Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Daniela Ryf verpulvert record, Tine Deckers 21ste in Hawaii
Daniela Ryf opnieuw wereldkampioene in Hawaii (foto: Ingo Kutsche)

Daniela Ryf verpulvert record, Tine Deckers 21ste in Hawaii

Daniela Ryf opnieuw wereldkampioene in Hawaii (foto: Ingo Kutsche)
Daniela Ryf opnieuw wereldkampioene in Hawaii (foto: Ingo Kutsche)

Bij de vrouwen stond er zaterdag geen maat op Daniela Ryf. De Zwitserse pakte haar vierde wereldtitel Ironman op rij, iets wat nog nooit iemand haar voor deed. Bovendien deed ze het op indrukwekkende wijze. Ze verpulverde het parcoursrecord en zette en passant de snelste vrouwelijke Ironman tijd ooit neer, en dat met een slecht verlopen zwemnummer. Tine Deckers speelde de hele tijd mee voor een top-20 plaats en werd uiteindelijk 21ste.

Een kwallenbeet zorgde ervoor dat de titelverdedigster tien minuten verloor op haar voornaamste uitdaagster Lucy Charles. De Britse zette een nieuw zwemrecord neer (48’13), hield Ryf lange tijd in de 180 km fietsen op acht minuten, maar in de laatste 60 km kwam Ryf nog fel opzetten om in de slotfase op en over Charles te gaan. Met 4u26 op de fiets verpletterde ze het record van haar landgenote Karin Thuerig, dat op 4u44 stond. En in de marathon bleef de Million Dollar Baby doorstomen naar een nieuwe recordtijd. Het werd 8u26’16 en daarmee werd Ryf niet alleen de snelste vrouw ooit in Hawaii, ze is ook de eerste triatlete die op een Ironman onder de 8u30 duikt. Chrissie Wellington heeft het absolute wereldrecord op haar naam staan, in de Challenge Roth in 2011, met 8u18’13.

Tine Deckers (foto: David Pintens)
Tine Deckers (foto: David Pintens)

Lucy Charles hield de tweede plaats vast en finishte in 8u36’32. De Duitse Anne Haug werd bij haar debuut in Kona meteen derde in 8u41’57. Tine Deckers was de enige Belgische pro-atlete aan de start. Tine had een degelijke wedstrijd en flirtte de hele tijd met de top-20. Pas in de allerlaatste kilometers kwam er nog een atlete over en moest Tine genoegen nemen met een 21ste plaats, iets waar de Leuvense best tevreden mee was. Tine finishte in 9u17’21.