Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alexandra Tondeur wint ingekort EK halve triatlon
Alexandra Tondeur Europees kampioene halve triatlon in Ibiza (foto: Multisport Festival Ibiza)
Nieuws

Alexandra Tondeur wint ingekort EK halve triatlon

Alexandra Tondeur Europees kampioene halve triatlon in Ibiza (foto: Multisport Festival Ibiza)
Alexandra Tondeur Europees kampioene halve triatlon in Ibiza (foto: Multisport Festival Ibiza)

Alexandra Tondeur heeft zaterdag de Europese titel behaald op de halve triatlon. Het werd een heroïsche wedstrijd als afsluiter van het Multisport Festival van de ETU in Ibiza. Door enorme regenval werd de start met anderhalf uur uitgesteld en het fietsparcours werd ingekort tot 1 ronde van 45 km. Alexandra Tondeur liet het niet aan haar hart komen en pakte dankzij een sterke halve marathon het vijfde goud voor België deze week.

Na 1.900 meter zwemmen wist Alexandra The Great het verschil redelijk te beperken op de koploopsters. In de 45 km fietsen in de regen meed ze de risico’s maar hield ze wel een gelijkmatig tempo aan. In de slotfase van de slechts 45 km fietsen kwam ze nagenoeg aansluiten bij topfavoriete Camilla Pedersen (Denemarken) en Nina Derron (Zwitserland). Ze nam haar tijd in de wisselzone, maar na drie kilometer lopen nam ze de koppositie over en al snel zette ze Nina Derron en Alice Hector op twee minuten. Alex bleef sterk lopen, want uit de achtergrond kwam Sarah Lewis nog sterk opzetten. Maar Alex had een geruststellende voorsprong en mocht in de laatste rechte lijn volop genieten van haar grootste overwinning uit haar carriere. Ze pakte de Europese titel in 3u12’20.

In de slotfase ging de Britse Sarah Lewis naar de tweede plaats in 3u14’21. Ook haar landgenote Alice Hector kwam nog voorbij aan Derron en pakte het brons in 3u15’05. Bij de mannen pakte de Italiaan Giuilo Molinari zijn derde Europese titel voor de Deen Tagholt en de Spanjaard Moreno. Normaal zou Diego Van Looy de enige Belgische elite atleet aan de start geweest zijn, maar de winnaar van de Embrunman besloot om het EK over te slaan en aan zijn voorbereiding op 2019 te beginnen. Bij de vrouwen pakte Charlene Ottevaere de 11de plaats in 3u40’06.

Guilio Molinari pakt zijn derde titel (foto: Multisport Festival Ibiza)
Guilio Molinari pakt zijn derde titel (foto: Multisport Festival Ibiza)

Voor België is het al de achtste medaille deze week tijdens het ETU Multisport Festival. Eerder pakte Tim Van Hemel al goud in cross duatlon en cross triatlon. Laura Swannet werd Europees kampioene duatlon bij de juniores en Arnaud Dely bij de beloften. Daarnaast was er ook nog brons voor Nicolas Tilman bij de U23 duatlon en zilver voor Lucas Van Deynze bij de U23 cross duatlon. In diezelfde discipline pakte Didier Vandenbosch brons bij de age groupers.

Alexandra Tondeur is nog maar de derde Belgische vrouw die een Europese titel op de lange afstand behaalt, nadat vorige eeuw Lieve Paulus (1985) en Jeanine De Ruysscher (1992) haar voorgingen.