Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dekker wint 122, Van Craenenbroeck klopt Odeyn
Nieuws

Dekker wint 122, Van Craenenbroeck klopt Odeyn

Martijn Dekker Lanzarote

Belgisch triatlonsucces op Lanzarote dit weekend. In Teguise werd zaterdag de 122 International Triathlon gehouden, een wedstrijd over de halve afstand. De winst ging naar de Nederlandse triatleet van het Belgische Itzu Triteam, Martijn Dekker. Maar met Lanzarote inwoner Filip Van Craenenbroeck kregen we ook een Belg op het podium, hij wist in de halve marathon vice-wereldkampioen duatlon Seppe Odeyn van zich af te houden.

Martijn Dekker ging van start tot finish aan de leiding. Na 1900 meter zwemmen stapte hij als eerste op het droge na 24’29. Manuel Kung en Victor Manuel Gonzalez volgden in zijn spoort, de rest verloor daar al meer dan anderhalve minuut. Seppe Odeyn moest 6’30 toegeven op Dekker. Filip Van Craenenbroeck stapte als zevende uit het water. “Mijn zwemstart was niet goed,” vertelde Filip. “Toen ik aan de race begon, was ik eerlijk gezegd al aan het denken waar ik zou uitstappen. Ik had geen snelheid en kreeg een paar slagen te incasseren. Ik geloofde eerst niet in mezelf, maar voor vrouw en kind wou ik mijn best doen, en dus kwam ik alsnog als 7de aan land.”

Dekker fietst acht minuten weg

In het fietsen stond er geen maat op Dekker. Op de Ridley Dean Fast in de Itzu teamkleuren fietste hij bijna acht minuten weg van Manuel Kung en de rest. Uit de achtergrond kwamen Luis Hernandez en Filip Van Craenenbroeck postvatten op de tweede en derde plaats, maar dat was op meer dan vier minuten van Dekker. “Na 5 km fietste ik al in derde positie en na 15 km reed ik tweede en na de tweede ronde zag ik het gat met de tegenstand groter worden,” gaat Filip verder. “Vlak voor de wissel werd ik nog ingehaald door snelle fietser Hernandez.”

Oprukkende Odeyn

Tijdens de afsluitende halve marathon kwam de overwinning van Dekker niet meer in gevaar. De Nederlandse kampioen pakte in 3u50’26 zijn eerste overwinning van het seizoen. Manuel Kung liep een sterke halve marathon en finishte op 4 minuten van Dekker als tweede. En dan kregen we een mooie strijd voor de laatste podiumplaats. Seppe Odeyn was opgerukt naar de vierde plaats en kreeg zijn landgenoot Filip Van Craenenbroeck in het vizier. Die werd geplaagd door krampen, maar kon in de slotfase nog net voldoende snelheid halen om Seppe op driekwart minuut te houden. Een derde plaats dus voor Filip in 3u57’01. Seppe Odeyn werd vierde in 3u57’46.

Filip Van Craenenbroeck 122 Lanzarote 2018

Wandelen door krampen

Voor Filip Van Craenenbroeck werd het dus een onverhoopte podiumplaats. “Ik startte  als derde aan het loopnummer, maar ik was opnieuw erg onzeker of ik de goede benen zou vinden. Dus begon ik rustig aan en zocht naar een tempo dat ik de hele run zou volhouden. Na 2 km liep ik opnieuw in tweede positie maar halfweg de halve marathon stormde Manuel Kung me voorbij. Op dat moment wou ik koste wat het kost dat podium verzekeren, ondanks de pijn en de krampen. In de laatste ronde zag ik dat Seppe Odeyn snel naderde en ik was toen zelf aan het wandelen door krampen. Dus moest ik de laatste 4 km alles er uit halen om die podiumplek te behouden. Het deed pijn! Maar het was een geweldig gevoel om als derde over de finish te komen en mijn vrouw, kind en andere vrienden te zien. Het waren voor mij zware omstandigheden in Lanzarote, maar een derde plaats is mooi. En no pain, no gain,” aldus Filip.

Amber Rombaut wint kwart

Bij de vrouwen won Gurutze Frades overuigend in 4u11’19. Anna Noguera werd tweede in 4u16’07 en Tessa Kortekaas pakte een knappe derde plaats in 4u21’02.

Naast de 122 was er ook een triatlon over de olympisch afstand. Daarin werd de Nederlander Björn van Vliet zesde. De Europese kampioen aquathlon van 2014 finishte in 2u26’50 en bleef zo met drie minuten uit de greep van de eerste dame. En dat was een Belgische. Amber Rombaut, ploeggenote van Dekker bij het Itzu Triteam, werd knap negende overall in een tijd van 2u29’59. 

Uitslagen 122 Lanzarote 2018