Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Abus Gamechanger
Gear

Abus Gamechanger

IMG_5359

De volgende helm die we binnen onze aero road collectie onder de loep nemen is de ABUS Gamechanger. Abus was tot voor kort nog het merk dat we associeerden met (fiets)sloten maar sinds enkele jaren zijn er ook helmen van het Duitse bedrijf in het wielerpeloton terug te vinden. In het voorjaar zagen we de renners van Movistar reeds schitterend met ‘de Gamechanger’ maar ook op triatlonvlak scoort deze helm waardoor ze hofleverancier zijn van teams als 3MD en Solid Endurance. Hoog tijd dus dat 3athlon.be de proef op de som neemt!

77592_Gamechanger_velvet_black_front_377592_Gamechanger_velvet_black_side_377592_Gamechanger_velvet_black_back_3

 

Looks

Kort en bondig: Deze helm ziet er zeer knap uit. De Gamechanger straalt een en al aerodynamica uit zonder dat daar een lompe ‘bolvorm’ aan gepaard gaat. Het Multi Position Design is dus een gewaagde maar meer dan geslaagde keuze dat daarnaast ook nog eens een functionele troef heeft, maar daarover later meer. Aan de keuze uit kleuren eveneens geen gebrek. Naast de standaard ‘Movistar Team’ uitvoering kan je nog kiezen uit een achttal andere kleuren. Perfect voor wie het sober wil houden (Black, White) of voor diegene die net wat meer wil opvallen (Neon Yellow, Blaze Red). Als dat nog niet genoeg is biedt Abus nu ook een gepersonaliseerd gamma aan: de GameChanger ID. Bij een bestelling van 50 stuks kan er dus gekozen worden voor een eigen look! Ideaal dus voor clubs zoals 3MD uit Dendermonde die vanaf nu met hun eigen helmen te zien zijn in het triatloncircuit.

GameChanger-ID-Banner

Pasvorm

Hierin komen we niet voor grote verassingen te staan. Small, Medium en Large is een verdeling van drie hoofdomtrekken die de meeste andere bedrijven ook toepassen voor hun helmen. Onze reporter die doorgaans met een maat Small door het leven gaat had dan ook geen enkel probleem met de maatvoering toen wij hem de Small versie van deze helm voorschotelden.

Ventilatie

Twee ventilatiegleuven bovenin de helm en twee openingen langs de zijkant van de helm afgesloten met ‘honingraat’ om zo de helmvorm niet bruusk te doorbreken. Het zijn details die Abus bij deze Gamechanger niet uit het oog verloor. De vraag is of deze genoeg zijn bij warme omstandigheden en ook hierover zijn wij uitermate tevreden. We hebben de helm toch meermaals kunnen testen bij temperaturen die de 30 graden mooi overstegen. De Forced Air Cooling Technology die de verschillende luchtingangen en het evenredig aantal uitgangen met elkaar verbinden is dan ook het kenmerk die deze helm van de andere aerohelmen moet onderscheiden en hierin is ABUS zeker geslaagd.

3_-Sprint_image_1col

Sluitingsysteem

Geen nieuwe innovatie bij het sluitingssysteem van de helm. Een standaard sluiting aan de kin zoals we die kennen van andere helmen is aanwezig. Wat wel opvalt is de kort afgesneden riem aan de kin. Niet dat onze man hier last van ondervindt want bij andere helmen was het voor hem eerder een kunst om het overschot aan riem ietwat stijlvol weg te moffelen. Natuurlijk vragen we ons wat dit geeft bij atleten die toch ietwat meer ruimte nodig hebben aan de onderkaak. Al kan er altijd een helmmaat groter overwogen worden in dit geval. Door ‘De Flowstraps’ kan de ruimte aan de oren niet aangepast worden maar hier is alvast genoeg ruimte voorzien voor oren van diverse groottes naar onze mening. Geen ellendige schuivers dus die aan de oren knellen. Het aanspannen van de helm gebeurt met het gekende draaisysteem aan de achterzijde, hier dus niets nieuws onder de zon.

Draagcomfort

Zoek niet naar paddingkussens in de helm want die zijn niet aanwezig. Hierdoor wordt echter niet aan draagcomfort ingeboet. De speciale structuur binnenin zorgt voor de nodige ondersteuning en zonder kussens is deze helm in een mum van tijd droog na een rit in warme omstandigheden. We hadden het eerder ook al over het ‘Multi Position Design’ waar ABUS met deze Gamechanger met uitpakt. Voor elke stand van het hoofd (voorovergebogen, recht houding) zou de Gamechanger rekening houden en zou zo een beperkt windvlak bieden onder alle omstandigheden. Het voelt alvast in alle tijden aerodynamisch aan maar wij nemen alvast ook deze helm mee naar windtunneltest later dit jaar om zo de proef op de som te nemen.

AirPort

Besluit

Een zeer stijlvolle helm die ook nog eens gepaard gaat met enkele praktische details. Zo is er aan de achterzijde van de helm een ‘Airport’ voorzien waardoor je de fietsbril zowel vooraan of achteraan op de helm kan wegbergen. Ook de initialen ‘GC’ op de bovenzijde van de helm die verwijzen naar de naam van dit item is een extra ‘touch’ die deze helm zeker niet misstaat. Voor de adviesprijs van €199,95 valt deze Gamechanger in de middenmoot qua prijsklasse van de beschikbare aerohelmen. Op vlak van prestatie daarentegen staat dit model van ABUS wel zeer hoog genoteerd, een echte topper!