15de man uit het water.

 

Bij de mannen ontstond zich al vrij snel een leiderstrio want Munoz had gezelschap gekregen van de Zuid-Afrikaan Cunnama en de Duitser Rolli. Simon de Cuyper zat de groep verderop maar verloor na de bevoorrading de voeling met deze groep waarna hij besloot op eigen tempo verder te gaan. Toen Kenneth Vandendriessche hem voorbij raasde was volgen ook geen optie volgens de Leuvenaar. Kenneth was ondertussen dus begonnen aan zijn gebruikelijke jacht richting de kopposities en atleet per atleet raapte hij op op de voor hem intussen vertrouwde wegen.

Reactie De Cuyper:
Ondanks mijn opgave ben ik tevreden dat ik van dit circuit heb kunnen proeven. Vandaag was het doel ervaring opdoen om er volgend jaar te kunnen staan op een 70.3 wedstrijd. Het zwemmen voelde een stuk comfortabeler dan in het ITU circuit. In het fietsen ontbrak het mij wat aan durf maar echt veel vertrouwen had ik niet opgedaan na mijn mindere fietsprestatie op het WK Militairen in Warendorf. Toch kon ik ondanks de dubbele afstand deze keer een hoger wattage draaien dan in Duitsland. Het is dan ook spijtig dat ik dom het gaatje liet vallen in de groep waar onder andere Dekker en Degasperi deel van uitmaakten. Dat de groep niet te ver uitliep gaf mij wel het nodige vertrouwen om hierop verder te bouwen. Wel heb ik ondervonden dat die mannen vooraan enorm hard gaan, net als Kenneth Vandendriessche, chapeau daarvoor. Jammer wel dat ik niet kon lopen, want op zich viel de frisheid in de benen na het fietsen best wel goed mee maar verder herstellen met het oog op volgende wedstrijden krijgt nu wel de voorrang.

Foto: Triathlete Kenneth Vandendriessche
Foto: Triathlete Kenneth Vandendriessche

Exit De Cuyper dus in de race maar Kenneth Vandendriessche was opnieuw bezig aan een straffe stoot op het internationale circuit. Na een vierde fietstijd snelde de Belg solo naar de 4de plaats dus zou hij in de afsluitende marathon verder jacht maken op die felbegeerde podiumplaats. James Cunnama was ondertussen begonnen aan zijn zegetocht, hij nam in de afsluitende halve marathon resoluut de leiding en zou die niet meer afstaan. Voor de 2-voudig Ironmanwinnaar (oa Hamburg eerder in augustus) is dit meteen ook z’n 2de zege op de Ironman 70.3. na die van Austin in 2010.  Emiliio Aguayo Munoz legde beslag op de 2de plaats en ondanks als 4de over de finish de lopen mocht Kenneth Vandendriessche toch mee als 3de op het podium. Markus Rolli kreeg een Disq achter z’n naam nadat hij bij de afdaling meerdere malen de witte lijn had overschreden. Kenneth mag zo na z’n eerdere zege in de Ironman 70.3 Luxemburg voor de tweede maal dit jaar het podium betreden in dit circuit. Na z’n tweede plaats vorig jaar bewijst de West-Vlaming dat hij een vaste waarde wordt binnen de internationale top.

Bij de dames net geen podium voor Alexandra Tondeur. Na 2 maanden buiten competitie legde de Itzu atlete beslag op een 4de plaats wat een meer dan hoopgevend resultaat vormt richting het absolute hoofddoel dit najaar: Het WK Ironman in Hawaii. Na haar 3de plaats op het EK Ironman te Frankfurt is dit de wedstrijd waar Alexandra the Great resoluut naar toewerkt. De overwinning in Lanzarote was er voor Lucy Charles die na het zwemmen haar solo succesvol beëindigd.

Foto https://www.facebook.com/TondeurAlexandr
Foto : Alexandra Tondeur

Wedstrijdervaring Alexandra:
Ik had me voorgenomen een top 5 te behalen bij mijn terugkeer in competitie. Ik kan dus niet anders dan tevreden te zijn met deze uitslag maar vandaag mis ik duidelijk nog wat wedstrijdritme op de fiets om hier voor het podium te gaan. Maar zo was het ook voorzien volgens het schema dat m’n coach Luc van Lierde voor me opgesteld heeft. Het doel is om in Hawaii te starten met een maximale frisheid in de benen en daarom kom ik vandaag net iets te kort om diep genoeg te kunnen in die 90km fietsen. Toch vertrek ik hier met het nodige vertrouwen om er vanaf morgen terug volop tegenaan te gaan zodat ik er volledig zal staan op 14oktober!

Leuk om te zien was dat Itzu manager Koen Janssens samen met z’n team mee in de strijd ging. Koen eindigde knap 8ste in zijn agegroup en zal zo misschien zijn ticket mogen boeken richting het WK 70.3 in Zuid-Afrika volgend jaar.