Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dopingschandaal rond Henry Schoeman
Henry Schoeman wint Grand Final in Cozumel in 2016 (foto: ITU/Delly Carr)
Nieuws

Dopingschandaal rond Henry Schoeman

Henry Schoeman wint Grand Final in Cozumel in 2016 (foto: ITU/Delly Carr)
Henry Schoeman wint Grand Final in Cozumel in 2016 (foto: ITU/Delly Carr)

Gehackte emails van de IOC hebben donderdag een bom gelegd onder de olympische triatlon bij de mannen in Rio 2016. De emails werden gelekt via de gespecialiseerde site Sputnik en meteen brachten een aantal triatlonmedia het nieuws als zou Henri Schoeman positief getest hebben na Rio. Het ware verhaal rond de Zuid-Afrikaan, die niet geschorst werd en waarvan de positieve test ook geen enkele media haalde in 2016, lijkt te gaan om de ontbrekende TUE.

Henri Schoeman zette in Rio zijn tot dan toe beste prestatie ooit neer en pakte de bronzen medaille achter de Brownlees.Schoeman bevestigde een paar weken na Rio zijn nieuwe status van topatleet door de Grand Final in Cozumel te winnen. In Rio lag hij tijdens het loopnummer nog een hele tijd in directe concurrentie met onze landgenoot Marten Van Riel. Die moest de Zuid-Afrikaan in de slotfase laten gaan. Schoeman pakte brons, Van Riel werd zesde. Als Schoeman effectief schuldig wordt bevonden en alsnog geschorst wordt, betekent dit dat het brons doorschuift naar zijn landgenoot Richard Murray en dat Marten vijfde zou worden. 

Of het zo ver komt, is maar zeer de vraag. Sputnik legde de hand op door het Fancy Bears hackerscollectief onderschepte emails tussen een aantal IOC-officials. Daarin is sprake van een positief resultaat in de dopingtest op de triatlon van de bronzen medaillewinnaar. Het blijkt echter vooral te gaan om het ontbreken van het TUE. Dat staat voor Therapeutic Use Exemption, het formulier dat op doktersvoorschrift toelaat om wegens medische redenen toch een product te mogen nemen dat op de lijst van verboden producten staat.

Prednisol aangegeven op dopingformulier

In het geval van Henri Schoeman zou het gaan om Prednisol. De Zuid-Afrikaan was twee dagen voor de olympische triatlon ziek en hij gaf zelf op het dopingformulier aan dat hij Prednisol en andere medicatie had genomen. In het dossier was echter geen TUE te vinden, waarop dr. Richard Budgett (Medical en Scientific Director van het IOC en zelf gouden medaille winnaar in LA in 1984) in een aantal emails blijkbaar probeerde om een TUE met terugwerkende kracht te krijgen… De email communciatie die je op de website van Sputnik kan vinden, ziet er alleszins niet erg proper uit.

Maar ons lijkt het in eerste instantie dat Schoeman ter goeder trouw handelde, want hij gaf het Prednisol gebruik ook duidelijk aan op het dopingformulier. Wellicht rekende hij op de Zuid-Afrikaanse federatie om het TUE aan te leveren en is dat niet gebeurd. Dat zou mogelijk ook de reden zijn waarom de triatleet zelf niet beschuldigd werd, noch geschorst werd.

Ondertussen daverde de triatlonwereld wel op zijn grondvesten, met veel negatieve reacties via de social media. Triatlon staat doorgaans te boek als een cleane sport. De opvallendste reactie was wel die van Sebastian Kienle. De Duitse Ironman-triatleet pleitte op Twitter namelijk voor een algemene ban op TUE’s. “Ik ben vrij van TUE’s sinds 1984. Als iemand een gezondheidsprobleem heeft dat moet behandeld worden met iets dat een TUE vereist, dan zou je niet mogen racen,” was de veelzeggende reactie van Kienle. Daarop kwam ook alweer een storm van reacties. Ook de trainer van Marten Van Riel, Joel Filliol, reageerde ontgoocheld.

Henri Schoeman reageerde zelf nog niet op de hele hetze. Hij is momenteel volop bezig met de voorbereiding op het seizoen 2018 op trainingskamp in Phuket: