Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bruno Clerbout en Koen Van Rie wereldkampioen in Hawaii
Snelle Belgen Koen Van Rie en Toon Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Bruno Clerbout en Koen Van Rie wereldkampioen in Hawaii

Snelle Belgen Koen Van Rie en Toon Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Snelle Belgen Koen Van Rie en Toon Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Natuurlijk ging er in Hawaii heel veel aandacht naar de schitterende tweede plaats van Bart Aernouts, maar in het zog van Bart deden ook onze age groupers het fantastisch. Nadat Toon Veldeman als 10de amateur overall en snelste Belgische age grouper binnenkwam, kregen we alleen nog maar te horen: “From Belgium, you are an Ironman…” En in sneltempo liepen Bruno Clerbout en Koen Van Rie naar goud in de M40 en de M45 categorie.

Bruno Clerbout voor Toon Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Bruno Clerbout voor Toon Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Op een gegeven moment fietsten er vijf Belgen in de top-10 van de age group race, met bij de M40 de eerste drie plaatsen bezet door landgenoten. In de marathon bleven de Belgen het uitstekend doen. Bruno Clerbout pakte de wereldtitel bij de M40 in 8u47’41 en dat bij zijn afscheidswedstrijd. Daarmee was hij 2’52 sneller dan Bert Verbeke. Bij de M45 was er deze keer de perfecte wedstrijd voor Koen Van Rie. Hij pakte de wereldtitel in 8u55’34 en was vooral blij dat hij in het begin van het lopen al snel voorbij ging aan Vinokoerov. Die werd 7de bij de M45 in 9u13’38. 

Nicolas Sapieha als eerste van de fiets (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nicolas Sapieha als eerste van de fiets (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Bij de M25 werd David De Grooff knap vierde en daar was hij blij mee. “Dit was een hele belevenis. Wat een wedstrijd… Maar ik ben blij met het resultaat. Ik dacht dat ik vijfde liep, dus superblij met de vierde plaats,” aldus David. Nicolas Sapieha werd tiende bij de M30 in 8u51’15. De Franstalige triatleet schreef zaterdag geschiedenis door als eerste age grouper van de fiets te komen. 

De broers Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
De broers Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Toon Veldeman was nog een stuk sneller dan de hierboven vernoemde triatleten, en ook sneller dan zijn twee broers, ook al deden Stijn en Stefaan het ook niet onaardig. Toon pakte de vierde plaats bij de M35 (8u41’25), Stijn werd 7de bij de M40 (9u01’33) en Stefaan 43ste (9u26’31). 

Yves Depoorter mag zondagavond bij de awards ceremony ook naar het podium. Per categorie wordt de top-5 voorgesteld en met een knappe vierde plaats bij de M50 is hij erbij. Yves werd 4de in een tijd van 9u21’13.

Van Rompaey nog volop in het licht

En dan waren er nog een paar heel straffe prestaties. Christian Meuser finishte zijn 18de Ironman Hawaii na een moeilijk jaar met blessures. Hij werd 11de bij de M60 in 11u01’45. Danny Van Rompaey, die een maand geleden zijn sleutelbeen brak en deze week zijn doel bijstelde naar “finishen voor het donker…” had nog ruimte over. Hij kwam al na 9u51’17 binnen. Ook Luk Tijsmans kreeg zijn deel van pech te verwerken. Luk werd een week geleden aangereden door een pick-up truck en klaagde van pijn, liet zelfs nog rontgenfoto’s maken. Maar op race day viel het allemaal toch in de juiste plooi met een eindtijd van 9u44’04.

Danny Van Rompaey (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Danny Van Rompaey (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Onze ‘3athlon.be Belgian House’ huisgenoten deden het ook goed. Sportoase-atleet Sebastiaan Verhaert werd 65ste in 9u38’23 in zijn derde deelname en was daar tevreden mee. Stefaan Devliegere amuseerde zich aan de finish met een eindtijd van 10u40’37.

Sebbe Verhaert (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Sebbe Verhaert (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Stefanie Adam knalt op de fiets

Stefanie Adam eerste age grouper op de fiets (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Stefanie Adam eerste age grouper op de fiets (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Bij de age group dames was de luxe iets minder groot, al vielen er ook daar mooie tijden te noteren. Even leek het er op dat Stefanie Adam richting podium zou gaan. De 3MD-atleten zette een bijzonder straf fietsnummer neer en kwam als eerste op Palani Road toe. Ze deed 4u49 over de 180 km en was daarmee overall de 17de snelste dame op de fiets. Maar in het lopen kreeg ze last van haar rug en ging ze op karakter naar een 15de plaats bij de F40 in 10u23’05. Annabelle Pirotte was de snelste Belgische age grouper met een 69ste tijd in 10u21’44.