Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuwe volledige triatlon in België wil in 2020 Ironman label
Patrick Lange winnaar in Hawaii in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

Nieuwe volledige triatlon in België wil in 2020 Ironman label

Bart Aernouts op het podium in Hawaii 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Bart Aernouts op het podium in Hawaii 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Vrijdag kondigden Florian Badoux en Denis Detinne, de organisatoren van de Xterra Belgium, de terugkeer aan van een volledige triatlon in België. Op 22 september 2019 vindt de Ironlakes triatlon plaats bij de Lacs de l’Eau d’Heure. Ze mikken het eerste jaar al op 550 deelnemers, met een volledige en een halve triatlon. Maar de ambities reiken verder. In 2020 wil de Ironlakes triatlon een volwaardige Ironman race worden.

Op 5 december gaan de inschrijvingen open van de Ironlakes triatlon. Florian Badoux hoopt met de Ironlakes triatlon de behoefte van veel triatleten in te vullen. De laatste jaren is er een stevige groei geweest van het aantal halve triatlons in ons land. Maar sinds de Belman zijn volledige triatlon geschrapt heeft, was er in België zelf geen race meer over de full distance.

De Belgische long distance triatleten trekken massaal naar de Ironman en Challenge wedstrijden, getuige onder andere de 71 gekwalificeerden voor Hawaii afgelopen oktober. Internationaal kregen we al vaak de vraag waarom ons land zelf geen Ironman heeft (al hebben we een paar jaar mee kunnen liften met de IM Maastricht waarvan het parcours deels door België liep). Daar wil Sport & Tourism Promotion verandering in brengen.

“We hopen in 2019 op een 550-tal deelnemers over de volledige en de halve afstand,” vertelt Florian. “En we rekenen daarbij niet alleen op de Belgische triatleten maar ook op buitenlandse deelnemers. De site van de Lacs de l’Eau d’Heure is ideaal voor een long distance triatlon. Je vindt er een uitdagend, heuvelachtig parcours en de ‘Ravel’ (het loop- en fietspad) langs de oevers van de meren is perfect voor het loopparcours. En met het evenement in 2019 willen de Ironman organisatie overtuigen om vanaf 2020 het Ironman label te kunnen dragen,” aldus Florian.

Het BK OD triatlon werd in 2015 gehouden in l'Eau d'Heure. (foto: 3athlon.be)
Het BK OD triatlon werd in 2015 gehouden in l’Eau d’Heure. (foto: 3athlon.be)

Triatlon is overigens populair bij de Lacs de l’Eau d’Heure. De kwarttriatlon, die 2 juni 2019 voor de 28ste keer plaatsvindt, en de sprintwedstrijden, zijn al enkele jaren een groot succes met ruim duizend deelnemers over alle formats. In 2015 organiseerden ze er nog het Belgisch kampioenschap OD.