Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wielrenner wordt triatleet en mag naar Hawaii
Nieuws

Wielrenner wordt triatleet en mag naar Hawaii

Mitch Vanhille Hawaii 2018
Mitch Vanhille gekwalificeerd voor Hawaii (foto: Instagram)

Soms heeft een Ironman meer te bieden dan alleen de pro’s. Dat was voor ons land gelukkig het geval afgelopen weekend in Zuid-Afrika. De Ironman die in vroegere tijden onder andere Gerrit Schellens en Frederik Van Lierde als winnaar kreeg moest het dit jaar stellen zonder Belgische pro’s. Maar onze age groupers lieten des te meer van zich spreken, met als meest opvallende een ex-Belgische kampioen wielrennen die zich in zijn tweede Ironman meteen kwalificeerde voor Hawaii. En een Belg uit Singapore mag ook mee naar Kona.

Jef Van Meirhaeghe in 2014 kampioen (foto: Facebook)

Jef Van Meirhaeghe werd in 2014 Belgisch kampioen bij de beloften op de weg en ging een jaar later het avontuur als prof aan bij Baloise Topsport Vlaanderen. Vorig jaar greep hij bij zijn debuut in de Ironman van Barcelona nog net naast een ticket voor Kona, maar in Zuid-Afrika slaagde hij er in om op het podium te klimmen. Jef werd 43ste overall in 9u27’27 en pakte daarmee de derde plaats bij de M25. Hij zette overigens de 20ste besttijd overall neer op de 180 km fietsen met een gemiddelde van 37,53 km/uur en was daarmee overduidelijk de beste van zijn age group. Op de marathon ging het tot halfweg goed, maar dan verloor hij nog wat tijd. Maar met zijn 26 jaar moet er ook daar nog progressie inzitten. Wij kijken uit naar Jef in oktober.

Nicolas Sapieha (foto: Wim Cottyn)
Nicolas Sapieha (foto: Wim Cottyn)

De beste Belg in Zuid-Afrika was ex-zwemmer Nicolas Sapieha. Tien jaar geleden was hij nog goed voor een medaille op het BK 200 wisselslag en hij zwom drie records bij elkaar. Maar sinds 2012 richtte hij zich op triatlon met een paar goede resultaten, onder andere in de halve triatlon van Deinze in 2016. In Zuid-Afrika bewees hij nogmaals zijn talent met een 26ste plaats in de algemene uitslag. Hij finishte in een tijd van 9u11’12 als tweede bij de M30 en als zevende age grouper overall. 

Jef Van Meirhaeghe krijg in Kona het gezelschap van Mitch Vanhille. De Belg die na eerst Taiwan nu al twee jaar in Singapore werkt en woont, werd 5de bij de M35 in 9u27’44 en pakte zijn slot voor Hawaii. Ook Peter Naudts mag zijn koffers pakken in oktober. De voorzitter van TriUnic werd 9de bij de M40 en in de roll-down was er ook voor hem een startbewijs voor het WK Ironman.