Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen scharen zich achter Ironman non drafting petitie
Nieuws

Belgen scharen zich achter Ironman non drafting petitie

Drafting, bij ons beter bekend onder de noemer ‘stayeren’, is een vaakbesproken probleem in Ironman triatlons. Om de WTC, de organisatie achter de Ironman wedstrijden, te overtuigen om tot actie over te gaan, zijn een aantal atleten gestart met een petitie. Onder hen ook Belgisch triatleet Christian Meuser, die zich eerder al engageerde samen met Rodolphe Von Berg voor de petitie voor meer dopingcontroles bij age groupers in Ironman wedstrijden.

De petitie voor meer dopingcontrole zit ondertussen al aan bijna 2.500 handtekeningen, met een pak pro’s die zich er ook achter hebben gezet. Of de pro’s deze keer ook zullen volgen, is nog de vraag. Want bij de pro’s is er meestal wel veel controle op het draften, al gebeurt dat nog te vaak met onervaren officials. Achter de pro’s is het soms huilen met de pet op, zeker als het parcours er zich toe leent. In Barcelona zagen we ooit met eigen ogen pelotons van 70 tot 100 triatleten passeren, zelfs na 140 km.

Christian Meuser bij de bike check-in in Hawaii 2018 (foto: 3athlon.be)

De Franse atleet Laurent Marcilloux heeft er zijn buik van vol, net zoals Christian Meuser. Zij zijn gestart met een petitie op ipetitions.com. Onder de noemer ‘Claiming for no drafting on Ironman for all the athletes !’ willen ze WTC duidelijk maken dat er maatregelen moeten worden genomen.

Drafting leidt tot frustratie, bezoedelt het Ironman imago en verknalt het plezier van veel triatleten… Dat zijn volgens Laurent en Christian de belangrijkste argumenten om in de tegenaanval te gaan. En ze noemen zelfs een vierde economisch argument: waarom nog investeren in aero-materiaal als er toch in groep wordt gereden?

De initiatiefnemers komen niet alleen met een petitie, ze hebben meteen ook een aantal verbeter voorstellen: uitgebreidere wave starts, rolling starts (waar om de paar seconden iemand het water induikt), een moeilijker parcours gedurende de eerste kilometers, een 20 meter drafting zone voor de pro’s, meer referees, een strikte handhaving en zelfs undercover referees op het fietsparcours…

https://www.facebook.com/meusergoeshawaii/photos/a.871853679500141/2249532451732250/?type=3&eid=ARB9FdY49xEGxndPYGeZ1CIf1ck1RQ4FXRoN8EQLe-d4pgExbisQomJWPkXlhrOAakr3tB2UkY91_QJg&__xts__%5B0%5D=68.ARDtePGnI2VSLJuxXXL-mKlEUfW4Cj-cFePrU_tJuSCTVbVQk5iZG59e3sUo7zZ-66IpJislWfI92oaZI-F8wapRpcq1ftsoXDtVTmwR323nbL7dKPnKdqQl_DTf0eSHGwLmGCdkR8kdbHfRWfI00y1xCLq-OgsQekpyKf9Ef3bkSpytKgS1K9HfQaJRw2FNQv987Lg-iw5tg5sasPNw3aJIgM7WaMKqU9AmISZBHAvU__110gohRdMF9OQDyP59r4JxgUdfHslMbHKtfNdjOYWzsgti2v3qRLw4E0M6MU02tDCBroh99DwcD-VYLcddcKiRsykEW8EN9WcYZzc9nmCLuw&__tn__=EEHH-R

Christian Meuser stuurde een tijd geleden al een officiële vraag naar Ironman maar heeft drie maanden later nog geen antwoord gekregen, zoals blijkt uit bovenstaande Facebook post.

Als je zelf de petitie wil ondertekenen dan kan dat hier op ipetitions.com.